Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczow :D

Aktualnie jestem na 4 roku inz Bud Pol Sl i walcze z pisaniem pracy :x Za jakies 4 lata jak dobrze pojdzie bede staral sie o wykonawcze uprawnienia budowlane ,ale duzo wczesniej chcialbym miec rozeznanie co do sprawowania własnie funkcji Kier Budowy. Pomijam tutaj fakt wiedzy teoretycznej ,z ktora pewnie bede sie zaznajamial jeszcze wiele lat ,szczegolnie jak zaczne prace na budowach ,bo wiedza nabyta na studiach nie pokrywa sie niestety za bardzo z ta praktyczna (tak mi sie wydaje czytajac forum). W zwiazku z tym iz plan mam taki ,aby spelniac prawidlowo obowiazki kier budowy chcialbym poznac Wasze doswiadczenia i tutaj nasuwaja mi sie pytania:

- jakie wady oraz zalety posiadal Wasz kierownik?

- co podobalo Wam sie najbardziej w trakcie wykonywania jego obowiazkow ,co mniej ,a co budzilo Wasza :evil:

Z gory dzieki za komentarze

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/

Wybraliśmy naszego kierownika bo miał dobra opinię jako fachowiec od duzych projektów (teoretyk), ale po miesiącu współpracy zastanawiam się, czy nie poszukać kogoś innego. Powody może błache ale trudne do zniesienia:

- jest niekomuniktywny (nie patrzy w oczy kiedy sie do niego mówi, właścicwie mówi stojąc bokiem albo tyłem - kłania sie komunikacja niewerbalna) - to nie jest błahostka - bo mruczy sobie coś pod nosem, mam wrażenie ze moje pytania uważa za głupie, na wiele pytań w ogóle nie odpowiada, macha ręką - koszmar - a ja chcę wiedziec czy robimy dobrze tu i teraz :evil:

- nie wykazuje zaangazowania w rozwój naszej budowy - nie podpowiada rozwiazań, ale to też wynik niekomunikatywności

- generalnie to ma nas llaików w "dużym poważaniu" -uważa chyba że nie musi się dzielić z nami swoją fachową wiedzą - ale budowa jest nasza - potrafimy czytac i zgłębiac wiedze budowlaną czy zaglądać do słownika wyrazów obcych..........

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-769216

Nasz kierownik wydawał się być rozsądny (ze względu na wiek - doświadczony). Z chwilą jednak, gdy zaproponował mi ocieplenie fundamentów od wewnątrz twierdząc, że nie będzie mostka cieplnego zaczęłam uważniej obserwować jego poczynania.

Teraz codziennie na budowie jest i kierownik i ja.

Jego dobre strony - zaangażowanie i w dużej mierze organizowanie przedsięwzięcia.

Wady: problemy z rysunkiem techniczym i wyobraźnią przestrzenną. Daletgo "..ucz się Jasiu, ucz..." - jeśli chcesz być dobry w swoim zawodzie

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-769302

Nasz kierownik wydawał się być rozsądny (ze względu na wiek - doświadczony). Z chwilą jednak, gdy zaproponował mi ocieplenie fundamentów od wewnątrz twierdząc, że nie będzie mostka cieplnego zaczęłam uważniej obserwować jego poczynania.

Teraz codziennie na budowie jest i kierownik i ja.

Jego dobre strony - zaangażowanie i w dużej mierze organizowanie przedsięwzięcia.

Wady: problemy z rysunkiem techniczym i wyobraźnią przestrzenną. Daletgo "..ucz się Jasiu, ucz..." - jeśli chcesz być dobry w swoim zawodzie

Hmm - a ta termoizolacja miała być wewnątrz ale w bud. popiwniczonym czy nie? Kierownik został poddany gruntownej,krytycznej analizie tylko nie wiem czy słusznie....

