Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podlogowo-grzejnikowe

Recommended Posts

20^C to jeszcze nie jest ciepło rozszerzające istotnie naczynia, równie dobrze można by mówić, że okres letni jest szkodliwy dla reumatyków, a ci jak na złość źle znoszą chłodne pory roku. Istotna jest za to wilgotność pomieszczeń im zimniej i im wilgotniej tym dla reumatyzmu gorzej.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie czytałem tego forum ,ale chciałbym się podzielić paroma uwagami jako wieloletni praktyk.

1.w domu prywatnym podłogówka zasługuje na uznanie tylko jako dodatek i uzupełnienie.W łazience, wiitrołapie.kuchni,oraz wszędzie tam gdzie będą płytki jako złamanie chłodu płytek.

2.Instalacja podłogowa ma dużą bezwładność tz.dziś palimy jutro się grzejemy.

2.Jest alergenna ponieważ wszystko lata w powietrzu i dla uczuleniowców wogóle nie polecana.

3.Człowiek oddaje ciepło przez głowę i stopy,jezeli przez długie

przebywanie na ciepłej podłodze zajdzie kumulacja ciepła w organiżmie człowieka i będzie on zmęczony oraz przegrzny.

Dowodem jest szpital stalownik który za epoki gerka został wybudowany z instalacją podłogową z nierdzewki.Po paru latach

założono zwykłe grzejniki żeliwne ponieważ ani pacjeńci nie wracali szybko do zdrowia jak i personel słaniał się ze zmęczania.JEST TO DLA LUDZI ,ALE Z UMIAREM. ADAM

DO OKTAWIANA

GRZEJNIKI KONWEKTOROWE TO GRUBE NIEPOROZUMIENIE .

WODA JEST TYLKO NOŚNIKIEM ENERGI NA DRODZE KOCIOŁ GRZEJNIK I NIE MA ZNACZENIA NA ILOŚĆ ENERGI CZY PAN SPALI WIĘCEJ CZY MNIEJ.NATOMIAST MA ZNACZENIE NA BEZWŁADNOŚCĆ INSTALACJI.POWIE PAN NO DOBRZE MĄDRALO CO SZYBCIEJ ZAGRZEJE 1 LTR WODY CZ 10L WODY .WIADOMO ŻE 1 L ZTYM ŻE DO OGRZANIA POKOJU POTRZEBNA JEST ENERGIA ZMAGAZYNOWANA 2OL WODY .WNIOSEK JA PÓJDĘ Z WIADREM 2 RAZY A PAN Z GARNUSZKIEM BĘDZIE LATAŁ 20 RAZY,I TU DOCHODZIMY DO SEDNA SPRAWY.W FIZYCE NIE NIC ZA DARMO BILANS ENERGETYCZNY MUSI ZAWSZE WYŚĆ NA ZERO.PAŃSKIE KONWEKTORY ZMUSZAJĄ PANA DO TRZYMANIA NA KOTLE 70STOPNI A NIE JEST TAJEMNICĄ ŻE CZYM WYZSZA

TEMPERATURA NA KOTLE TO MNIEJSZ SPRAWNOŚĆ I KAWKI NA DACHU PRZY KOMINIE MAJĄ CIEPŁO.JEST TO EWIDETNY PRZYKŁAD UWIERZENIA REKLAMIE.

ŚWIAT OBNIŻA TEMPERATURY NA KOTŁACH NP,PIECE KONDESACYJNE DO 50 STOPNI I TU SĄ OSZCZĘDNOŚCI .

Do Anonimowego piszącego z Caps Lockiem:

"PAŃSKIE KONWEKTORY ZMUSZAJĄ PANA DO TRZYMANIA NA KOTLE 70STOPNI A NIE JEST TAJEMNICĄ ŻE CZYM WYZSZA

TEMPERATURA NA KOTLE TO MNIEJSZ SPRAWNOŚĆ I KAWKI NA DACHU PRZY KOMINIE MAJĄ CIEPŁO.JEST TO EWIDETNY PRZYKŁAD UWIERZENIA REKLAMIE."

Ciekawe skąd takie wnioski?

Temperaturę zasilania mam w zimie średnio 47 st. C powrót poniżej 40 st. C więc kondensacja chodzi pełną parą. Maksymalnie miałem 67 st. C zasilania (dokładnie 4 dni w całym roku przy -25 st. na zewnątrz).

A konwektory zrobiłem też z innego powodu niż sterowalność.

Hlup