Ena 26.11.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Moja dzialka, jeszcze przed zakupem byla prostokatem i dluzszy bok przylegal do ulicy.Kilka lat temu chcieli zrobic droge dojazdowa do dalszych dzialek i skrocili dzialke (od ulicy) , a wydluzyli w glab. Krotszy bok do ulicy. Na dzialce stal dom. Zachowali minimalne wymagi odleglosciowe od ogrodzenia.Z jednej strony mam sasiada, z drugiej droge wewn. dojazdowa. Taki stan kupilam,chce rozbudowac dom. Niestety najlogiczniejsza opcja to.. dobudowac ganek od strony sasiada, z "doklejonym garazem"(krotszy bok). Wobec czego na dlugosci ok 7m odstep mialby nie 4m, ale 2m od siatki z sasiadem (bez okien)(dlugosc granicy 33m). Jaka zgode powinnam na to uzyskac...sasiada wystarczy, czy gminy??? Prosze pomozcie bo mamy zarys projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 26.11.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 A co na to Twój architekt (lub osoba wykonująca projekt zagospodarowania działki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 26.11.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 16 grudnia br. wchodzi w życie nowe rozporządzenie ministra infrastruktury, które dostosowuje obecne przepisy do orzeczeń NSA. Wynika z nich, że możesz postawić budynek nie bliżej niż 1,5 m od obecnych zabudowań bez zgody sąsiada, a bliżej jeżeli wynika to z małych wymiarów działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaN 26.11.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Radex, możesz rozwinąć ten wątek???Mam również podobny problem. Moj dom stoi w odległości 3 m od granicy działki, w związku z czym na ścianie mam przewidziane w projekcie luksfery. Mamy sprytny plan wstawić tam jednak okna, na co powinniśmy uzyskać zgodę sąsiada. Czy od grudnia ta zgoda nie będzie potrzebna? Czy możesz przytoczyć dokładnie co mówi to rozporządzenie? Pilna sprawa, bo właśnie zamawiam okna.Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.11.2002 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 To o czym pisze Radex dotyczy ścian bez otworów okiennych ewentualnie z luksferami (bo te też nie są traktowane jako okna). Dla ścian z oknami dalej obowiązuje 4m od granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 26.11.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Nie czytałem tego rozporządzenia tylko opracowanie w listopadowym numerze "Budujemy dom". Wg tego opisu okna mogą być. Trzeba tylko uzasadniać jeśli odległość jest mniejsza niż 1,5 metra od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ena 28.11.2002 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 czyli wejdzie w br? Dzieki Radex. Musze poszukac tego rozporzadzenia.. KGADZINA:architekt sie jeszcze nie wypowiadal. na razie znajomy (jeszcze bez uprawnien) wyrysowal jak to ma min. wygladac. Mudimy miec indyw. projekt, a to kosztuje wiecej... najpier "cwiczymy". Jesli ktos bedzie mial www na to rozporzadzenie to b. prosze adres lub inne info. na ten temat. Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts