Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa oczyszczalnia ścieków

pysiak

Recommended Posts

O hydrobotanicznych oczyszczalniach możecie przeczytać pod adresem http://www.zb.eco.pl/bzb/22, mam też adres firmy (wydaje się być droga), która wykonuje takie oczyszczalnie http://www.idealnagmina.org.pl/oczyszczalnie. W jednym z ubiegłorocznych? numerów FOCUSA też była rozrysowana trzcinowa oczyszczalnia ścieków.

Ten drugi link jest taki:

http://www.idealnagmina.org.pl/oczyszczalnie.php

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość lotus

Witam !

1. Jak wypada porównanie POŚ do kanalizacji ? Nigdzie nie znalazłem takiego porównania kosztów. Wszędzie porównują do szamba gdzie wynik jest oczywisty.

Moja sytuacja jest następująca:

Mieszkam na wsi, gdzie za ok. 2 lata ma być u mnie budowana kanalizacja (z przepompownią przydomową). Działka jest duża, miejsca dosyć, odległość do rowu ok. 50 m, poziom wody gruntowej ok. 1,50 - 2,0 m, podłoże piasek i żwir. W pozwoleniu budowlanym na rozbudowę budynku (z 1996r.) mam wpisaną konieczność likwidacji szamba i zamontowania oczyszczalni, ale ze względu na rozwój kanalizacji Gmina może zrezygnować z tego warunku. Pytanie jest - co wybrać ?

Jestem prawie zdecydowany na oczyszczalnię - głównie ze względu na koszt późniejszej eksploatacji. Cena ścieków odprowadzanych do kanalizacji wynosi ok. 5 zł/m3 ale tendencja jest i będzie wzrostowa. Koszt zakupu POŚ dla 6 osób (ok. 4000zł) i przyłącza kanalizacji (ok. 3000zł) jest prawie porównywalny. Przy kanalizie i tak musiałbym mieć tę przepompownię (elektryczną) koło budynku.

Poradźcie czy dobrze myślę - może to jednak krok w tył ?

2. Ile najdalej może być zamontowana POŚ od budynku?

3. Co z osadami z filtra (nie ze zbiornika)?

4. Czy z poletka trzcinowego "lecą zapachy"?

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne rady

Właśnie przeczytałem w ŁD 3-2003 o studniach chłonnych:

"To studnia z kręgów betonowych, bez dna, wypełniona od dołu żwirem, a następnie piaskiem. Może służyć do odprowadzenia ścieków z oczyszczalni, jeśli nie można zastosować drenażu rozsączającego, a w pobliżu nie ma wód powierzchniowych - pod warunkiem, że odległość wód gruntowych od dna wynosi minimum 1m. Jeśli studnia ma odprowadzać ścieku już oczyszczone, przepisy nie ograniczają jej odległości od ujęć wody. Dno studni chłonnej musi znajdować się w gruncie prezpuszczalnym."

Czyli rozumiem, że stosując filtr gruntowo-korzeniowy można "po nim" takie "ścieki" odprowadzać do studni chłonnej !