Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór rekuperatora

Recommended Posts

mam zamiar zakupić w najbliższym czasie reku (instalację już mam) i zastanawiam się co wybrać

dom o pow. użytkowej 150m2

myślę o Dospel Economic 120 + sterownik RC 300 (mogę mieć razem za 2800 zł)

albo Tywent ZWC-2 (2000zł u producenta) ale o tej firmie krążą złe opinie...

ktoś może uzytkuje któryś z wymienionych reku ? może jakieś doświadczenia ? co innego ewentualnie można kupić za rozsądne pieniądze

:roll:

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam ten sam problem :D. Polski czy zagraniczny. Uważaj bo polskie mają zawyżone parametry. I tak do Dospel 300 ma wydajność ponad 650m3 ale przy sprężu 50pa, a na przykład Vallox 130 415 przy sprężu 80pa. Przy sprężu 100 mają już o dziwo to samo :o .Cena Dospela z automatyką jest prawie taka sama jak Valloxa. Sam nie wiem który wybrać bo w Dospelu podają niższe zużycie prądu i lepszą sprawność tylko czy w to wierzyć???

• 2 months później...
Mam ten sam problem :D. Polski czy zagraniczny. Uważaj bo polskie mają zawyżone parametry. I tak do Dospel 300 ma wydajność ponad 650m3 ale przy sprężu 50pa, a na przykład Vallox 130 415 przy sprężu 80pa. Przy sprężu 100 mają już o dziwo to samo :o .Cena Dospela z automatyką jest prawie taka sama jak Valloxa. Sam nie wiem który wybrać bo w Dospelu podają niższe zużycie prądu i lepszą sprawność tylko czy w to wierzyć???

Cena może i podobna, ale sprawność nie, przeciwprądowy około 10% lepszy.

Może jakiś forumowicz użytkuje Dospela?

Czekamy na ocenę.

Już użytkuje Dospela Economic 120 (na razie od tygodnia). Baaardzo mi się podoba - wykonanie solidne ( w przeciwieństwie do pierwszych ich wersji), dobry sterownik mocą (płynny !!! , nie stopniowy). Zobaczymy jak spisze się w dłuższym okresie czasu. Póki co kończę GWC i tablicę z czujkami wszystkich temperatur - lubię wiedzieć jak "realnie" pracuje maszyneria. :D