Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie polecacie wk?ady kominkowe ?

irek

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o Tarnave - to oceny narazie są bardzo zróżnicowane i dlatego sobie odpuściliśmy.

Co do Dovre - podobno jest nieszczelny - i szybko sie pali...Zresztą znajomi to potwierdzili. Nie jestem długo na forum, ale z tego co się orientuję, to była już dość szczegółowa dyskusja na temat wkładów - sama mam jotula z płaska szybą - rewelacja...Kosztował prawie drugie tyle co Dovre, ale w porównaniu z dobrymi francuzami różnica była mniejsza.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli masz na myśli 7899.2 to bardzo dobry wkład.

Warto zauważyć iż jest to jedna z niewielu "panoram" do ciągłego palenia.

Mój znajomy (również kominkarz) ma ten wkład tyle że z płaską szybą i gdyby miał drugi raz kupować to bez wachania wybrał by to samo.

Cena zeszłoroczna 3950,00 zł.

Deville podniósł ceny wkładów (podobnie jak większość firm zachodnich) o ok. 7% przed wojną w Iraku ze względu na wzrost cen paliwa. Teraz ceny spadły (paliwa) ale nie wiem czy odzwierciedli sięto również w cenach wkładów. Narazie nie mam nowego cennika.

Bartłomieju!, widziałem Tarnawę wczoraj, na ul. Bartyckiej. W pawilonie 16A na piętrze jest jeden punkt- jest tam ogrzewanie elektryczne i jeden wkład 16W, właśnie taki z otworem. Jeżeli chcesz dokładniej to mogę po niedzieli napisać adres firmy- w domu mam wizytówkę.

Wkład wygląda całkiem ładnie i funkcjonalnie.

Marek.

P.S. Nie jestem w jakikolwiek sposób związany z tą firmą!.

Forest Natura dzieki właśnie o taki wkład mi chodzi i mam pytanie czy moge zastosowac rozprowadzenie ciepła po całym domu http://www.kominki.turek.lm.pl/dcp.html tak jak tutaj jest przedstawione i czy kupując wkład w latu moge liczyc na znirzki?? bo remont bede miał dopiero gdzieś na jesien.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
Trnawa to dobry wkład za 2000-3000. Napewno lepszy od tych froncuzików Supra , Gabo, Laudel a i od Dovre co to niby z Norwegi . To nie kraj pochodzenia decyduje o jakości wkładu a jego budowa. Njlepsze wkłady powinny być od ruskich bo tam zimy ze ochoo!!! Tarnawy sprzedają w Żabiej Woli k/ Warszawy mają je na wystawie w cenach katalogowych i z dowozem darmowym do odbiorcy mi dowieżli w dwa dni i dokupiłem wszystko do obudowy KAFLE+szmot+termoizolacje[taki materiał zamiast wełny coś jak skała tylko leciutki] Od Jotula są o wiele tańsz a wykonane w jednym odlewie mają kurtyne powietrzną . TEN otwór we wkładzie jest do zawirowania spalin żeby lepiej oddawał ciepło na żebra w środku wkładu i wogóle ten wkład jest inny od tych w marketach Zobaczcie strone kominki.one.pl

Tarnawa ma dwa otwory do poboru powietrza i tylko tą drogą może je pobierać . Oczywisci pobiera powietrze zpoza budynku. Ta Żabia Wola k/ Warszawy ul.Wiejska 7 Kominki Bielawski tel.0468578217. Ja trafiłem tam od producenta który plecał ich jako skład fabryczny i dobrych wykonawców całosci. Jestem zadowolony .daja transport gratis i ceny producenta.

A ja nie miałem zbyt dużo kasy i wiosną kupiłem wkład KORNAK 11 PANORAMIC - 1800PLN po rabacie. Rzekomo nie jest to szczyt techniki, ale właśnie dlatego ma być bezawaryjny (pierwszy zgrzyt: przy zakupie stwierdziłem, że załadowany już wkład ma minimalne pęknięcie - wkład zdjęto i załadowano nowy). Zobaczymy. Trochę później "zasłyszałem", że KORNAK ma najcięższe wkłady na rynku. Prawda to, czy mit?

Nie mam rozprowadzenia (ba...na razie w ogóle nie mam kominka) i nie zamierzam palić w kominku zbyt ostro, raczej okazjonalnie. Zrobiłem więc dobry zakup, średni, czy do d...?

Pozdrawiam

Pearl

Witam.

Najtańsza panorama na rynku, co wcale nie oznacza że najgorsza.

Mnie osobiście się całkiem podoba i z czystym sumieniem polecił bym

go klientowi. Największy plus to ten że firma polska i w razie jakichkolwiek problemów wszystko na miejscu.

Pozdrawiam.

Moi drodzy ja rozważam Hajduka, potrzebny mi wkład do ogrzania 150 m2 narożny na ogień ciągły na dodatek Hajduk podnoszony jest do góry co bardzo mi odpowiada, czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą? Ewentualnie czy możecie polecić inny wkład (nie ozdobny lecz do grzania) narozny z podnoszoną szybą?

Moi drodzy ja rozważam Hajduka, potrzebny mi wkład do ogrzania 150 m2 narożny na ogień ciągły na dodatek Hajduk podnoszony jest do góry co bardzo mi odpowiada, czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą? Ewentualnie czy możecie polecić inny wkład (nie ozdobny lecz do grzania) narozny z podnoszoną szybą?

Njtańsza na rynku co wcale....itd. Kornaka wkłady mają moi znaiomi i wielu z nich wymieniło kornaki na inne . NIKT niepolecał tych wkładów jako ekonomiczne jako stosunkowo tanie tak . Kornak był pierwszym producentem polskich wkładów i od kilkunastu lat produkuje tesame modele , ma nowe wzory ale konstrukcja jest takasama . Z czystym s umieniem to można polecać wkłady o większej sprawności cieplnej.