Ania_0675 03.06.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witam i również czekam na opinie uzytkowników, bądź znawców sztuki . Zastanawiamy się nad sparke varm F lub spartherm'em z kolekcji mini. Słyszałam opinię, że spartherm mini o ile lepiej wyglada to jednak sa problemy podczas użytkowania czy wymiany wkładu i tą kolekcje raczej sobie podarować. Czy możecie to potwierdzić, że sparke jest prostszy i mniej problemowy w użytkowaniu? Dzieki z góry za opinie, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 19.06.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 ...bry. Podciągam temat, albowiem rozmawiałem dziś z trzema specjalistami od kominków i jeden oferuje Sparke, drugi Spartherm, a trzeci Hajduka. Wszystkie z szybą boczną czyli coś jak Sparke Varm F/L. Spartherm wygląda OK - tylko ta cena Sparke - już tak nie wygląda - nie podoba mi się mocowanie szyb na śrubkach z podkładkami, czy to po jakimś czasie nie dzwoni i się nie luzuje? I te szyby od środka nierówno przycięte- ale cena fajna Hajduk - wygląda dobrze, solidnie zamocowane szyby, ale o 9cm za głęboki - cena taka jak Sparke.W sumie zdecydowałbym się na Sparke, ale jakbym jeszcze dostał jakieś potwierdzenie słuszności wyboru od kogoś z Was - byłbym zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.06.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 (edytowane) Edytowane 20 Czerwca 2010 przez an-bud dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.06.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Witam. "wkłady z szamotem są mniej wydajne" Stwierdzenia bez żadnego uzasadnienia stawiane jako pewnik. A ludzie przyjmują to za "dobrą monetę" i potem powtarzają bzdury innym. Pozdrawiam. Znalazłem po latach Sens ukryty, samo palenisko miałem na myśli a TY z rozbudową za pare tysięcy złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.06.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 ...bry. Podciągam temat, albowiem rozmawiałem dziś z trzema specjalistami od kominków i jeden oferuje Sparke, drugi Spartherm, a trzeci Hajduka. Wszystkie z szybą boczną czyli coś jak Sparke Varm F/L. Spartherm wygląda OK - tylko ta cena Sparke - już tak nie wygląda - nie podoba mi się mocowanie szyb na śrubkach z podkładkami, czy to po jakimś czasie nie dzwoni i się nie luzuje? I te szyby od środka nierówno przycięte- ale cena fajna Hajduk - wygląda dobrze, solidnie zamocowane szyby, ale o 9cm za głęboki - cena taka jak Sparke. W sumie zdecydowałbym się na Sparke, ale jakbym jeszcze dostał jakieś potwierdzenie słuszności wyboru od kogoś z Was - byłbym zobowiązany. Deczko marne wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 20.06.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 deczko "deczko" czy kompletny szajs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.06.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam.Sio do działu Kominki, bo się bajzel robi...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 21.06.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Sparke mają super wykonanie. Najmocniejsze drzwiczki na rynku. Są robione z pełnego profilu, dlatego nawet przy szerokości 100cm nie opadają po czasie. Szamot - de małe cegiełki- w tym rozmiarze nie pęka, nie ulega takim naprężeniom. Bardzo dobre wkłady. Nie ma obaw o blaszki trzymające szybę, nie poluzują się z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.06.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Witam.Ooo...to sio poskutkowało u adminów...Dobre paleniska z bardzo dobrym wyłożeniem szamotowym - ale cenowo to nieporozumienie - już prawie na równi lub wyżej (sic!!!) z równorzędnymi modelami takich marek jak Spartherm czy Austroflamm. A tu ewidentnie już wychodzą "szczegóły" którymi się różnią. Taniość niektórych modeli polega na łączonych szybach (boczne przeszklenia i pryzmy) w miejsce jednolitych. Modele piecowe (to te małe) - totalne niezrozumienie o co w takiej konstrukcji chodzi.Bardzo dobre - nowa seria "okrągłych" palenisk o pionowym przeszkleniu i nowa seria z nasadkami wodnymi (obie linie niedostępne w naszym kraju).Pozdrawiam. Edytowane 21 Czerwca 2010 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 21.06.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Czyli Sparke mówimy NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.06.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Witam.Nie koniecznie, dlaczego?Po prostu zaczynasz "od ogona", czyli samego końca. Najpierw określ jak ma wyglądać Twój kominek, jakie funkcje ma spełniać, jaki rodzaj przeszklenia ma w nim być (jeżeli będzie wykonany z udziałem paleniska (wkładu) kominkowego.Dopiero potem wybieraj konkretny model i firmę. Sam wkład jest dopiero wypadkową wielu rzeczy w projekcie kominka. Co nie znaczy że nie jedną z najważniejszych, ale nie powinno się zaczynać myśleć o kominku określając na samym początku wkład jaki ma w nim być. To bardzo ogranicza i zawęża "pole manewru"... Pozdrawiam. Edytowane 22 Czerwca 2010 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 22.06.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 To prawda...., ale ja nie zacząłem myśleć o kominku określając wkład.......Najpierw an nawet wcześniej uznałem, że u mnie kominek ma spełniać rolę dodatku do salonu. Nie zamierzam nim grzać czy to powietrzem czy wodą, nie zamierzam w nim palić cały dzień - on ma być po to żeby było miło...czasami. Tak.... czytałem, że po to żeby było miło to najlepiej zrobić sobie kominek z paleniskiem otwartym i nawet tak chciałem pierwotnie, ale w domu mam rekuperator, a co za tym idzie powietrze ma być wymieniane przez wentylacje mech., a nie przez komin-ek. I stąd moje poszukiwanie wkładu zamkniętego, a że trafiłem na Sparke to zapytałem o Sparke. Choć jak sprawdziłem go organoleptycznie to już mi się nie podoba(jakieś taki niedorobiony) i chyba pójdę w Hajduka.....no chyba, żeby na horyzoncie pojawiły się inne opcje wkładów(choć Spartherm jest ciut drogi) lub rozwiązań. Zależyt mi na wkładzoie z boczną prawą szybą bez szprosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.06.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Tak z ciekawości spytam ile kosztuje brutto ten Hajduk z boczną, oczywiście z transportem do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 22.06.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 http://hajduk.com.pl/pl/strony_p/92-Cennik transport zależny od tego czy z montażem czy bez i jak daleko....ale to chyba wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.06.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Widzę, że podałeś stronę producenta i cennik katalogowy.Moja rada to poszukaj dystrybutora lub partnera handlowego. Wtedy ceny mogą być inne. Nie handluje, ani nie montuje wkładów Hajduka, więc nie wiem jakie są układy. Jeżeli chodzi o transport to ceny kurierskie sa jednakowe na terenie Polski. Zresztą producent ma umowy z firmami kurierskimi i te ceny są zupełnie inne niż dla indywidualnych osób. Moja firma za transport na terenie Polski nie pobiera opłat. Inaczej jest poza granicę Polski, wtedy koszt ustalamy indywidualnie. Ale nie są to kwoty duże, szczególnie do Niemiec i pobliskich krajów Uni. Bo tak to bywa jedne firmy przywożą wkłady do Polski, a my polskie wkłady wywozimy z Polski... Normalnym jest, że jeżeli zamawiasz usługę montażu wkładu kominkowego, czyli ustawienie go i podpięcie do komina, to wszelkie materiały są z 7% vatem. Wkład kominkowy, rury, stojak metalowy, itp. Wychodzi to zreguły około ceny brutto z 22 % vatem. No ale to jest powszechnie wiadome. Pozdrawiam Edytowane 22 Czerwca 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 22.06.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Widzę, że podałeś stronę producenta i cennik katalogowy. Moja rada to poszukaj dystrybutora lub partnera handlowego. Wtedy ceny mogą być inne. Właśnie znalazłem dystrybutora i ceny podaje takie same, dlatego przywołałem tą stronę. Odwiedziłem również inną stronę pewnego dystrybutora z całkiem niedaleka, ale Unico jakoś mi nie pasują biorąc pod uwagę założenia, o których pisałem powyżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 22.06.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na włady Arysto - model z szybą boczną - http: //www.kominkiikominy.pl/arysto-arysto-10-p-lub-l-dj,d1855.html Proponowałbym także zapytać firmy komnowe o zabudowy kominkowe, ponieważ w przypadku zlecenia całego kominka kompleksowo z montażem ceny potrafią być bardzo zachęcające, nawet z wkładami z najwyższych półek w Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.06.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Nie rozumiem jakie założenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 22.06.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Nie rozumiem jakie założenia? [ATTACH=CONFIG]14524[/ATTACH] O właśnie takie. =Najpierw an nawet wcześniej uznałem, że u mnie kominek ma spełniać rolę dodatku do salonu. Nie zamierzam nim grzać czy to powietrzem czy wodą, nie zamierzam w nim palić cały dzień - on ma być po to żeby było miło...czasami. Tak.... czytałem, że po to żeby było miło to najlepiej zrobić sobie kominek z paleniskiem otwartym i nawet tak chciałem pierwotnie, ale w domu mam rekuperator, a co za tym idzie powietrze ma być wymieniane przez wentylacje mech., a nie przez komin-ek. ..... Zależy mi na wkładzie z boczną prawą szybą bez szprosa. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na włady Arysto - model z szybą boczną - http: //www.kominkiikominy.pl/arysto-arysto-10-p-lub-l-dj,d1855.html Proponowałbym także zapytać firmy komnowe o zabudowy kominkowe, ponieważ w przypadku zlecenia całego kominka kompleksowo z montażem ceny potrafią być bardzo zachęcające, nawet z wkładami z najwyższych półek w Europie. Na Arysto też patrzyłem, choć nie widziałem i nie dotykałem ich z bliska. Edytowane 22 Czerwca 2010 przez Castaway Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 23.06.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Ja ma Sparke. Kominek tylko rekreacyjnie i jak dla mnie ozdoba salonu;) Palone w nim bylo jak na razie tylko dwa razy i...kominek jak kominek...zadnych sensacji w jedna czy druga strone....szampana nie chcial polewac;) http://farm4.static.flickr.com/3496/4003754529_ebd4a42daf.jpg http://farm2.static.flickr.com/1145/4600428167_db88517e64.jpg Wykonczenie potrzebuje jeszcze malego wypucowania, ale prawie skonczone...tak ma byc;) Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts