Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lugowanie drewna - pomocyyy!!!

Gość tripper

Recommended Posts

Gość tripper

halo halo,

sluchajcie, taki mam problem. w poniedzialek malowalem drzwi sosnowe lugiem Fluggera do drewna miekkiego, zostawilem na noc, rano obejrzalem i zobaczylem, ze sa ladnie biale, ale jak przeszlifowalem tak jak bylo w instrukcji, to sie okazalo, ze to 'ladne biale' schodzi razem z papierem a pod spodem jest takie 'nieladne zolte'.

myslalem, zeby malowac to lugiem do skutku, ale z drugiej strony mysle, ze tez bym sie za***al malujac to i szlifujac na okraglo. w zwiazku z tym wpadlem na pomysl, zeby potraktowac drzwi z sosny lugiem do drewna TWARDEGO.

czy ktos zna roznice miedzy tymi dwoma produktami? czy nie spieprze czegos? na chlopski rozum wydaje mi sie, ze lug do drewna twardego jest mocniejszy w skladzie od lugu do drewna miekkiego, ale moze sie myle? jakies pomysly?

Gość tripper

p******e lakierobejce, geste to jak c*****a, dopiero w trakcie malowania, kiedy spieprzylem polowe drzwi, zrozumialem, ze jesli jest to lakier wodny, to mozna go ROZCIENCZYC WODA!!! a jak drzwi sa sosnowe, to chlona to baardzo szybko, ogolnie mowiac drzwi wygladaja, jakby ktos sie na nie wy**** czyms bialym :-/////

lece do leroy merlin po jakas szczotke na wiertarke, zeby to badziewie zeszlifowac

Gość tripper
no dobra, mam szczotke na wiertarke i szlifierke i jest niezle, zaczynam zdzierac biale badziewie z drzwi. ze szczotka jest o tyle fajnie, ze ona wyciera przy okazji troche jasniejszego drewna, tak ze jasniejsze jest glebiej, a ciemne sloje na wierzchu. jak juz to wszystko wyczyszcze, pomaluje sobie zwykla bejca, papierem przetre z raz i basta :)

Gość tripper
rozwalilem szlifierke oscylacyjna, ostala mi sie tylko szczotka, szczotka przypala drewno drzwi i zostaja takie brazowe nadpalone nadweglone slady, dostaje ku***cy, do malowania jeszcze daleko :-///

No to ja bym jednak tą bejcą je potraktowała (lakierobejc jakoś nie lubię). Choć ostatnio do drewna używam farb akrylowych, a potem je zmywam i zostaje takie leciuteńko zabarwione drewno (prawie całą farbę usuwam, ale to na małych powierzchniach, na dużych nie próbowałam) , na to lakier. Powodzenia :) A może zgodnie ze szkołą muratora?: http://www.muratordom.pl/7914_735.htm

Gość tripper

pytalem w leroy o cos do bielenia, dostalem ta paste do reki, zobaczylem, jak wyglada efekt dzialania na probce w sklepie, nie bardzo mi sie podoba. widzisz, mnie zalezy na efekcie dokladnie takim:

jak nalozona na drewno pasta z twojego artykulu, tyle ze z bardziej widocznymi slojami

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnych zdjęć

No to może powinieneś te słoje najpierw bardziej "wydobyć"? Bo to chyba właśnie od tego zależy efekt. Był kiedyś tutaj fajny przepis na takie piękne drewienko wyszczotkowane. Sosna jest mięciutka, więc będzie łatwo. Już szukam....

Proszę:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20505&highlight=s%B3oje

Gość tripper
nononoooo, dzieki wielkie!!! mi mniej wiecej o to chodzi, ale tylko na czesci drzwi (na tych wystajacych kwadratowych kasetonach w srodku), reszte chce bialo bejcowane, na reszcie nie ma tak widoczych slojow, sa drobniejsze, maja 1-2mm grubosci

• 7 months później...
Gość tripper
po pol roku udawania, ze cos robie z tymi drzwiami, zapoznalem emalie akrylowa do drewna DULUXa, gesta, dobrze kryjaca, olalem wszystkie kreatywne zapedy, pomalowalem drzwi emalia i tyle, mam teraz najzwyklejsze w swiecie biale drzwi, drzwiowa epopeja zakonczona. ufff...

• 3 months później...