Gość 03.01.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Witam !Słyszałem że zamiast trzciny można posadzić wierzbę chyba krzewiastą salix viminalis czy jakoś tak. w ciągu trzech lat osiąga 8 m wysokości i 1 m2 liści oddaje 150 litrów wody w ciągu doby. Co o tym sądzicie. Pozdrawiam Kolumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 WINSTON (zapomniałem hasło dostępu tak dawno tu nie byłem)Nie rozumiem MIKI dlaczego potrzebujesz pozwolenie na budowę i operat wodno-prawny? Jeżeli POS prxerabia do 5m sześć. na dobę, wystarczy tylko zgłoszenie(pod warunkiem, że miałaś zgłoszoną chęć budowy POS we wniosku o WZIZT). I ta Twoja oczyszczalnia - skąd taka cena. Moja będzie na wiosnę (4-6 osób),3 komorowa z rozsączeniem w grunt na działce 20*40 ze studnią wierconą- kompletna oczyszczalnia od momentu zakupu w firmie i zleceniu jej montażu tej samej firmie kosztuje 5500 zł. Projekt i inne dokumenty dotyczące oczyszczalni dostałem GRATIS!!!(w Warszawie!!!)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2003 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 On 2002-12-30 09:21, JANK wrote: A może ktoś wie, jak można zalegalizować już wybudowaną oczyszczalnię ścieków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 09.01.2003 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 WINSTON czy możesz zdradzić jakiej firmy będzie ta oczyszczalnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 13.01.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 WINSTON też zamarzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 13.01.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Też planuję oczyszczalnię trzcinową, tfu korzeniowo-glebową. Za projekt zapłaciłem 2000, za wykonanie firma chce 10000. Da się toto wykonać samemu? Jak się do tego zabrać. Aha, no i jak z tą wierzbą zamiast trzciny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 13.01.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Ja zamowilem w firmie przydomowa oczyszczalnie sciekow z rozprowadzeniem do gruntu.Musialem zrobic tylko 1 rzecz. Wystapic do gminy o warunki zabudowy (musialy byc do pozwolenia na budowe). Dzialka 5500 mkw.Reszte robi firma.Cena: 5.000,00 PLN (dla 4 osob)W cenie: - Wszystkie papiery (musze tylko odebrac pozwolenie na budowe), w tym projekt,- zbiornik 2000 l- system rozsaczkowania (3 tory po 12,5 metra)- materialy (geowloknina, kamienie, itp).- uruchomienie- odbior [ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-13 14:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 13.01.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Dyletant, trzcinowa oczyszczalnia wydaje się być prosta do wykonania, niestety u siebie nie możemy jej zrobić - 1100 m2 działka. Przyniosę na jutro jakieś adresy.Przydomowej oczyszczalni ścieków też nie, bo dodatkowo mamy wysokie wody grudntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2003 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Hej. Nie zamarzłem , ale byłem na służbie(wiecie forudomowicze , Wy budujecie , a ja strzegę granic RP).Oczyszczalnia warszawskiej firmy WID-BUD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2003 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Wyżej to ja Wacław Jarząbek - trener drugiej klasy(WINSTON)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 17.01.2003 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 O hydrobotanicznych oczyszczalniach możecie przeczytać pod adresem http://www.zb.eco.pl/bzb/22, mam też adres firmy (wydaje się być droga), która wykonuje takie oczyszczalnie http://www.idealnagmina.org.pl/oczyszczalnie. W jednym z ubiegłorocznych? numerów FOCUSA też była rozrysowana trzcinowa oczyszczalnia ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 17.01.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Przepraszam, ale dopiero po wydrukowaniu sprawdziłam aktywność adresów i u mnie, ten drugi adres nie działa. Na swoich wydrukach (dość starych bo z lutego 2002) nie mam innych kontaków a tylko adres pomysłodawcy, konstrukora. Jeśli ktoś byłby zainteresowany:Włodzimierz ŁawaczDziekanów Leśnyul. Miła 1305-095 Łomianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2003 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 mam pytanie - po co potrzebna jest makulatura w filtrze korzeniowo - glebowym , no i jak jest z zapachami , jak dalekomusi to być oddalone od okien lub budynku ?Uważam że taka oczyszczalnia jest całkiem całkiem , mając ją"oficjalnie" można pogonić ludzi z mpo wraz z ich rachunkamiza ścieki i wykorzystać je do podlewania ogrodu /chyba - nie? / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 27.01.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Do anonimowego: o tym wszystkim mówi aprobata techniczna oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 27.01.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Jesli dobrze zrozumialem najnowsze zmiany prawa budowlanego, juz od lipca bedzie mozna budowac taka oczyszczalnie bez koniecznosci uzgodnien i pozwolen. Jedynie zgloszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 27.01.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Witeq, mozesz mi podac jakis namiar na to nowe prawo budowlane dotyczace oczyszczalni sciekow? Z gory wielkie dzieki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 30.01.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Byłem właśnie w swojej gminie i mi powiedzieli, że należy poczekać, ma wejść nowe prawo budowlane tylko nie wie kiedy /może na wiosnę/, które będzie wymagać tylko zgłoszenia przydomowej oczyszczalni ścieków do eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 03.02.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Przepraszam - nie do eksploatacji tylko do budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael 21.02.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Witam serdecznie, Mam prosbe - potrzebuje obiektywnej porady co do mozliwosci zastosowania oczyszczalni z rozsaczkowaniem. Grunt mam chyba bardzo dobry - piasek i sucho. Problem jest inny; okolo 8 m od przyszlych nitek rosnie ponad 120 letnia sosna. Bedzie przed samym wejsciem do domu (pod galezia wejscie nad ganek). I moja Zona zabije mnie (w najoptymistyczniejszej wersji ), jezeli doprowadze do tego, ze ona padnie. Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki 25.03.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Witam wszystkich Już odmarzłem , na forum jestem jak już pisałem od czasu do czasu, i pokolei.Czytając wypowiedzi zauważyłem pewne niezrozumienie tematu ,przydomową oczyszczalnie ścieków dzielimy głównie na :-rozsączne w których to grunt jest głównym czynnikiem czyszczącym ścieki ustabilizowane w komorach, ich ilość zależy od producenta i ich daru przekonania klijenta że to wystarczy.-mechaniczno-biologiczne w których oczyszczanie odbywa się poprzez napowietrzanie i filtrownie w filtrze zabudowanym w oczyszczalni.To tyle gwoli wyjaśnienia.Ja posiadam drugi typ, operat wodnoprawny nie jest potrzebny do budowy a do pozwolenia na zrzut oczyszczonych ścieków do cieków wodnych, tu następuje następna klasyfikacja ,ja odprowadzam do tzw. cieku podstawowego , gdybym miał obok lub na mojej działce rów melioracyjny wtedy napisałbym tylko informację w projekcie budowlanym. Niewiem skąd są informację że niepotrzeba pozwolenia budolwnego na szambo czy oczyszczalnie, według mnie potrzeba ,przekonał mine jeden urzędnik normalnie rozmawiający.Jednym z wyjątków jest posiadanie tytułu rolnika , wtedy to prawo budowlane mówi że część budynków które służą do prowadzenia gospodarstwa nie wymaga pozwolenia a jedynie zgłoszenie i otym pisałem już wcześniej. to tyle na temat pytań czy wyjśnień.Teraz ciąg dalszy epopeji budowa oczyszczalni.Znowu się rozpisałem może ktoś będzie chciał to przeczytać sorry za ortografię i braki literpozdrawiam Miki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts