Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy to jest podejrzane czy normalne??

silus

Recommended Posts

2. Z moich doświadczeń prywatnych i zawodowych wynika, że US kwestionuje wartość transakcji w ok. 80% przypadków i mam wrażenie (osobiste odczucia), że często robi to niejako "dla zasady". Ale to też zależy pod jaki US się podlega...

Pytanie tylko jak US wycenia. Ja kiedyś kupiłam mieszkanie w kamienicy w centrum miasta. Naprawdę okazyjnie, ale do generalnego remontu. US sprawdził wartość mieszkania w następujący sposób:

- wiek budynku - około 100 lat,

- ogrzewanie - piecowe,

- okna - stare drewniane itd.

Nieważne, że lokalizacja po prostu rewelacyjna. :lol: No i wyszła cena dwukrotnie niższa niż w moim akcie notarialnym. Potem sprzedałam to mieszkanie za cenę dwukrutonie wyższą niż kupiłam (a więc czterokrotnie wyższą niż wyliczanka pani z US). Myślę, że nie ma się czego bać, bo niezależnie od kwoty wpisanej w akcie i tak może się okazać, że tabelki używane przez urząd skarbowy pokazują zupełne nonsensy i my na to nie mamy wpływu. :-?

2. Z moich doświadczeń prywatnych i zawodowych wynika, że US kwestionuje wartość transakcji w ok. 80% przypadków i mam wrażenie (osobiste odczucia), że często robi to niejako "dla zasady". Ale to też zależy pod jaki US się podlega...

Pytanie tylko jak US wycenia. Ja kiedyś kupiłam mieszkanie w kamienicy w centrum miasta. Naprawdę okazyjnie, ale do generalnego remontu. US sprawdził wartość mieszkania w następujący sposób:

- wiek budynku - około 100 lat,

- ogrzewanie - piecowe,

- okna - stare drewniane itd.

Nieważne, że lokalizacja po prostu rewelacyjna. :lol: No i wyszła cena dwukrotnie niższa niż w moim akcie notarialnym. Potem sprzedałam to mieszkanie za cenę dwukrutonie wyższą niż kupiłam (a więc czterokrotnie wyższą niż wyliczanka pani z US). Myślę, że nie ma się czego bać, bo niezależnie od kwoty wpisanej w akcie i tak może się okazać, że tabelki używane przez urząd skarbowy pokazują zupełne nonsensy i my na to nie mamy wpływu. :-?

witam

Wszystko fajnie, tylko że ten cytat to jest wypowiedź mww a nie moja :)

pozdrawiam

Postepowanie jest bardzo powszechne , niesluchaj takich tekstow ze prokurator jak sie wyda ze czesc kasy poszla "pod stolem".

1.Przy nizszej kwocie zyskujesz to ze zostawisz mniej pieniedzy u notariusza( taksa notarialna)

2. Zeby byc z US wporzadku , udajesz sie do skarbowki za jakis tydzien, i przedstawiasz akt notarialny i oni stwierdza czy cena niejest zbyt niska .

3. Jesli stwierdza ze zbyt niska doplacisz .

4 Jesli niezglosisz sie sam do US , to oni maja 5 lat na sprawdzenie twojego zakupu i jesli twoja sprawa wyjdzie np za 4 lata to zaplacisz brakyujaca kwote plus odsetki

To sprzedajacy powinines sie bac takiej kombinacji bo:

1) umawiasz sie na xxx zl wpisana w akt i yyy pod stolem

2) zapisujesz w akcie xxx zl za dzialke

3) robisz przelew na xxx lub notariusz potwierdza ze sprzedajcy pieniadze otrzymal

4) dzialka jest Twoja

5) yyy??? jakie yyy??? do niczego sie nie zobowiazywalem dzialka jest moja - prosze mi dac spokoj bo policje wezwe albo przy.... z baniaka .

oszczedzasz yyy :wink:

To sprzedajacy powinines sie bac takiej kombinacji bo:

1) umawiasz sie na xxx zl wpisana w akt i yyy pod stolem

2) zapisujesz w akcie xxx zl za dzialke

3) robisz przelew na xxx lub notariusz potwierdza ze sprzedajcy pieniadze otrzymal

4) dzialka jest Twoja

5) yyy??? jakie yyy??? do niczego sie nie zobowiazywalem dzialka jest moja - prosze mi dac spokoj bo policje wezwe albo przy.... z baniaka .

oszczedzasz yyy :wink:

He,he dobre, bardzo dobre :D

A tak poważnie to zawsze mozesz skorygowac deklaracje PCC-1 złożoną przez notariusza jesli boisz sie ze US sie przyczepi.