manykes 26.09.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 witam dom z garażem w bryle budynku,wymogi gminy , osobiście wolałbym wolnostojący..... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.09.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 zawsze marzyłem o garażu w domu więc chyba nie jestem obiektywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.09.2005 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Ja miałem ten sam dylemat przy wyborze projektu.Przeanalizowałem plusy i minusy. Plusy:- wygoda Minusy:- podwyższenie kosztu budowy- straty ciepła- do garażu w bryle ciężko będzie wjechać dużym samochodem Wybrałem projekt bez garażu i zdecydowałem, że zbuduję oddzielny, duży garaż z niewielkim pomieszczeniem gospodarczym. Trzeba pamiętać jeszcze o jednej rzeczy - garaż w bryle ma takie same ławy, fundamenty i ściany nośne jak cały dom, do tego ocieplenie. Wolnostojący - można zbudować na węższej ławie, a ściany - z tańszych materiałów i dać cieńsze ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 27.09.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Ja mam garaż oddzielny i wydaje się że koszt budowy w bryle domu jest jednak niższy. U mnie ze względu na wymiary działki nie dało się w brylw domu umiejscowić garażu. Jeśli przejscie z garażu do domu to przez np kotłownię. Bezpośrednio jednak przenoszą się zapachy benzyny i spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 27.09.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Zdecydowanie osobno: dom to dom, garaż ma też miejsce do majsterkowania i coś w rodzaju oddzielnego pomieszczenia gospodarczego, będzie wykonany w tańszej technologii no i ewentualnie trochę później ze względu na finanse. Mamy dużą działkę więc możemy "poszaleć". pozd. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 27.09.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Dom bez garażu. Teraz też stoi pod chmurką i jeździ...wolałbym zamiast garażu duże pomieszczenie /pomieszczenia/ gospodarcze. Samochód to tylko samochód...wiata mu musi wystarczyć, pod wiatą też nie trzeba "skrobać"....Jeśli jednak miałbym się zdecydować na garaż to wyłacznie w bryle budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku98 27.07.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Jakie są zalety obu rozwiązań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 27.07.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Jakie są zalety obu rozwiązań ? z garażem - masz garaż przy domu bez - nie masz garażu przy domu czy chodzi Ci o garaż w bryle lub poza nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 31.10.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 jak jest oddzielny garaz to są znacznie wyższe koszty podatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.10.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 EsperanzaWITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.10.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 ale tej nie znajdzie: jak masz pieniądze bez limitu - buduj gdzie chcesz może być i w bryle... jednak gdy musisz uważać na koszty- zastanów się czy te 25 metrów kwadratowych x cena metra kwadratowego = minimum 50000 złotych = =garaż w bryle budynku jest ci NAPRAWDĘ potrzebny dla ukochanego autka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 31.10.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 ja mam garaż przylegający do ściany z przejściem do domu zrobiliśmy taki z wielu względów z których najważniejsze są: -mniejszy podatek -wygoda... przejście z garażu do domu (wnoszenie zakupów, ciepło...itd) -mniejsze ryzyko zamarznięcia samochodów zimą (dojeżdżamy oboje po 10m do pracy) -dom ładniej wygląda (mniej łyso ) z przylegającym garażem natomiast decyzji nikt za Ciebie nie podejmie...przeanalizuj na spokojnie "za" i "przeciw" i wybierz to co odpowiada Ci najbardziej pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 31.10.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Powiem po sobie- buduję dom z garażem ale bez wejścia z garażu do domu.Dlaczego ?Bo mi drzwi z garażu nijak chcą się zaaranżować w pokoju dziennym i kuchni.czy mógłby być w takim przypadku osobno.Ano mógłby ale chyba jednak mieć 1 bałagan na budowie i budować w bryle niż osobno i jescze w innym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 31.10.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 ja mam garaż przylegający do ściany z przejściem do domu zrobiliśmy taki z wielu względów z których najważniejsze są: -mniejszy podatek -wygoda... przejście z garażu do domu (wnoszenie zakupów, ciepło...itd) -mniejsze ryzyko zamarznięcia samochodów zimą (dojeżdżamy oboje po 10m do pracy) -dom ładniej wygląda (mniej łyso ) z przylegającym garażem natomiast decyzji nikt za Ciebie nie podejmie...przeanalizuj na spokojnie "za" i "przeciw" i wybierz to co odpowiada Ci najbardziej pozdrawiam, smoczyca Mam garaż w bryle budynku, jeżeli miałbym budować się drugi raz zrobiłbym tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 31.10.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Garaż w bryle domu. Co do kosztów to raczej szybko równowagi pomiędzy podatkiem, a kosztami budowy nie osiągniesz, ale.. Garaż w bryle to KOMFORT i WYGODA, i trudne do przeliczenia na złotówki. ( daggulka ma rację sama musisz rozważyć za i przeciw ) Jedna uwga: garaż z reguły nie pełni, li tylko, roli domku dla samochodu, to także strefa pośrednia pomiędzy domem a kotłownią ( zależy od projektu, ja tak mam ), ale także pom. do składowania różnych przedmiotów, po które WYGODNIEJ sięgnąć, kiedy garaż jest w bryle, ot choćby młotek, śrubokręt, wiertarka itd. Ostatnia rzecz, może mało istostna, ale ... samochód mniej się niszczy i przy odsprzedaży ma wyższą cenę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 31.10.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 no i względy estetyczne który jest różny dla różnych ludzi . Ja wolę w bryle a innym podoba sie osobny buduneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 31.10.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 my stawiamy garaż osobno gdyż jesteśmy "samochodziarze hobbyści" i nasz dobytek w tej dziedzinie lekko przekracza ogólnie przyjęte normy potrzebujemy duzo miejsca a poza tym chciałm odzielić cały ten "hobby-chaos" od strefy mieszkalnej, więc na nasze potrzeby garaż jako osobny budynek na 100% się sprawdzi. Jak znam życie to i tak jeszcze obok niego powstanie wiata poza tym działka dłuższa niż szersza i dom z dwupsadowym dachem i podwójnym garażem nijak by się sensownie nie zmieścił a poza tym wyglądałby jak stodoła garaż będzie się budował rónwnolegle z domem a co do podatków to w każdej gminie wyglada to inaczej a z tego co sie dowiadywałam od tzw "ludzi" to róznica nie jest na tyle duża zęby opacało sie szukać jakichś oszczędności w tym względzie Emi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Bezwzględnie jak dla mnie w bryle budynku - szkoda by mi było niemałego pokoju / 20m2 / jaki mam nad garażem właśnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.10.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 (...) garaż będzie się budował rónwnolegle z domem a co do podatków to w każdej gminie wyglada to inaczej a z tego co sie dowiadywałam od tzw "ludzi" to róznica nie jest na tyle duża zęby opacało sie szukać jakichś oszczędności w tym względzie Emi Niby prozaiczna sprawa - brama garażowa /+ montaż/ - jak garaż w bryle budynku - 7% vat , jak osobno stojący budynek - 22% vat ... Poza tym kwestia ogrzewania - osobno stojący budynek - osobne ogrzewanie ... - etc ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 31.10.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Zdaję sobie sprawę że jak chce się mieć luksusy to nic za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts