gaja 26.11.2002 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Czy ktoś z Was użytkuje okładzinę korkową w kuchni? Czy jest to powierzchnia trudna czy łatwa do utrzymania w czystości? Gwoli ścisłości zamierzam położyć korek impregnowany naturalnym woskiem, nie lakierowany. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 26.11.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Ja mam korek w kuchni. Wszystkie tego zalety i wadę (cena!) juz opisałem w wątku o panelach. Mój korek jest właśnie w postaci paneli, ale są one lakierowane fabrycznie, więc przed rozpoczęciem użytkowania wystarczyło je tylko zakonserwować takim czymś co działa jak lakier lub politura, ale wysycha w ciągu 20 minut i nie wymaga polerowania. Co do konserwacji woskiem to zastanowiłbym sie nad tym, bo: nie tworzy mechanicznej bariery chroniącej korek przed ścieraniem tak jak lakier lub winyl; zabiegi woskowania trzeba dość często powtarzać; nie wiem jak zachowa się powłoka woskowa w kontakcie z detergentami do podłóg. Jedno jest pewne: korek to świetne chociaż nie najtańsze rozwiązanie do kuchni. Drugie też jest pewne: Najlepsze informacje o korku mają w "Domu Korkowym". W Krakowie niekoniecznie trzeba ich szukac na Balickiej czy Lea. Jest też sklep na Kalwaryjskiej blisko Matecznego i nazywa się SEPET Studio dobrej podłogi (czy jakoś tak podobnie). Życzę udanego KORKOWANIA (tulko nie wykorkuj). Aha i nie daj się namówić na super drogie płytki korkowe do przyklejania do podłogi bo to strasznie kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja 26.11.2002 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Kgadzina, dzięki, ale mi chodziło o korek na ścianie. Zamierzam położyć go za okapem i zastanawiam się jak to się będzie sprawować. Korek jest impregnowany woskiem fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 29.11.2002 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Gajko ja w kuchni mam dwa rodzaje korka: laminowany nad częścią mokrą i naturalny w części jadalnej. Obydwa z odzysku tzn. z poprzedniego mieszkania.Użytkuję go już z 10 lat i nie mam żadnych zastrzeżeń.Wg.mnie jest super.Zgadzam się,że tylko cena może tu być wadą ale możesz zaoszczędzić na robociżnie sama przyklejając płytki a jest to praca łatwa , przyjemna i czysta. [ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-11-29 21:52 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 02.12.2002 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Edzia: Masz w kuchni tylko 2 rodzaje korka? A korki z wina to pryszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.