Patos 06.09.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Maluszek Napisz coś więcej o twoim ogrzewaniu i o domku ,kubatura ,rodzaj i grubość ocieplenia itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 06.09.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Arko - już mnie pytałeś o podłączenie reku z kominkiem. Opisałam to w tych wątkach: "Kto ma rekuperator, który już działa" i "Kominek z DGP i/a rekuperator" Jeżeli chcesz to mogę podesłać zdjątka. Patos - dom parterowy z użytkowym poddaszem, ściana 1W - Ytong 36.5, powierzchnia ok. 200 m2 z garażem, kubatura ok. 650 m3, okna drewniane, poddasze ocieplone wełną 23 cm. Przeczytaj linki, które wymieniłam wcześniej tam opisałam jak mam tą instalację podłączoną. Mogę podesłać zdjątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 06.09.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Tak wiem, że pytałem ale czasami lubię się powtarzać i pytać, a zdjątka bardzo chętnię - dziękiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 06.09.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Arko - a mogę prosić o Twoją emalję to prześlę zdjątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 06.09.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Podaję adres [email protected][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamils 07.09.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Maluszek.Mam zamiar kupic wklad Jotula Panorame 12kW. Czy w stolicy tez sa na niego takie wysokie ceny? W Krakowie kosztuje brutto 6380 zl. Troche mnie to odstrasza, ale z drugiej strony boje sie wynalazkow typu Tarnava.Z gory dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 07.09.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 kamils - wg mnie Jotul ma wszędzie takie same ogromniaste ceny i nie chcą w ogóle rozmawiać na temat rabatów Ja mam panoramę 15 kW i w zeszłym roku kosztowała coś koło 6500 tys. Przeglądałam teraz stronę Jotula i jest tam promocja na Harmony 12 kW - nowa cena 4750 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.09.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Panowi i Panie czasy sa takie że jestesmy w UE i ceny na Jotula mamy europejskie bez dopłat i subwencji . Dodatkowo ten nasz 22% VAT dobił ceny na niektóre dobre produkty do granic wytrzymałości . Zawsze namawiałem na zkupy wkladów dobrych i trwałych bo to "serce kominka" . Dla wielu Jotule sa zdecydowanie zadrogie ,polecam wiec dobra i sprawdzona Tarnave. Autoryzoawany przedstawiciel firmy Tarnava Darek B http://www.kominki.xip.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart_us 09.09.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 A czy przy JOTULU robiliście rozprowadzenie ciepłego powietrza z turbiną czy grawitacyjnie. mam problem każdy specjalista mówi co innego a ja chcę dogrzać coś koło 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 09.09.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 O kominku Tarnava wiele osob wypowiadalo sie b. dobrze. Poczytajcie stare wątki uzytkownikow tych wkladow. Ja tez mam Tarnawe 18KW i to moje glowne zrodlo ogrzewania domu. Tez jestem zadowolony z wyboru Tarnavy i innym ją polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mradom 09.09.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Osobiscie jestem uzytkownikiem wkladu kornaka - model podstawowy, montowany jakies 10 lat temu, kiedy jeszcze nie bylo popularne opalanie kominkami z komora zamknieta. Dziala jak dziala, malo szczelne drzwiczki - 2 skrzydlowe bez uszczeli. Mozna je teraz wymienic, ale koszt wysoki. Kominek opala cala zime juz 2 sezon, dzien w dzien brykiety - praca w wysokich temp. Do nowego domu zakupilem wklad nieznaneo producenta Wojcika - pod kielcami. Wyglada solidnie, facet jest bylym pracownikiem politechniki swiatokrzyskiej i widac, ze wie co robi. Cenowo tez bardzo atrakcyjne. Kupilem to, na co bylo mnie stac a zaoszczedzona kase wydam na zapas opalu. Wklad wydlada solidnie, jedynie co to mozna porownac cene do francuskich produktow. Jak zamontuje i rozpale dam znac jak sie sprawuje./mr/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinR 09.09.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Arko - a mogę prosić o Twoją emalję to prześlę zdjątka. ja też poproszę o zdjęcia [email protected] dzięki i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 09.09.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Marcin - wysłałam. Daj znać czy doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamils 12.09.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 MaluszekAle z doswiadczenie powiedz, czy te "ogromniaste ceny" sa uzasadnione ( w stosunku do jakosci) jest tez przeciez ponoc bardzo dobra Supra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.09.2004 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Jak masztaki dylemat to czy Jotul czy Supra dopłać i bierz Jotula . Jak płacic drogo to za najlepsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 A jak sprawdza się Spartherm, bo mogę mieć w dobrej cenie?Znajomi mają Spartherma stalowego, ale nie biorę go pod uwagę, bo kosztował ponad 15 000 zł, więc za taką kasę to wiadomo, że jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.09.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 kamils - ja zawsze chciałam mieć panoramę bo mi się ogromnie podoba i jestem z niej bardzo zadowolona. Nigdy nie żałowałam, że wydałam na nią tyle pieniędzy. Zimą paliliśmy w kominku non stop i było bardzo cieplutko. Z reguły ładowaliśmy drewnienko na noc a rano jeszcze się paliło albo przynajmniej był żar (to w zależności ile drewna zostało włożone). Paliliśmy suchym grabem. Popiół wybieraliśmy raz na dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.09.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 wybieranie popiołu raz na dwa tygodnie ??? To ileprzez ten czas spaliliście drewna ? Pale w kominku na wystawie i wybieram popiól co dwa dni . W Suprze z płytkim dnem jest chyba mniej miejsca na popiół jak w Sparthermie ze specjalnie opuszczonym dnem paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszMM 14.09.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 nic dziwnego, że paląc w tarnawie uzyskuje się takie ilości popiołu. generalnie we wkładach żeliwnych (a w szczególności w tarnawie, gdzie żeliwa jest baaaardzo dużo) temperatura wewnątrz paleniska nie jest na tyle wysoka aby spalić wszystkie gazy, w jakie zamienia się drewno w kominku. tak, tak, to nie drewno się pali, a jego gazy jakie wydzielają się z polana znajdującego się w wysokiej temperaturze. część gazów spala się już w temp. 100-200 stopni. inne w temp 600-700, a jeszcze inne potrzebują nawet 1200 stopni. Optymalna temperatura wewnątrz paleniska to 600-650 stopni (wówczas spala się około 80% wszystkich gazów, w tej temperaturze nie ma też mowy o brudnej szybie - sadza samoistnie dopala się). temperatura taka jest nieosiągalna przez masywne wkłady żeliwne, gdzie żeliwo akumuluje duże ilości energi. w niższych temperaturach spalanie jest niepełne. powstają poza tym duże ilości tlenku węgla. najostrzejsza z norm kominkowych w europi (niemiecka norma DIN+) precyzuje, że dopuszczalna ilość tlenku węgla (czadu) w spalinach to 0,12%. żaden żeliwny wkład nie jest w stanie tego wyniku osiągnąć. Tylko i wyłącznie wkłady stalowe (m.in. lider w tym segmencie SUPRA) spełniają wymogi tej normy (i to też nie wszystkie modele a tylko te nowsze). Przy spalaniu odpowiedniego drewna (liściaste, twarde, o wilgotności 15%) uzyskuje się z 1kg drewna ok 5g popiołu - reszta to wynik niepełnego (niewłaściewgo spalania). zważywszy, że wkłady supry wyposażone są w popielniki o pojemności ok. 7 litrów, wybieranie popiołu co 2 tygodnie wcale nie musi być fikcją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Man 14.09.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Polecam...........NIE kupować Hajduka, zwłaszcza z podnoszoną szybą. I jeszcze jedna uwaga. Czytajcie warunki gwarancji, bo Hajduk nie daje gwarancji praktycznie na nic. Poszukajcie wątku o Hajduku, wypowiadało się już kilka osób. Każdy słyszy tylko jedną odpowiedź- złe drewno (bo drewniane?)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts