Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko jakoś te prostokątne okna nie pasują. Jak okrągłe to okrągłe.

Okna powinny, w takich domach byyć wycinkiem kuli, czyli mieć powierzchnię wypukłą, ale kto takie zrobi?

masz chłopie rację, okna powinny być okrągłe, I tak będzie. Największy problem pod tym względem mam z podłogą. Płaska nie za bardzo pasuje do mojej koncepcji, jest za mało ortodoksyjna. licze na podpowiedż. pozdrawiam na okrągło

oj, globus... widzę, że jesteś fanatykiem krągłości i kręcenia. ja dziś mam nastrój na informacje podane wprost, nie na okrętkę. Jak wiesz w przyrodzie najbardziej popularna droga to droga najkrótsza, najszybsza. Tak się porusza światło, dźwięk itd.

No to ile kasi i z czego jest takie jajo o pow. użytkowej np. 100 m2?

oj, globus... widzę, że jesteś fanatykiem krągłości i kręcenia. ja dziś mam nastrój na informacje podane wprost, nie na okrętkę. Jak wiesz w przyrodzie najbardziej popularna droga to droga najkrótsza, najszybsza. Tak się porusza światło, dźwięk itd.

No to ile kasi i z czego jest takie jajo o pow. użytkowej np. 100 m2?

popatrz na ścieżki jak są pokręcone , autstrad nie wolno budować prosto choć architekci, geodeci i budowlańcy wolą prosto bo tak łatwiej a Albert chyba wykazał że światło biegnie po okręgu. Takie domy są naprawde za darmo. Wyjaśnie to na stronie za ok tydzień dlatego że to dziwne i nie wiem jak to wytłumaczyć , a i tak nikt nie uwierzy.

globus, rozumiem ze to Twoja stronka.

Chciałbym Cię tylko poinformować że kopuły RMFu, które zamieściłeś na stronce (notabene nie sa to obiekty przemysłowe) nie są zrobione w technologii, którą opisałeś. Nie są także obiektami pasywnymi.

Publikując je na swojej komercyjnej (jak rozumiem) stronie bez pozwolenia autorów i wstawaiając uwagę, że "Kopiowanie i publikowanie dozwolone!" jest łamaniem prawa.

Czemu sie czepiłem? ano bo miałem przyjemność brać udział w tym projekcie.

pozdrawiam

:o tylko gdzie znaleźć okrągłą działkę pod taki dom??

a tak poważniej...z domami pasywnymi to one raczej mają mało wspólnego, a już na pewno nie są idealnym "kożuchem"

pomyślałem że to dobry kożuch bo dokładnie opatula cała objętość wnętrza (oprócz szyb i drzwi), nie ma punktu gdzie nie byłoby 25cm izol term a na podłodze np. 15 Ten dom w 90% to izolacja termiczna. i to o najmniejszej z możliwych pow zewnętrznej, reszta to cienka skorupka betonu ( tak jak w jajku) Dlatego jak sądze nie można zaliczyć go do pasywnych bo nie ma masy, ale zamiast cienkiej skorupy , wystarczającej konstrukcyjnie można wylać grube np na 8cm tak by spełnił kryterium masy. Myśle o "krzywej podłodze" tak jak dawniej -klepisko, może to ma jakieś zalety, np. dzieci szybciej uczą się chodzić, muszą być jakieś zalety krzywej podłogi :lol: Takie są zasady tej zabawy, proste -złe.