Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rhodesian Ridgeback

RYDZU

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawda jak zwykle lezy pewnie gdzieś pośrodku. W końcu co pies to charakter, i co właściciel

to inaczej ułozony pies. Jamnika "ułozonego" na mordercę już widziałem - amstafa, przyjaciela wszystkich

kotów także.

Czy ja wiem czy sa takie znowu stanowcze? Hm...

Napewno w poszukiwaniu i dążeniu do zdobycia czegoś jadalnego ;)

Oczywiście są to psy nauczone samodzielności - w końcu polowały wspołpracująć tylko ze sobą

w stadzie, bez myśliwego - on docierał później. Co za tym idzie gdy zobaczą zająca czy sarnę

- mozna je wołać ;) - zycze powodzenia. Ale zawsze wracają.

Na spacerze jak się uprą że chca coś powąchać czy obejzeć - na pewno to zrobią, nie bacząć na nasze

wołanie. Ale jak już to sprawdzą - grzecznie wracają.

Generalnie są szalenie inteligentne i szybko sie uczą. Cały czas wystawiają właściciela na próbę

na co mogą sobie pozwolić. Nasza Tośka miała przez pierwszy rko zakaz wstepu na kanapę....

na początku zaczeła przy nas lekko "przysiadać" kątem zadu na kanapię, potem lekko się cofać tak, że

coraz więcej psa było na kanapie - cały czas nas przy tym oczywiście obserwowała. A gdy kiedyś

pozwoliliśmy jej tak zostać - nastepnego dnia rano spała na kanapie jak na swojej :D

Porównując je z innymi rasami - na pewno sa troszkę bardziej wymagające stanowczości, ale

bez przesady. Ważniejsza jest konsekwencja w postepowaniu - jak czegoś nie wolno robić to

nie i koniec, nie ma od tego żadnych podstepstw. No i metody "siłowej" tresury dają w ich przypadku

efekt zupełnie odwrotny. Zamykają się w sobie, robią się głuche jak pień - takie jakby lekko autystyczne.

Są mniej nastawione na człowieka, bardziej na siebie i swoje zadowolenie - jednak gdy sie

do nich dotrze sa wspaniałymi towarzyszami.

Pozdrawiam

Rydzu, jak opisujesz charakter swojej suczki to jakbym widziała naszą Berę, "ogara wycinkowskiego" :lol: , a wśród jej przodków raczej rodezjana nie było, w koncu to dość rzadka rasa. Prędzej chart angielski, bo takowy pokazywał sie w naszej wsi. (Bera b. szybko biega i trochę sylwetką przypomina charta).

Ale to tylko świadczy o tym, że charakter psa nie do końca jest uzależniony od rasy.

Rydzu piękności te psiaki.

Moja córa która ma już całe zoo, chce też psiaka. Oczywiście warunkiem jest przeprowadzka do nowego domu, gdzie pies miałby spory wybieg, bo nawet wspomniany przez Ciebie jamnik według mnie wymaga sporo przestrzeni.

Rydzu piękności te psiaki.

Moja córa która ma już całe zoo, chce też psiaka. Oczywiście warunkiem jest przeprowadzka do nowego domu, gdzie pies miałby spory wybieg, bo nawet wspomniany przez Ciebie jamnik według mnie wymaga sporo przestrzeni.

Z rodezjanem nie jest wcale tak źle - nie mamy obiekcji by sprzedawać psy ludziom mieszkającym

w blokach bo sami mieszaliśmy w bloku. Te psy potrzebuja jednego długiego intensywnego spaceru

dziennie (oczywiście jak będzie ch więcej będą jeszcze szczęśliwsze).

Godzina - póltorej na łąkach w towarzytwie innych psów, przebieżka przy rowerze po lesie i spokój.

Pozostałe spacery w normie - dookoła bloku pozałatwiać co trzeba i biegiem do domu - jeść

i spać. W mieszkaniu praktycznie cały czas zajmują jej te dwie czynności - inną aktywność przejawia

sporadycznie i w małych dawkach.

Pozdrawiam

Mysle ze moge o sobie powiedziec ze jestem fanem rhodesianow,posiadaczem zreszta troche tez.Mam obecnie 2 sztuki-4lata i 6 miesiecy :D

No to podobny zestaw jak my - nasz jednak troszkę młodszy: sunia nr 1 ma 3 lata, sunia nr 2 - 4 miesiące.

Z ciekawości - z jakiej hodowli masz swoje psy?

Pozdrawiam