Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody wewnętrzne- a niech to....

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Mam taki problem. Mam schody wewnętrzne lane betonowe tak skopsane, że pierwszy i ostatni schodek są mniejsze niż wszystkie pozostałe.

Ekipa od wykończeniówki namawia mnie na przeróbkę tych schodó, a ja sam nie wiem. Już się nawet do tego przyzwyczaiłem i nie wiem czy jest sens przerabiać. Czy to przeszkadza w codziennym życiu?

Czy ktoś tak ma.........?

Jejciu, czy nikt na tym świecie nie jest w stanie odczytać z projektu poziomu posadzki? Może mam takie szczęście ale prawie na każdej budowie, którą widziałem są takie problemy. Na projekcie powinno być dobrze (chyba że to baardzo tani projekt :wink: ) - z reguły chrzani wykonawca.

No i zdarza się to także w budowie "na żywioł" :

majster: -A jaka tu ma być posadzka?

inwestor: - A zobaczymy....

A potem kładzie się styropian, szlichtę, płytki i z całego stopnia robi się pół..... :D :D

U mnie jest tak że pierwszy stopień jest za wysoki a ostani za niski. Przy wykładaniu stopni drwnem zrobiliśmy jeszcze jeden stopień o wyskości połowy normalnego. Na górze też tak wyszło i jest OK.

Nie wiem w jakim etapie prac jesteś Chodzi o docelowe wylewki, podłogi i dopiero wtedy będzie wiadomo. Osobiście bym tego nie ruszał. To następnie będzie widać przy wykończeniówce.

Jak będziesz obkładał je drewnem to dobry stolarz zrobi tak że szystkie beda takie same.

Pozdrawiam

Mnie też (właśnie dzisiaj) stolarz obkłada schody betonowe zabiegowe drewnem i też będzie niwelował różnice wysokości, jednak są to różnice rzędu ok 0,5 cm.

Jeśli różnice są po kilka cm to lepiej nadlać schody.