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-769337

...Wady: problemy z rysunkiem techniczym i wyobraźnią przestrzenną. Daletgo "..ucz się Jasiu, ucz..." - jeśli chcesz być dobry w swoim zawodzie

Dla mnie byłaby to wada dyskredytujaca. Zreszta nie za bardzo moge sobie wyobrazić jak można skończyć "szkołe techniczną" i nie mieć tych umiejętności.

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-769404

Z gory dziekuje za odzew z Waszej strony :D

Właśnie chodzilo mi o coś takiego jak

- jest niekomuniktywny (nie patrzy w oczy kiedy sie do niego mówi, właścicwie mówi stojąc bokiem albo tyłem - kłania sie komunikacja niewerbalna) - to nie jest błahostka - bo mruczy sobie coś pod nosem, mam wrażenie ze moje pytania uważa za głupie, na wiele pytań w ogóle nie odpowiada, macha ręką - koszmar - a ja chcę wiedziec czy robimy dobrze tu i teraz

- nie wykazuje zaangazowania w rozwój naszej budowy - nie podpowiada rozwiazań, ale to też wynik niekomunikatywności

- generalnie to ma nas llaików w "dużym poważaniu" -uważa chyba że nie musi się dzielić z nami swoją fachową wiedzą - ale budowa jest nasza - potrafimy czytac i zgłębiac wiedze budowlaną czy zaglądać do słownika wyrazów obcych..........

oraz

1. Totalny spokój i opanowanie.

2. Absolutna punktualność i słowność

3. Zawsze działający telefon

4. Człowiek z zewnątrz, nie-członek ekipy.

5. Prawidłowo ustawione priorytety - pierwszeństwo ma zawsze jakość proponowanego rozwiązania (co czasem odbieramy jako wadę, bo wzrastają nam koszty)

aveflorek - po co założyłeś kilka takich samych wątków?

hmm :oops: to w sumie tak z niezdecydowania ,gdzie powinien był trafić ten temat

to juz sie wiecej nie powtorzy :wink:

Piszcie dalej o Waszych "uczuciach" do kierownika ,bo dzieki temu przyszli inzynierowie będą lepsi dla swoich pracodawców.

Zastanawia mnie również:

1.) w jaki sposób zdobyliście kontakt do swojego przyszlego kier. ,czy tylko na drodze polecenia przez kogos znajomego ,a moze z jakiegos ogloszenia

2.) co decydowalo o Waszym wyborze (czy tylko pieniadze :wink: )

3.) a moze ktos mial taka sytuacje ,ze mial kilku kandydatow ,ale wybral wlasnie tego "jedynego" 8)

4.) czego żądaliście od niego jak go zatrudnialiscie tzn. ksera uprawnien, ksera ubezpieczenia , jakiegos okreslonego doswiadczenia np co najmniej 5 lat :roll:

hmm moze troche duzo mam do Was pytan ,ale chyba rozumiecie :wink:

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-769493

Na znak, że wybaczam :wink: odpowiadam dalej:

ad. 1. Z polecenia. Ale nie kogoś kto budował. Po prostu znajomy projektant instalacji sanitarnych dał nam ten kontakt. W dodatku kilka lat wcześniej i w zupełnie innej sprawie. Wrażenie jednak zostało i kiedy zaczęliśmy budowę walnęliśmy do niego jak w dym!

ad. 2 i ad. 3 wynika z powyższego

ad. 4 konieczne były: ksero uprawnień i ksero przynależności do izby. Ale to tylko ze względów formalnych - do zgłoszenia.

P.S. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy weryfikować ludzi z którymi pracuję wg "papierów". Przysłowiowe pięć minut rozmowy wystarcza mi żeby odczytać człowieka i jego intencje. Mogę kogoś niechcący ocenić negatywnie, ale w drugą stronę jeszcze nigdy się nie pomyliłam.

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-769610

...

Zastanawia mnie również:

1.) w jaki sposób zdobyliście kontakt do swojego przyszlego kier. ,czy tylko na drodze polecenia przez kogos znajomego ,a moze z jakiegos ogloszenia

Z polecenia, ale widziałem tez ogłoszenie tej samej osoby w książce telefonicznej.

