gaja 26.11.2002 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Czy ktoś z Was użytkuje okładzinę korkową w kuchni? Czy jest to powierzchnia trudna czy łatwa do utrzymania w czystości? Gwoli ścisłości zamierzam położyć korek impregnowany naturalnym woskiem, nie lakierowany. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/3851-okadzina-korkowa-w-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 26.11.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Ja mam korek w kuchni. Wszystkie tego zalety i wadę (cena!) juz opisałem w wątku o panelach. Mój korek jest właśnie w postaci paneli, ale są one lakierowane fabrycznie, więc przed rozpoczęciem użytkowania wystarczyło je tylko zakonserwować takim czymś co działa jak lakier lub politura, ale wysycha w ciągu 20 minut i nie wymaga polerowania. Co do konserwacji woskiem to zastanowiłbym sie nad tym, bo: nie tworzy mechanicznej bariery chroniącej korek przed ścieraniem tak jak lakier lub winyl; zabiegi woskowania trzeba dość często powtarzać; nie wiem jak zachowa się powłoka woskowa w kontakcie z detergentami do podłóg. Jedno jest pewne: korek to świetne chociaż nie najtańsze rozwiązanie do kuchni. Drugie też jest pewne: Najlepsze informacje o korku mają w "Domu Korkowym". W Krakowie niekoniecznie trzeba ich szukac na Balickiej czy Lea. Jest też sklep na Kalwaryjskiej blisko Matecznego i nazywa się SEPET Studio dobrej podłogi (czy jakoś tak podobnie). Życzę udanego KORKOWANIA (tulko nie wykorkuj). Aha i nie daj się namówić na super drogie płytki korkowe do przyklejania do podłogi bo to strasznie kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/3851-okadzina-korkowa-w-kuchni/#findComment-48670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja 26.11.2002 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Kgadzina, dzięki, ale mi chodziło o korek na ścianie. Zamierzam położyć go za okapem i zastanawiam się jak to się będzie sprawować. Korek jest impregnowany woskiem fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/3851-okadzina-korkowa-w-kuchni/#findComment-48742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 29.11.2002 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Gajko ja w kuchni mam dwa rodzaje korka: laminowany nad częścią mokrą i naturalny w części jadalnej. Obydwa z odzysku tzn. z poprzedniego mieszkania.Użytkuję go już z 10 lat i nie mam żadnych zastrzeżeń.Wg.mnie jest super.Zgadzam się,że tylko cena może tu być wadą ale możesz zaoszczędzić na robociżnie sama przyklejając płytki a jest to praca łatwa , przyjemna i czysta. [ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-11-29 21:52 ] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/3851-okadzina-korkowa-w-kuchni/#findComment-49783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 02.12.2002 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Edzia: Masz w kuchni tylko 2 rodzaje korka? A korki z wina to pryszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/3851-okadzina-korkowa-w-kuchni/#findComment-50132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.