bendzamin 09.08.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Czym najlepiej ogrzewac domek jednorodzinny. W prawie kazdym projekcie jest zaprojektowany kominek czy jest to dobra rzecz do ogrzewania całego mieszkania czy lepiej zamontowac kocioł na opał. Jakie macie rozwiazania w swoich domkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 09.08.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 kominek moze i fajna sprawa , ale jako dodatkowe ogrzewanie, bo trzeba gromadzić drewno, palić , czyścić, troche tego pilnować, ciezko sobie to wyobrazić jak sie pracuje poza domem od 8 do 18:00 , jak dla mnie ogrzewanie zasadnicze musi być bezobsługowe , a jako dodatkowe i rekreacyjne rto kominek jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 09.08.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 No, nie do konca: są piece na jakies pelety, ekogroszek, lub na mial z zasobnikiem i podajnikiem slimakowym i ukladem regulacyjnym, umozliwiające bezobslugową prace przez 2..3 dni, ale taki piec kosztuje zwykle grubo ponad 10.000 Pln.Kominek (na drewno) z kolei może byc z wężownicą i grzać wodę w obiegu CO/CWU. Taki uklad daje dużą, kilkunastogodzinną bezwładność. Ale też wymaga obecności przez całą zimę, bo jak wyjedziesz, to mróz może wysadzić to w cholere.Generalnie gaz, olej, elektryka oferuja bez porównania lepszą bezobslugowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prechair 10.08.2005 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Ja zdecydowałem się na piec z podajnikiem na eko groszek ze zwiekszonym zasobnikiem (270 kg)- wystarcza na tydzień. Kominek jest ale tylko na dogrzewanie w chłodniejsze letnie dni jak wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 10.08.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Ja mam piec gazowy na gaz ziemny. Maszyna praktycznie bezobsługowa. Zaprogramowany piec pracuje dając pełny komfort użytkowania.Notomiast kominek - miło nastrojowo ale kto robi kotłownie w salonie.Kominek jest fajny ale ja napaliłem na wigilię i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 10.08.2005 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Ja zdecydowałem się na piec z podajnikiem na eko groszek ze zwiekszonym zasobnikiem (270 kg)- wystarcza na tydzień. Kominek jest ale tylko na dogrzewanie w chłodniejsze letnie dni jak wczoraj. Jak możesz to napisz jaki masz piec i ile kosztował - jesli możesz oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prechair 06.11.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Mam piec HEF 25 kW z podajnikiem 270 kg. Ogrzewam dom ok. 200 m2 oraz wodę- bojler 200l. Oprócz tradycyjnego sterownia mam "radiówkę" EUROSTER. Mogę teraz po dłuższym okresie użytkowania powiedzieć że to był najlepszy wybór jakiego mogłem dokonać. Jestem zadowolony. Przy wygodzie prawie jak w gazówce mam dużo niższe koszty miesięczne. Zapłaciłem za wszystko z montażem niecałe 11 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peet_peet 06.11.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Witam.....a czy ktoś ma dowiadczenie z ogrzewaniem elektrycznym akumulacyjnym ??jestem aktualnie na etapie wyboru projektu a więc czas równiez zaplanować ogrzewanie.niestety najprawdopodobniej jedynym źródłem energii na działce będzie prąd.. no może ewentualnie LPG... ale co jest lepsze ?? oszczędniejsze... tańsze ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lessul79 07.11.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Witam Kominek spoko bajer ale zastanów się czy zawsze jak będzie zimno na dworku będziesz w nim rozpalał. Moim zdaniem kocioł na opał gdzieś w kotłowni jest najpewniejszy.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts