Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe SPARKE

peterz

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 7 months później...
  • 4 weeks później...

Witam,

W zeszłym tygodniu dojechał do mnie komnek Sparke Varm typ F/L (z boczną szybą). Zamówiłem telefonicznie, akurat mieli taki na magazynie więc nie czekałem długo. Bałem się trochę o jakość wykończenia bo nie widziałem w mojej okolicy takiego, ale spodobał mi się więc zaryzykowałem. Muszę przyznać że jest super. Spawy solidne, szamot bardzo ładny itp. Pierwsze palenie to frajda jak nie wiem. Najgorsze jest jednak to, że odkąd mam kominek to nie mogę sie do roboty zabrać. Tak się jakoś zawsze usiądzie dorzuci trochę drewna i zamiast montować parapety to ja zamyślony w ogień... :lol:

Polecam.

W zależności od rozmiaru szyby ceny wahają się. Mój model (570/400) kosztował 4610 brutto (z transportem so salonu :D ). Porównywałem z kominkami Spartherm i są od nich sporo tańsze. Przedstawiciel handlowy Sparke zapewniał, ze jedyna różnica to nieoszlifowane spawy w miejscach, w których ich nie widać. Pojawia się też różnica w modelu F L/P S (z boczną szybą ale bez szprosu), tam bowiem szyba jest spasowana (tak naprawdę dwie szyby), w spathermie natomiast szyba jes gięta; cena w porównaniu z moim wkładem wyższa o 500zł.

• 2 months później...
  • 2 months później...

Ja też podłączam się do pytania o wkład Sparke - podobają mi się te z giętą połokrągłą szybą - model Varm R 550/990. Można je jakościowo porównać do Spartherma tak jak mówił jeden z przedmówców?

Szukam właśnie jakiejś alternatywy dla jednak sporo droższego Spartherma

• 6 months później...
  • 5 months później...
  • 2 weeks później...

Koledzy którzy używacie Sparka i którym spala szybko opał i nie trzyma ciepła. Jaka jest data produkcji waszego wkładu i czym w związku z tym jest wyłożony. Producent informuje że Spark od około dwóch lat jest wykładany cegłą szamotową wcześniej był wykładany Vernikulitem (miał tylko funkcję ochronną dla stali - nie magazynował ciepła). Może właśnie ten Vernikulit jest powodem szybszego spalania.

pozdrawiam

Pablo