Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kocioł dwufunkcyjny?

mackre

Recommended Posts

Mialem kociol dwufunkcyjny Turbo Potterton Myson Puma (angielski). Dla jednej lazienki z prysznicem wystarczal. teraz rozbudowuje dom i kupilem i zamontowalem Vaillanta Turbo Max 242-5 z zasobnikiem 120L VIH-CQ i sterowaniem pogodowym 410. Na dwie lazieni wystarcza a wode mam goraca. Przy dwufunkcyjnym przy dwoch zrodlach poboru wody cisnienie cieplej wody bylo slabe a przy mocniejszym woda chlodniejsza.

VPS ma rację. Z całym szacunkiem ,ale do fachowców maja oni jeszcze trochę,trochę... Na pewno mogą Ci zagwarantowac zimne i ciepłe strefy na podłodze. poza tym kładzenie pustaków na rurkach i tak rzadkie wpinanie takerów...ja bym na to na pewno nie dał gwarancji.

Maly gwarancji na co?? ze woda bedzie płyneła czy ze styropian nie bedzie izolował

Na wykonaną usługę ,a także materiały (robię na Rehau i to właśnie Rehau daje gwarancję na materiał). Taki ostry pustak może narobic nieco szkód a skuwanie posadzek nie należy do przyjemnych rzeczy...

Co do styropianu to folia alu jest elementem ekranującym i kładzenie jej pod niego jest bez sensu (w końcu jest on izolatorem).

A woda ? W wężu ogrodowym tez popłynie... :)

A takery...no cóż ale tak szczerze gdyby nie te pustaki to sądzę że ruraż by co nieco "podskoczył" nie? a tak byc nie powinno.

Mały: pustaki kładlem ja na moment i delikatnie bo mam troche wyobrazni

Zreszta to nie pustak wcale.

Nie kładlem folii aluminiowej pod styropian tylko folie izolacyjna

cala instalacja byla pod woda w momencie zalewania, zrestszta jest zalana do dzis i nic sie nie dzieje bo sprawdzam co kilka dni, od miesiaca

Mały: pustaki kładlem ja na moment i delikatnie bo mam troche wyobrazni

Zreszta to nie pustak wcale.

Nie kładlem folii aluminiowej pod styropian tylko folie izolacyjna

cala instalacja byla pod woda w momencie zalewania, zrestszta jest zalana do dzis i nic sie nie dzieje bo sprawdzam co kilka dni, od miesiaca

Zaraz , zaraz wcześniej mówiłes cos o fachowcach?

Pablo 1979

Na zdjęciu widziałem Twoje ogrzewanie podłogowe.

Rury bezpośrednio na styropianie bez izolacji z foli.

Duży błąd czy przeoczenie ?

jeszcze jedno dodam ze przy tym systemie rozkładania podłogówki jest nierówny rozkład temperatór w pomieszczeniu,lepszym systemem jest rozłozenie w tzw. ślimaka