Daniel Starzec 10.08.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Miałem swego czasu bardzo dużo mchy na trawniku.Specjalnie mi to nie przeszkadzało więc nic sobie z tego nie robiłem.Wczesną wiosną tego roku rozsypałem na trawniku popiół z kominka żeby wzbogacic glebe w różne pierwiastki potrzebne trawie.Ku mojemu zdziwieniu tenże popiół spowodował że znikł mech .Zostałe tylko puste miejsca po tymże.Czy ktos inny miał podobne obserwacje po stosowaniu popiołu ze spalania drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.08.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Coś mi się wydaje że to jest związane z pH. popiół ma pH zasadowe, a mchy lubia kwaśny odczyn gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 10.08.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Coś mi się wydaje że to jest związane z pH. popiół ma pH zasadowe, a mchy lubia kwaśny odczyn gleby. Dokładnie tak jek pisze Krzysztof. Myśle że trzeba ostrożności przy tym nawożeniu popiołem żeby pH nie podskoczyło zbyt wysoko - pamiętajmy że dla trawnika najlepsze ok 6-6,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 11.08.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 hm.. a jak to jest z siusianiem króliczka na trawnik? szkodzi czy pomaga? jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts