mzawadzk 09.08.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 http://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/poddasze_ocieplenie1.jpg http://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/poddasze_ocieplenie1.jpg (zdjęcie przed całkowitym zabudowaniem płytą) Chodzi mi o zakończenie wełny i folii przy dolnej krawędzi okna. Wełna nie dochodzi do ramy (bo w sumie nie ma jej co przycisnąć/przytrzymać jak przy bokach), podobnie folia. Zauważyłem, że przy silnych wiatrach w tym miejscu ze szpar pomiędzy płytami wieje. Boję się co będzie zimą. Wykonawca twierdzi, że to przez to, że nie mam jeszcze podbitki no i że szpary będą zaszpachlowane, itd. Czy kwalifikuje się to do poprawki, a jeśli tak to jak najlepiej to zrobić? Dodam, że poddasze jeszcze nie było szpachlowane/malowane, także nie ma dużego problemu ze zdjęciem płyt przy oknach oraz, że generalnie jestem zadowolony z tego jak pozostała część została wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 12.08.2005 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Nikt nie wie? Tak myślę, że może kawałkiem styropianu przycisnąć tą wełnę pomiędzy płytą a deskowaniem? We wtorek czeka mnie rozmowa z wykonawcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 12.08.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 A nie powinno być tam przypadkiem folii paroizolacyjniej? Tak, jak po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 12.08.2005 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Folia to minimum, bez wątpliwości, ale sama folia nie zatrzyma mrozu. Myślę też, że po latach ta wełna "usiądzie" i zsunie się jeszcze niżej powiększająć szparę. Co sądzicie o tym styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 12.08.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Na pewno Masz resztki wełny. Uzupełnij ten fragment i powinno być w porządku. Wełna oprze się o płytę GK.A jaką Masz ścianę 1W, czy 2W? Przy 2W ocieplenie ścian zewnętrznych powinno łączyć się z ociepleniem poddasza. To powinno dodadkowo zredukować "przeciągi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 12.08.2005 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 OK, jakoś to załatam (a raczej Wykonawca o ile go zmuszę a muszę ). Ścianę mam 3 warstwową (cegła/styropian/cegła), ale u mnie problem jest przecież taki, że wieje mi nad wełną, bo akurat jest przerwa w połaci ze względu na dolną krawędź okna. Musiałbym jakos zatkać tę szparę jaką widać poniżej klamki okna i paska płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.08.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Jeszcze nie masz zrobionej konstrukcji przy obróbce okien. Później jak będą zakrywali płytami powinni włożyć wełnę ale nie upychać bo wsp przepikania będzie gorszy. Do tego folia koniecznie. Ale mam pytanie w innej kwestii. Czy to co jest nad oknem Ci się podoba?Chyba obudowana płatew? Zdecydowanie lepiej by wygladała jednolita powierzchnia skosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 12.08.2005 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Płytę już mam założoną, dopiero niedawno odkryłem te nieszczelności (wieje tużpod wąskim paskiem płyty pod oknem). Szczęśliwie mam też zdjęcie tego samego okna już całkowicie obrobionego płytą:http://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/poddasze_plyta.jpghttp://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/poddasze_plyta.jpg Jak widać dolna krawędź jest prostopadła do podłogi, a górna równoległa do podłogi i dodatkowo na tym samym poziomie co obudowana metalowa belka konstrukcyjna (dom w szeregu, więc taka konstrukcja dachu). Okno jest montowane na krokwiach, grubość wełny 35 cm. O co ci chodziło dokładnie - jak by to można inaczej obudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 12.08.2005 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Ah już rozumiem. Żeby zrobić jednolitą powierzchnę musiałbym chyba pomniejszyć poddasze o kolejne 50 cm, ta belka jest dość solidna.Jednak głównym problemem byłoby to, że okna znalazłyby się już w totalnych wnękach jak w bunkrze (i tak już są dość głęboko). Czasami w katalogach widzę fajne okna, gdzie rama jest praktycznie na równi z powierzchnią wewnętrzną i zewnętrzną (całkowity brak efektu wnęki) - co to za technologia i gdzie mieści się ocieplenie?Czy te okna są wtedy między krokwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 13.08.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Czasami w katalogach widzę fajne okna, gdzie rama jest praktycznie na równi z powierzchnią wewnętrzną i zewnętrzną (całkowity brak efektu wnęki) - co to za technologia i gdzie mieści się ocieplenie? Czy te okna są wtedy między krokwiami? Moment, a tej "wnęki" przy oknie to nie masz czasami większej dlatego, że dałeś 35 cm, a nie standardowe 20 ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 16.08.2005 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Tak, 20cm to było za mało, sąsiedzi w tym samym szeregu, którzy założyli 20cm narzekali na upał latem. Teraz wykonawca zaproponował uzupełnienie przerwy pianką od zewnątrz (po zdjęciu dachówki) Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 16.08.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Tak, 20cm to było za mało, sąsiedzi w tym samym szeregu, którzy założyli 20cm narzekali na upał latem. OK, dali 20 cm, ale jakiej wełny - czasami nie najtańszej, standard, albo z supermarketu, o słabym współczynniku? Albo 20 cm w jednym kawałku ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.08.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Istotnie pogrubienie skosu spowodowałoby powiększenie wneki okiennej. Chyba juz lepiej jest teraz. Każ tylko gipsiarzom wyjąć listwę z tynku, która pozostawili na płaszczyźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 17.08.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Płytę już mam założoną, dopiero niedawno odkryłem te nieszczelności (wieje tużpod wąskim paskiem płyty pod oknem). Szczęśliwie mam też zdjęcie tego samego okna już całkowicie obrobionego płytą: http://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/poddasze_plyta.jpg http://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/poddasze_plyta.jpg Jak widać dolna krawędź jest prostopadła do podłogi, a górna równoległa do podłogi i dodatkowo na tym samym poziomie co obudowana metalowa belka konstrukcyjna (dom w szeregu, więc taka konstrukcja dachu). Okno jest montowane na krokwiach, grubość wełny 35 cm. O co ci chodziło dokładnie - jak by to można inaczej obudować? nie chcę cię martwić ale widzę problem w zimie pod połaciówką nie masz kaloryferka oj będzie ci się lało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts