Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa oczyszczalnia ścieków

pysiak

Recommended Posts

Witam !

Słyszałem że zamiast trzciny można posadzić wierzbę chyba krzewiastą salix viminalis czy jakoś tak. w ciągu trzech lat osiąga 8 m wysokości i 1 m2 liści oddaje 150 litrów wody w ciągu doby. Co o tym sądzicie.

Pozdrawiam Kolumb

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WINSTON (zapomniałem hasło dostępu tak dawno tu nie byłem)

Nie rozumiem MIKI dlaczego potrzebujesz pozwolenie na budowę i operat wodno-prawny? Jeżeli POS prxerabia do 5m sześć. na dobę, wystarczy tylko zgłoszenie(pod warunkiem, że miałaś zgłoszoną chęć budowy POS we wniosku o WZIZT). I ta Twoja oczyszczalnia - skąd taka cena. Moja będzie na wiosnę (4-6 osób),3 komorowa z rozsączeniem w grunt na działce 20*40 ze studnią wierconą- kompletna oczyszczalnia od momentu zakupu w firmie i zleceniu jej montażu tej samej firmie kosztuje 5500 zł. Projekt i inne dokumenty dotyczące oczyszczalni dostałem GRATIS!!!(w Warszawie!!!)

Pozdrawiam.

Ja zamowilem w firmie przydomowa oczyszczalnie sciekow z rozprowadzeniem do gruntu.

Musialem zrobic tylko 1 rzecz. Wystapic do gminy o warunki zabudowy (musialy byc do pozwolenia na budowe). Dzialka 5500 mkw.

Reszte robi firma.

Cena: 5.000,00 PLN (dla 4 osob)

W cenie:

- Wszystkie papiery (musze tylko odebrac pozwolenie na budowe), w tym projekt,

- zbiornik 2000 l

- system rozsaczkowania (3 tory po 12,5 metra)

- materialy (geowloknina, kamienie, itp).

- uruchomienie

- odbior

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-13 14:49 ]

O hydrobotanicznych oczyszczalniach możecie przeczytać pod adresem http://www.zb.eco.pl/bzb/22, mam też adres firmy (wydaje się być droga), która wykonuje takie oczyszczalnie http://www.idealnagmina.org.pl/oczyszczalnie. W jednym z ubiegłorocznych? numerów FOCUSA też była rozrysowana trzcinowa oczyszczalnia ścieków.

Przepraszam, ale dopiero po wydrukowaniu sprawdziłam aktywność adresów i u mnie, ten drugi adres nie działa. Na swoich wydrukach (dość starych bo z lutego 2002) nie mam innych kontaków a tylko adres pomysłodawcy, konstrukora. Jeśli ktoś byłby zainteresowany:

Włodzimierz Ławacz

Dziekanów Leśny

ul. Miła 13

05-095 Łomianki

mam pytanie - po co potrzebna jest makulatura w filtrze korzeniowo - glebowym , no i jak jest z zapachami , jak daleko

musi to być oddalone od okien lub budynku ?

Uważam że taka oczyszczalnia jest całkiem całkiem , mając ją

"oficjalnie" można pogonić ludzi z mpo wraz z ich rachunkami

za ścieki i wykorzystać je do podlewania ogrodu /chyba - nie? /

• 3 weeks później...

Witam serdecznie,

Mam prosbe - potrzebuje obiektywnej porady co do mozliwosci zastosowania oczyszczalni z rozsaczkowaniem. Grunt mam chyba bardzo dobry - piasek i sucho. Problem jest inny; okolo 8 m od przyszlych nitek rosnie ponad 120 letnia sosna.

Bedzie przed samym wejsciem do domu (pod galezia wejscie nad ganek).

I moja Zona zabije mnie (w najoptymistyczniejszej wersji :smile:), jezeli doprowadze do tego, ze ona padnie.

Co Wy na to ?

• 1 month później...

Witam wszystkich

Już odmarzłem , na forum jestem jak już pisałem od czasu do czasu, i pokolei.

Czytając wypowiedzi zauważyłem pewne niezrozumienie tematu ,

przydomową oczyszczalnie ścieków dzielimy głównie na :

-rozsączne w których to grunt jest głównym czynnikiem czyszczącym ścieki ustabilizowane w komorach, ich ilość zależy od producenta i ich daru przekonania klijenta że to wystarczy.

-mechaniczno-biologiczne w których oczyszczanie odbywa się poprzez napowietrzanie i filtrownie w filtrze zabudowanym w oczyszczalni.

To tyle gwoli wyjaśnienia.Ja posiadam drugi typ, operat wodnoprawny nie jest potrzebny do budowy a do pozwolenia na zrzut oczyszczonych ścieków do cieków wodnych, tu następuje następna klasyfikacja ,ja odprowadzam do tzw. cieku podstawowego , gdybym miał obok lub na mojej działce rów melioracyjny wtedy napisałbym tylko informację w projekcie budowlanym. Niewiem skąd są informację że niepotrzeba pozwolenia budolwnego na szambo czy oczyszczalnie, według mnie potrzeba ,przekonał mine jeden urzędnik normalnie rozmawiający.Jednym z wyjątków jest posiadanie tytułu rolnika , wtedy to prawo budowlane mówi że część budynków które służą do prowadzenia gospodarstwa nie wymaga pozwolenia a jedynie zgłoszenie i otym pisałem już wcześniej.

to tyle na temat pytań czy wyjśnień.

Teraz ciąg dalszy epopeji budowa oczyszczalni.

Znowu się rozpisałem może ktoś będzie chciał to przeczytać sorry za ortografię i braki liter

pozdrawiam Miki