2.) co decydowalo o Waszym wyborze (czy tylko pieniadze :wink: )

Głownie miejsce zamieszkania :D . Chodziło, aby mieszkał jak najbliżej budowy, bo chciałem aby był na niej codziennie, a nie chciałem za to ekstra płacić.

3.) a moze ktos mial taka sytuacje ,ze mial kilku kandydatow ,ale wybral wlasnie tego "jedynego" 8)

Miałem dwóch (bo tylko dwóch mieszka w miejscowości w której się buduje). Jeden mieszkał na tej samej ulicy pare metrów ode mnie- byłby idealny, ale własnie sprzedał dom i się wyprowadzał. Tak wiec został do rozpatrzenia jeden.

4.) czego żądaliście od niego jak go zatrudnialiscie tzn. ksera uprawnien, ksera ubezpieczenia , jakiegos okreslonego doswiadczenia np co najmniej 5 lat :roll:

Gdy go zatrudniałem, to odbyłem z nim długą rozmowe. Przedstawiłem w niej swoje oczekiwania w stosunku do jego pracy. Rozmawialismy tez o projekcie, technologii, rozwiazaniach konstrukcyjnych i o kosztach. Kierownik zgodził sie na moje warunki i zaproponował akceptowalną dla mnie kwotę. Była ona wyższa od innych ofert (dowiadywałem się u znajomych jakich mieli kierowników i ile za nich płacili), ale dla mnie zadowalajaca. Gdyby liczyc to ile mam wizyt na budowie, to cena wręcz jest super (ale jak powiedział kierownik cena jest taka, bo ma blisko i chodzi na budowe w ramach spaceru z psem)

A ksera uprawnień i inne papiery sam mi dał, bo ja zgłaszałem rozpoczecie robót.

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-769751

Hmm - a ta termoizolacja miała być wewnątrz ale w bud. popiwniczonym czy nie? Kierownik został poddany gruntownej,krytycznej analizie tylko nie wiem czy słusznie....

W budynku niepodpiwniczonym, ściana 2 warstwowa.

Można zrobić taką (wewnętrzną) izolację, ale jest mniej korzystna, a my będziemy mieli podłogówkę i jakiekolwiek straty ciepła na poziomie podłogi nam nie pasują. W ostatnim "Budujemy dom" była wypowiedź na temat takiego ocieplenia i stwierdzenie, że dopuszcza się takie rozwiązanie w przypadku, gdy np. nie można zmieniać juz elewacji (np. remont zabytkowego budynku).

Nie opisywałam pozostałych wpadek. Aby je ograniczyć sama zaangażowałam się mocniej w przedsięwzięcie i analizuję każdy etap (najczęściej z wyprzedzeniem).

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-770282

W budynku niepodpiwniczonym, ściana 2 warstwowa.

Można zrobić taką (wewnętrzną) izolację, ale jest mniej korzystna, a my będziemy mieli podłogówkę i jakiekolwiek straty ciepła na poziomie podłogi nam nie pasują. W ostatnim "Budujemy dom" była wypowiedź na temat takiego ocieplenia i stwierdzenie, że dopuszcza się takie rozwiązanie w przypadku, gdy np. nie można zmieniać juz elewacji (np. remont zabytkowego budynku).

Nie opisywałam pozostałych wpadek. Aby je ograniczyć sama zaangażowałam się mocniej w przedsięwzięcie i analizuję każdy etap (najczęściej z wyprzedzeniem).

No nie powiem ,ale propozycja Twojego kierownika strasznie do bani :-?

Bardzo duze sa roznice w wykresie rozkladu temperatury w scianie ocieplonej od wewnatrz oraz od zewnatrz na korzyść wiadomo ktorych. Zreszta nawet jakby chodzilo o budynek podpiwniczony to takie rozwiazanie jesst mozliwe ,ale niewskazane (izolacja term po wewn stronie scian ).

