Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA do zabudowy: panel sterowania otwarty czy ukryty?

mantra

Recommended Posts

Jeśli ktoś ma małe dzieci w wieku np.roczek i okolice polecam z zakrytym panelem.Sama mam z odkrytym i niestety mój mały "mechanik" co jakiś czas podchodzi i sobie pstryka.Można mówić,że nie wolno,to wtedy jeszcze więcej go to interesuje.Na razie jeszcze działa!Niestety ,nie pomyślałam o tym przy zakupie,a nikt też nie zwrócił mi na taki szczegół uwagi.

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak masz kuchnie odkryta to polecam ze schowanym. Jedyny minus to to, ze nie widac czy zmywarka myje czy nie ale to nie jest w sumie problem bo mozna zmywarke otworzyc i zerknac. Nic sie z niej nie wylewa, otwieralam mnostwo razy we wszystkich fazach mycia. NAtomiast brak panela na widoku to dla mnie duza zaleta. Poza tym to takie same urzadzenia.

Nasza firmy Bosch świeci na podłogę takim czerwonym światłem, to też widać kiedy myje ;) pomimo braku widocznego panela.

O, to jest właśnie coś, czego szukałem, ale nie mogłem wyczytac na stronie producenta ;-) który model tak ma i czy kosztuje mniej niz średniej klasy samochód? :-P

Sam zapewne kupię z panelem na wierzchu, bo właściwie po co ta maskarada... przecież te panele nie są jakieś paskudnie brzydkie, więc po co je chować? trochę mi to pachnie zamiataniem pod dywan, albo jak kto woli zasłanianiem brzydkiej lodówki ładną makatką ;-)

mam Bosch z panelem schowanym

PLUS: nie widac ze to zmywarka

MINUS - jak pracuje nie widac - czasu do konca ktory jest tam wyswietlany a czasem by sie przydalo wiedziec ile jeszcze to potrwa

rozwiazaniem mogloby byc zamontowanie malego lusterka nad tym panelem - ale nie wiem czy nie lepiej ladny panel

szczegolnie w oddzielnej kuchni

Sam zapewne kupię z panelem na wierzchu, bo właściwie po co ta maskarada...

no pewnie, jeszcze ktoś pomyślałby że nie macie zmywarki

:o :wink: :wink:

No właśnie, jeszcze sobie dokupię na złomie panel zmywarki z jakiejś drogiej firmy i zrobię "antrapę" ;-) a tak naprawdę syndrom drogiego, ale nieużywanego sprzętu jest często spotykany w mieszkaniach z aneksem :-P a ja będę miał oddzielną kuchnię.

3 miesiące temu też miałam taki dylemat. Kompletnie się nie znałam i posty chłonęłam jak wodę gąbka. Moja zmywarka miała być z odkrytym panelem ale kupiłam z zintegrowanym panelem czyli niewidocznym bo:

jeżeli kupuje się sprzęty jednej firmy to nie widać różnicy ale ja kupowałam różnych firm więc dochodził problem czy ten panel będzie pasował do reszty /kolor, odcień stali /

jego mycie, w koło tych wszystkich przycisków to dodatkowa praca dla kobiety

Ponadto:

Dźwiękowy system zakończenia pracy;

Punkt świetlny na podłodze który gaśnie jak proces mycia się zakończył.

Koszt zmywarki 2500,-zł

Z ciekawości otwierałam ją podczas mycia i nic się nie dzieje złego.

Jestem bardzo zadowolona z tego rozwiązania, domownicy trochę się śmieją, że mamy zmywarkę a nie jest ten fakt widoczny, ale jak sobie pomyślę, że musiałabym jeszcze szorować ten panel to wiem, że dokonałam trafnego wyboru.

Posiadam zmywarkę z niewidocznym panelem i wcale nie mam potrzeby zaglądania kiedy zmywarka kończy pracę ,ponieważ nastawiam mycie z opóźnionym startem rano -włącza sie o 13 ,00 -II taryfa prądowa lub kiedy idę spać po 22 ,oo -te same powody.Zakończenie mycia sygnalizuje 5 sygnałków dźwiękowych.Jest to Whirpool szósty zmysł....jest cicha i dobrze zmywa :D

Mam wypróbowane obie wersje: z panelem widocznym i ze schowanym. Obie zmywarki Bosch. Chyba lepsza jest ta ze schowanym - odpada mycie wszelkich szparek :evil: (uciążliwe zwlaszacza gdy zmywarka sąsiaduje z kuchenką). Minusem jest tylko to, że nie widać ile czasu zostalo do końca mycia. Dla mnie ważne jest to by zmywarka byla cicha i w miare pakowna. Dobrze też żeby mozna bylo ją zaprogramować na mycie o określonej godzinie. A jeśli chodzi o ilość programów mycia to w sumie korzystam tylko z mycia auto w temp. 55-65 st oraz zraszania.

Ostatnio jak byłem w sklepie to zmierzyłem wysokość paneli i tej części pod nimi, którą się już obudowuje. I zauważyłem, że praktycznie w każdym modelu te wysokości są inne!

U siebie miałem w planach kupno zmywarki "za parę lat" a teraz przygotowanie tylko miejsca pod nią. Tak więc wybieram zmywarkę bez panelu, bo wtedy wiem jaki front zamówić (po prostu wysoki jak wszystkie szafki wokół). Gdybym miał w przyszłości kupić panel, to miałbym teraz problem z dobraniem wysokości frontu szafki.

Nasza firmy Bosch świeci na podłogę takim czerwonym światłem, to też widać kiedy myje ;) pomimo braku widocznego panela.

O, to jest właśnie coś, czego szukałem, ale nie mogłem wyczytac na stronie producenta ;-) który model tak ma i czy kosztuje mniej niz średniej klasy samochód? :-P

Sam zapewne kupię z panelem na wierzchu, bo właściwie po co ta maskarada... przecież te panele nie są jakieś paskudnie brzydkie, więc po co je chować? trochę mi to pachnie zamiataniem pod dywan, albo jak kto woli zasłanianiem brzydkiej lodówki ładną makatką ;-)

Porównaj jeszcze Siemens i Bosch. Obie są robione na tej samej linii produkcyjnej w Hiszpanii. Wygląd identyczny, za o dwie różne ceny. Płącisz za markę. Nie pamiętam która droższa...

Co do cen, Bosch i Siemens czasami się różnią, a czasami - jak w przypadku rozważanych przeze mnie zmywarek - mają ceny identyczne za modele o tych samych parametrach. Design też wygląda podobnie, nawet strony internetowe mają wspólne elementy... Ciekawe.

Wiem jedno - na pewno warto poszukać informacji o tej sygnalizacji dźwiękowej zakończenia zmywania. Wyobrażacie sobie, jakie to może być wkurzające, gdy ktoś nastawia sobie zmywanie na noc i np. o 3 rano coś zaczyna mu piszczeć?

Wszyscy znajomi mają zwywarki Bosch albo Siemens - i zdania co do ciszy są podzielone, to chyba zbyt indywidualne, żeby się sugerować... W każdym razie osobiście "słuchałem" jakiegoś Boscha ze średniej półki cenowej i wydaje mi się, że ciszej już nie trzeba.

• 1 year później...