dimas 24.02.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 JA MAM PROJEKT Z GARAŻEM I JESTEM Z TEGO ZADOWOLONY , WRACAM Z PRACY WJEŻDŻAM DO GARAŻU PRZECHODZE PRZEZ KOTŁOWNIE I JESTEM W DOMKU ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 24.02.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Ja mam dom z zajedwabistym garażem w piwnicy i chwale. Jak ma się "coś" zdarzyć, to zdarzy się jak J. Kuligowi, na strzeżonym przejeżdzie.Normy nie zabraniają. Buduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 24.02.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Wszystko jest kwestią upodobań. Zależy czy masz dom parterowy czy z poddaszem.Jeżeli masz poddasze użytkowe to nad garażem możesz zrobić dodatkowy pokój.Dom z garażem w jednej bryle to dodatkowy koszt ocieplenia garażu od zewnątrz równocześnie z domem , jeżeli pokój nad garażem lub strych to raczej monolityczny strop. Pożądne drzwi antywłamaniowe pomiedzy garażem a domem no i brama tez solidna. Jeśli garaż oddzielenie to go nie ocieplasz styropianem i możesz zrobić stropodach. Budujesz go wtedy gdy masz na to kasę . Jeżeli decydujesz sie na garaż z tyłu działki to potrzebujesz większą ilośc np. kostki brukowej (dojzad do garażu).Jednego i drugiego rozwiązania sa plusy i minusy . Musisz sie zastanowić co lepsze, tu nie można dać jednoznacznej odpowiedzi.Ja osobiście nie będę mieszkać pod jednym dachem z samochodem i garaż buduję odzielnie z przodu działki. Z uliczki bedę wjeżdżać od razu do garażu.Życzę trafnego wyboru.Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazylka76 24.02.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Moje doświadczeie z dnia dzisiejszego. Byłam w gminie zakwestionować obliczony podatek od nieruchomości. Za garaż ( taki mi policzono)opłata za metr2 5,80 , a jeżeli znajduje sie w tkz bryle domu ( a tak właśnie jest) 0,52 . Mój garaż ma 23m2 a różnica 121,44. Skoro Twój garaż jest dwustanowiskowy...... łatwo to sobie wszystko obliczyć. Co z tego że go musisz ocieplić, skoro będziesz miał późiej oszczędności w ogrzewaniu domu. No , ale ja pochodzę z Wielkopolski, więc lekką sknerą jestem hihihii Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 24.02.2004 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 No z tym cipelejszym domem w bryle budynku to nie jest taka oczywista sprawa. Otóż wszelkie nieogrzane pomieszczenia "ciągną" bardziej, niż z dworu. Takie opinie słyszałem od praktykó, i jak przeanalizowałem, to się z tym zgadzam. Raczej należałoby opisac + i - takiego przedsięwzięcia. Plusy garażu w domu:- bezproblemowe wchodzenie i wychodzenie z garażu do domu, zwłaszcza zimą - zakupy z samochodu (szczególnie z marketów), wkładanie fotelików, mat dla psa itp.- dodatkowe miejsce do przechowywania rzeczy różnych (znów zwłaszcza zimą- bezpieczna forma wchodzenia i wychodzenia z domu- miejsce na szafki przyłącza itp. (u mnie, i podejrzewam nie tylko)- brak potrzeby jakichś specjalnych przyłączy - prąd, woda, CO, a już o DGP w wolnostojącym zapomnijmy (ja mam) Minusy garażu w domu:- ograniczona bryła ( nie można wybudować takiego jaki się chce, tylko taki na jaki pozwala bryła domu)- jak się ma rzęcha, to śmierdzi w domu spalinami i starym olejem.- KONIECZNIE ogrzewanie, lub super izolacja od strony domu- budowa i brama z drzwiami już na etapie budowy domu (nie każdego stać, lub nie każdy chciałby przeznaczyć dane pieniądze akurat na bramę w tym momencie)- brak mozliwości rozbudowy- hałas dla śpiących domowników podczas wjeżdżania/wyjeżdżania do/z domu Więcej grzechów nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 24.02.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 zgadzam się z paty,to kwestia upodobań i finansów, ja miałam zaprojektowany garaż w bryle budynku z wejściem do domu przez kotłownię i sypialnią nad nim, stwierdziłam ze:-nie mam ochoty mieszkać z samochodem pod jednym dachem-docieplać garażu, kupować specjalną bramę garażową,-marnowac powierzchni niedużego domu na miejsce dla samochodu Dlatego architekt doprojektował mi do budynku wiate na samochód doklejoną do budynku, a w dawnym garazu będę miec spiżarnię, pralnię i wygodny składzik. Jak starczy kasy to z czasem wiatę obuduję i będę mieć garaz przy budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 24.02.