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-770391

ja mysle ze kazdy kierownik powinien miec uszy otwarte na sugestie inwestora

oczywiscie nie oznacza to ze powinien dawac sie przekonac do blednych rozwiazan, ale powinien sluchac jakie inwestor ma priorytety i ewentualnie cierpliwie argumentowac, dlaczego tak nie jest dobrze

no oczywiscie najwazniejsza jest wiedza

dla mnei gosc proponujacy izolacje fundamentu od wewnatrz nadaje sie do powtorzenia szkoly a nie do rzadzenia na budowie

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-770406

oczywiscie nie oznacza to ze powinien dawac sie przekonac do blednych rozwiazan, ale powinien sluchac jakie inwestor ma priorytety i ewentualnie cierpliwie argumentowac, dlaczego tak nie jest dobrze

dla mnei gosc proponujacy izolacje fundamentu od wewnatrz nadaje sie do powtorzenia szkoly a nie do rzadzenia na budowie

Mr dworek -> nadal czekam cierpliwie na symulację rozwiązania albo jakieś obliczenia na ten temat :D

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-770414

AD1./Ad3 Nasz kierownik jest z polecenia - jako wynik kontaktu na linii gmina -interesant .. :p Mielismy jeszcze innego kierownika na oku, ale był - jakby to powiedzieć - zapadający często na zdrowiu.... :wink: i murarze mogliby go łatwo przekupić :evil: , choć trzeba przyznać fachowiec był pierwszej klasy. Nigdy ale to przenigdy, nie może być zbyt bliskiego "związku" murarzy i kierownika, bo po prostu przymknie oko na ewentualne niedoróbki. Poza tym mielismy pierwotniebrac inną ekipę, właśnie z polecenia niedoszłego kierownika i wtedy związek byłby jak sie potem okazało na innej budowie - zbyt bliski. Przepuścił tej właśnie ekipie kilka ewidentnych fuszerek. Fuszerki wskazał nam emerytowany juz murarz, przyjaciel dziadka, kiedy zabralismy go na przejazdzkę po budowach prezentowanychj przez "kabndydatów" na naszego murarza. Wskazał nam na tego, którego mamy teraz, stwierdzają iż fachowiec dobry, chociaż "fużki ma niegalante" :lol: Ale fugi nie musza być równe, wszak przykryje je tynk, ważniejsze są stropy, wieńce itp pierdółki.... :D

Ad2 Wybraliśmy go, bo był taki jakiego potrzebowaliśmy, a więc niezbyt czepiający się, ugodowy, nie rzucający się za bardzo w oczy na budowie itp i co tu dużo mówić - przede wszystkim- miał bezcenne kontakty

Finansowo był przeciętny. Nie oczekujemy żeby był na budowie codziennie, a jedynie w newralgicznych momentach, jak fundamenty, izolacje, strop. Mamy świetnego murarza, który wie że budujemy dla siebie, nie oszczędzamy tam gdzie nie należy i naprawdę zna się na swojej robocie. Ponadto jestem na budowie codziennie, co najmniej 3 razy w ciągu dnia (taką mam pracę że mogę sobie w jej czasie podjechać) i osobiście "doglądam" i "pielęgnuję" nasz domek.

Z ogłoszenia nie wzięlibyśmy kierownika, z tej prostej przyczyny, że mógłby się trafić formalista, który z byle błachego powodu mógłby się czepiać, albo przy jakiejś potencjalnej zmianie w projekcie, żądać projektu zamiennego.

Ad 4 Dokumenty sprawdził za nas powiat :) , trzeba tam załączyć świstki świadczące że jest tym za kogo się podaje. Nam nie wpadłoby to nawet do głowy. Zresztą był z polecenia, więc nawet nam myśl nie wpadła przez głowę ze moze nie miec uprawnien....

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-773472

Mr dworek -> nadal czekam cierpliwie na symulację rozwiązania albo jakieś obliczenia na ten temat :D

ok zaraz ci cos podrzuce

poczekaj

https://forum.murator.pl/topic/38398-dobry-kierownik-budowy-czyli-jaki/#findComment-773476

• 2 weeks później...