Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więcej projektów małych domów z garazami dwustanowiskowymi!!!

Podaję kilka propozycji małych domów parterowych z podwójnym garażem. Poza tym jest szereg domów, w których poszerzenie garażu o jedno stanowisko nie stanowi żadnego problemu.No chyba że nie chcecie ładowac się w żadne zmiany.

GL110http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=122

GL99http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=111

GL259http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=278

W garażu dobudowanym do domu to przede wszystkim zrobiłbym "ciepłą" ścianę między garażem a domem, a sam garaż powiniem być nieogrzewany wcale, lub ew. utrzymywana w nim temp. na poziomie max +5 stopni.

Ja bym zamontowal jakiś grzejnik, albo chociaż rurki puścił, bo może sie przydać kiedyś, a przecież może być na codzień zakręcony.

Hmm i ja wciąż słyszę, że jak już garaż to nieogrzewany!!! bo to katastrofa dla samochodu ..

hmm choć nie mam jeszcze domu to jednak garaż mam i to nie ogrzewany ale co z tego ...ten garaż jest wbudowany i praktycznie w czasie zimy utrzymuje sie w nim temp. powyżej 0 st. i rano widzę kałużę pod samochodem (na wszelki wypadek uprzedzam ze to nie woda z układu chłodzenia silnika czy nawet z spryskiwacza ;) ) wychodzi na to, że nie ma sil i tak następuje rozmarzanie a jak wyjadę to zamarzanie. Cos mi się zdaje ze nie ma siły na te cykle, na jakie narażone jest nasze auto w zimie… nawet, jeżeli przyjąć ze nie parkowalibyśmy w garażu tylko trzymali na zew. to tez nie unikniemy tego...widać to po naszych drogach, których nikt nie chowa na zime do ciepłych garaży;) a wiosną widzimy jakie one są ....

to może jednak jest jakaś zaleta ogrzewanych garaży :-?

Oczywiście zakładając, że dzięki takiemu garażowi rano będzie samochód suchy bez śladu kropli, która mogłaby ponownie sie zamrozić, kiedy my siedzimy w pracy a nasz samochód na mrozie czeka na nas ...

Co o tym sądzicie????????????

Mały dom i garaż na 2 samochody? :o :o :o Mały dom to pewnie pon. 100m2. A garaż na 2 samochody? Co najmniej 35 m2. Ponad 1/3 powierzchni domu. Bardziej cenicie swoje samochody niż siebie??? zamiast większego salonu lub dodatkowego pokoju dla dzieci/do pracy czy tez wypoczynku wolicie GARAŻ? :o :o :o Ja tego nie kumam. I pewnie architekci też nie i dlatego mały dom - mały garaż, duży dom - duzy garaż.

Witam Marcinie!

Odpowiadam na twoje wątpliwości.

Po pierwsze małe domy to te, których powierzchnia użytkowa nie przekracza 150m2, a po drugie garażu nie wlicza się do powierzchni użytkowej domu. Poza tym, jeżeli kogoś stać na wybudowanie domu, który (nawet najmniejszy) musi kosztować min. 250 tys., to nie wyobrażam sobie rezygnacji z garażu.

Codzienny widok parkujących przed domem samochodów po prostu psuje estetykę domu, ogrodu etc.

Pozdrawiam!!!

• 3 months później...
Ja wybrałam dom bez garazu.Przeprojektowalam tak,ze zamiast garazu mam na parterze dodatkowy pokoj.Osobny garaz to wieksze koszty ale ja wolę miec dodatkowy pokoj a garaz narazie bedzie blaszak .Moj sąsiad ma fajny garaz z drewna otynkowany tak jak dom .Dach na tym garazu ma z blachy w kolorze dachowki .Kosztowalo go to w sumie 11 tys a wyglada całkiem jak murowany garaż.

Na pewno bardziej się opłaca razem z domem. A poza tym wygodniej jest zwłaszcza jak z garażu mamy przejście do części mieszkalnej...to trochę głupio najpierw przemierzyć "na sucho" całe miasto a na końcu ubrudzić lakierki na własnej działce;) nosząc zakupy z bagażnika przy kiepskiej pogodzie...

• 2 weeks później...

5zł, a właściwie niecałe 6 to maksymalna na dziś stawka za garaż wolnostojący. Ale gminy decydują, u mnie jest obecnie 2,90 jakieś.

Co daje rocznie dla garażu który chciałbym postawić niecałe 150zł. Na rok to nie tragedia, ale fakt, 3x więcej niż za cały dom :lol:

Ominąć się da w ten sposób, że dobudowujesz ten garaż do domu, no ale wtedy to on już nie jest wolnostojący... :roll:

A co do zmoknięcia to bym nie dramatyzował. To naprawdę pozorny problem. Zresztą i tak nie zrobiłbym pzrejścia z garażu do domu, więc i tak mógłbym zmoknąć nawet w dobudowanym.

Jak dla mnie garaż wolnostojący ma same zalety (poza opłatą i pod warunkiem że jest min. 2-stanowiskowy) i właśnie też rozważam czy nie wybudować takiego. Oceniam, że za podobny koszt moge mieć dobudowany do domu garaż 1-stanowiskowy lub 2-stan wolnostojący (ściany z "byle materiału", na dachu blachodachówka, bez poddasza, mało okien, i jakieś tanie do tego). Bo taki garaż musi wyglądam pasować do domu, żeby było ładnie, ale nie musi być dobrze ocieplony i z porządnych materiałów, bo to tylko garaż.

• 1 month później...
Jeżeli Cię stać to jak najbardziej tak - duzo plusów - przede wszystkim miło się wsiada w zimę do w miarę ciepłego autka bez potrzeby skrobania szyb,poza tym zawsze jest kawałem miejsca do majsterkowania.Z drugiej jednak strony - tak jak ktoś już tutaj pisał - budować dom z garażem żeby samochód miał największy z nas wszystkich pokój :wink: