Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwójne rolety

XGrzesX

Recommended Posts

Mam inne rozwiązanie.

Ekrany na okna z jaśniutkiej tkaniny przyklejane do ramy okna na rzepy. Jedyny monus to nie widać zieleni za oknem - ale sądzę, że można wybrać bardzej prześwitującą niż moja tkaninę. Rzepy są na górze i dole okna ja teraz radzę także zrobić po bokach bo można okno odsłonić częściowo np. podnosząc ekran. Zdejmowanie takich ekranów jest bardzo proste (odkleja się rzepy). Drugi komplet zrobię także z ekranów. Zasłony stanowią rolety.

Do listopada nie mam internetu w domu (jestem po przeprowadzce) dopiero wtedy mogłabym wkleić zdjęcia.

Ekrany zrobili mi w sklepie przy ul. Roentgena 46 lok. 2 (Wa-wa) ale z pewnością można je samemu zrobić, jeśli tylko ktoś ma choć ciut zdolności.

Ekrany sprawdzają sie dobrze. Są rozciągnięte na oknie ale nie napięte obrębione a na dole ramy okiennej są rzepy przyklejone do ramy muszę prawdzić czy na całą szerokość ramy czy też węziej.

Druga część rzepa (ta miękka) jest na eranie na jego brzegu - nie wiem jak przytwierdzona chyba przyszyta.

Ekrany w mojej ocenie stanowią jedną z najtańszych form zasłaniania a wygldają bardzo elegancko. Ponieważ leżą na szybie to bardziej zamazują przedmioty zza okna. Lepiej dać tkaninę prześwitujacą (np. z większymi oczkami - może batik by się sprawdził?).

• 1 month później...
Chyba Ikea proponuje takie ekrany - przesuwają się na specjalnych szynach. Mozna mocować np. po 2 i w zalezności od potrzeb zaslaniac, odslaniac... Chcociaż, jak zauważyłam, słowo Ikea działa na część osób alergicznie :wink: Ale pomysł fajny - też jestem zainteresowana nietypowymi i funkcjonalnymi ozdobami okien :)

To na zdjęciu to ekrany suwane. Natomiast moje rozwiązanie nazwałam też ekranami tylko że nie suwanymi bo rozpiętymi na szybie i przyczepionymi do okna na rzepy.

Tak więc są ekrany suwane i ekrany na rzepy bo oba rozwiązania przypominają właśnie ekrany - inny jest ich sposób mocowania i użytkowania. Oba rodzaje ekranów polecam.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...