Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie polecacie wk?ady kominkowe ?

irek

Recommended Posts

Gość DarekB.
Hjduk jest bardzo podobny do Spartherma ale z podnoszeniem szyby jest pewna zagwozdka, zupełnie inne prowadnice :w Hajduku rurki a wSparthermie profile . Te z Hajduka sa troche głośne. Jak szyba mabyć podnoszona to powinna miec osłone windy żeby spaliny nieszły do góry po szybie takie oslony maja wkłady stalowoszamotowe i tylko nieliczne żeliwniaki. Po podłączeniu wentylatora bez tej osłony sufity sa natychmiast czarne. Oczywiscie głośniejsza winda to niepowód aby rezygnować z Hajduka.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość DarekB.
Hjduk jest bardzo podobny do Spartherma ale z podnoszeniem szyby jest pewna zagwozdka, zupełnie inne prowadnice :w Hajduku rurki a wSparthermie profile . Te z Hajduka sa troche głośne. Jak szyba mabyć podnoszona to powinna miec osłone windy żeby spaliny nieszły do góry po szybie takie oslony maja wkłady stalowoszamotowe i tylko nieliczne żeliwniaki. Po podłączeniu wentylatora bez tej osłony sufity sa natychmiast czarne. Oczywiscie głośniejsza winda to niepowód aby rezygnować z Hajduka.

Kubusiu drogi!

Poczytaj o czym pisze Darek (i w jaki sposób) a będziesz wiedział na czym polega słowotok jaki wylewasz na łamach Forum, a konkretne i poparte wiedzą informacje techniczne.

Pozdrawiam Cię mimo wszystko.

Koniec sporów bo nie mają one sensu na łamach Forum.

Pax.

• 1 year później...

My tez mamy Tarnavę 18 Kw z rozprowadzeniem grawitacyjnycm ciepła i jest super.

Nasz kominkarz też ocenia go b. dobrze.

Temat wkładów kominkowych badaliśmy przez pół roku i z perspektywy uważam, że dokonaliśmy dobrego wyboru.

Kupiliśmy go w firmie Panek w Michałowicach k/W-wy

http://www.kominy.wamm.com.pl/

Witajcie forumowicze, dlaczego na forum są tak stare informacje. Gdyby ktoś obeznany mógł mi odpowiedzieć dlaczego utarło się, że dobre wkłady to żeliwo (Tarnawa) a do kitu "francuziki" (Supra - która je wymyśliła)?

Proszę o odpowiedź.

Dostawa gratis plus stosowny rabat. Nasz adres Zabia Wola k/ Warszawy ( za Jankami ) ul.Wiejska 7 046 8578217 http://www.kominki.xip.pl

Zgadza się. Rabat 8% i transport gratis.

Różnica polega jednak na tym (wczoraj dzwoniłem i uzyskałem takie informacje), że w Zabiej Woli trzeba najpierw wpłacić przedpłatę w wysokości 20%, a np w Krakowie płacisz dopiero kurierowi przy dostawie 100% wartości wkładu.

Czy na zakup wkładu z montażem można uzyskać 7% VAT. Jesli tak to może wyjdzie jeszcze taniej jesli zamówi sie usługe montażu?

Zadatek w wysokości 20 % to zabezpieczenie przed przypadkowymi wysyłkami pod fikcyjne adresy . Niestety posiadamy i takie doswiadczenia . Dla kogoś kto zamawia wkład z dostawa w terminie np 2-3 dni wpłata tych 20% to sprawa całkiem oczywista , dowcipnisie odpuszczaja sobie takie żarty. Koszt wysłania i zwrotnego odebrania przsyłki o wadze np 200 kg jest znaczny.

Ja mam Jotula Panoramę - jesteśmy po pierwszym sezonie grzewczym i jestem z niego bardzo zadowolona. Kominkiem ogrzewaliśmy dom codziennie - od grudnia do kwietnia zużyliśmy 6 m przestrzennych drewna (grab). Kominek połączony jest z rekuperatorem (z odzyskiem ciepła) - przez co wszystkie pomieszczenia były dogrzewane. Temperatura w pomieszczeniach 22 - 23 stopnie. Paląc kominkiem zaoszczędziliśmy sporo na gazie (płynnym) - zużywaliśmy tak mniej więcej po 100 m3 gazu/miesiąc.