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Za wolnostojący garaż płacisz dużo większy podatek od nieruchomości. Nawet nieogrzewany garaż ociepla ci kawał ściany w domu. Tak to prawda róznica jest ogromna. Kolejna sprawa to konieczność zakupu dwóch, a nie jednego projektu. Zawsze poza tym jedną ścianę będziesz miał mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2004 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Ja optuję za dom bez garażu. W obecnym domu (mieszkam z rodzicami) był garaż ale raz, że:-paskudny smród spalin, który mimo ścian i znacznego oddalenia od częsci mieszkalnej domu był wyczuwalny- zapalając silnik spaliny unoszą się w garażu, nie zdążą się wywietrzyć zanim zamkniesz garaż- gdy pada śnieg wraz z kołami wwozisz go do domu to samo w dni deszczowe- zajmujesz sobie kawał domu nie wykorzystanego- a tak samo opalanego, z oknami, ociepleniem etc. Plusy garażu to chyba tylko to,że blisko i że od razu wchodzisz do samochodu. Ale niestety musisz zamknąć bramę garażowę- więc wyjść z auta, później otworzyć bramę wjazdową i ją zamknąć- tak więc czynności te same co przy garażu na zewnątrz. Obecnie w miejscu garażu jest super pokój "garażowy"(tak go nazwaliśmy) w którym lubimy przebywać Garaż wybudowany został obok domu. Jest to z pewnością bardziej komfortowy i wygodny sposób przechowywania samochodu. Tak więc przerobiłam 2 sposoby- dla mnie tylko i wyłącznie dom jest dla rodzinki, a samochód wara- do garażu na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Jeśli chodzi o podatek to mój garaż nazywa się- budynek gospodarczy z częścią na samochód, ale nie sam garaż. Za taką kwalifikacją nie płacimy dużego podatku, a za garaż już się sporo płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 24.02.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Gdy się ma dużą działkę, nie widzę sensu" ozdabiania " domu bramą garażową.Po drugie- miejsca dla samochodu nie traktuję priorytetowo. Samochód może poczekać, a wykończenie np. łazienki- nie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 24.02.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Popieram Szpulkę. Nie przepłacaj, poza tym cieplejsze dojście do domu. Mam garaż w bryle i nigdy bym go nie zmieniła na osobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 24.02.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 ja też jestem za garażem przy domu i nawet ze względu na to mój dom stoi mało reprezentacyjną stroną od ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 25.02.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Jeśli chodzi o podatek to mój garaż nazywa się- budynek gospodarczy z częścią na samochód, świetne!!! Jak to zrobiłeś? jakie dokładnie wymagania musi spełniać ten przybytek,żeby tak go zakwalifikowano?I czy załatwialeś to teraz czy w "innych czasach"? Pozdr.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Jeśli chodzi o podatek to mój garaż nazywa się- budynek gospodarczy z częścią na samochód, świetne!!! Jak to zrobiłeś? jakie dokładnie wymagania musi spełniać ten przybytek,żeby tak go zakwalifikowano?I czy załatwialeś to teraz czy w "innych czasach"? Pozdr.Aga Zaprojektowane było ok.3-4 lat temu. Projekt był własnego pomysłu, nie był gotowy. Muszę dokładnie sprawdzić jak się nazywa- na pewno pomieszczenie gospodarcze na pierwszym miejscu, sprawdzę jak dokładnie ujęty został garaż. Dam znać jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Już wiem- nazywa się po prostu budynek gospodarczy, a że trzymam w nim samochód- nikogo to nie obchodzi- w budynku gosp. można trzymać co się chce (podobnie jak np. w stodole) Kształt tego pomieszczenia to litera L. Krótsza nóżka to pom.gosp, dłuższa to garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 25.02.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Zdecydowanie z garażem: wygodniej, taniej, praktyczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2004 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Jedno pytanie dla zwolenników garaży przy domu- jak rozwiązaliście problem spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 25.02.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Jak dla mnie to tylko garaz w bryle. Z powodu wygody: samochod jest cieply, zakupy sie wnosi bez chodzenia po deszczu i mrozie, wygodniej z malym dzieckiem, powinien byc tez spelniony dodatkowy warunek - automatyczna brama garazowa i wjazdowa. Obecnie niestety musze sama wszystko otwierac, ale i tak uwazam to za wygodniejsze niz garaz osobno.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 25.02.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 gorgu77dzięki.genialne zwykle bywa proste! ciekawe, czy uda się przepchnąć budynek gosp. z gwozdziem na łopatę na środku i dwoma autkami przycupniętymi w kacikach... Pozdr.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2004 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Aga powodzenia. Jednak jeśli kupisz gotowca o nazwie garaż to hmmm, moze być kłopot. Popytaj projektantów- może któryś ci pomoże. Ten pomysł z budynkiem gosp. podsunął właśnie projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts