arti29 09.08.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witam!Mam szereg ważnych pytań i nie bardzo wiem gdzie się z nimi udać.Postanowilem do stojącego juz domu dobudować jeszcze kilka pomieszczeń - w sumie do 40 m2- jakie formalności musze załatwic i do jakiego urzędu mam się udać, a może ktoś orientuje się w cenach 'urzędowych' zezwoleń, pozwoleń i wszystkich innych papierków?Szczerze dziękuje za podpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 09.08.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Formalnosci takie same, jak przy budowie od podstaw: warunki zabudowy, projekt, pozwolenie. Odpadną przyłącza, bo pewnie będzie podłączenie do istniejacych sieci. Jeśli dom stary i bez planów, trzeba znaleźć architekta i zamówić inwentaryzację, która bedzie dołaczona do projektu. Ale najpierw do gminy - po warunki zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 18.11.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Ja mam podobne plany względem starego domu (drewnianego), tylko chcę dobudować około 9 m2 i dowiedziałem się, że trzeba załatwić:1. wypis z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy z gminy2. mapkę zaktualizowaną przez geodetę3. inwentaryzację4. expertyzę techniczną5. projekt 6. pozwolenie na budowę tyle wiem na razie. to mi wystarcza. zbieram kasę intensywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 18.11.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Odrębna ekspertyza techniczna raczej nie jest potrzebna, no chyba, że ktoś chce ją zrobić również dla swojej wiadomości. Zarówno inwentaryzację jak i ekspertyzę techniczną zrobi projektant. Ekspertyza ograniczy się zapewne do kilku zdań typu: istniejący budynek w stanie technicznym dobrym, planowana rozbudowa nie naruszy istniejącej konstrukcji.... I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 20.11.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 To dobrze. Mam nadzieje ze stan moich fundamentow nie wzbudzi zatrzezen projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 20.11.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Czy projektantem musi byc architekt, czy np ktos po studiach z budowniactwa a architekt moglby tylko projekt zatwierdzic??dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 20.11.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Nie, nie musi to być architekt.A z doświadczenia wiem, że bardzo do istniejącej konstrukcji sie nie przyglądają, no chyba, że wyglada niepewnie. Ale dobrze by było, gdybyś miała jakieś stare plany- na pewno ułatwi to sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 22.11.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 mam znajomego ktory skonczyl budownictwo i moze narysowalby plan, pozostanmie tylko znalezienie jakiegos architekta ktory zatwierdzilby ten rysunek i podpisal sie - bo chyba musi byc podpis architekta??? chcialbym wydac jak najmniej na papierkowe sprawy, mam nadzieje ze nie wiecej niz 5 tys (plany, pozwolenie, mapki) bo przeraza mnie wyzsza kwota. mialem ochote na poczatku zrobic samowole, ale bardziej przeraza mnie kwota kary za samowole, podobno 50 tys.)) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.11.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 madarka Kto powiedziął że musi to byc Architekt - musi to być poprostu człowiek który ma uprawnienia PROJEKTOWE.Rysuneczki moga być wykonane nawet prze ciebie - jezeli odpowadaja normie - jezeli chcesz zrobic cos takiego o czym piszesz podpis też kosztuje - niejednokrotnie tyle samo lub troszeczke mnie niz proj. Sprawa jest prosta do podpisu musisz miec znajomego człowieka z uprawnienieami projektowymi - student nabywa je po 3 latach pracy- udokumentowanej po ukończonych studiach i zdaniu odpowiedniego egzaminu.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts