pik33 26.11.2002 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Jeśli ktoś ma już Legalett albo wie coś o nim więcej - mam pytanie: co z podłogami? Jakie materiały i wykładziny nadają się do położenia na taki fndament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 26.11.2002 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Ja planuję wykonać taki fundament dla swojego szkieletora. Dostałem niezłe materiały informacyjne od firmy pocztą. Jest tam stwierdzenie, że nie jeśli chodzi o materiał na podłogę to nie ma znaczenia czy jest to panel, parkiet czy terakota - efekt grzania ten sam. Sposób grzania w tym wypadku działa jak akumulacyjne i podłoga nagrzewa się tylko do ok 22-24 stopni ( więc niewiele więcej niż otoczenie ). Ja mam jednak pewne wątpliwości - przecież drewno to izolator. Problemem jest to że dotychczas nie znalazłem nikogo, kto mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami w tym temacie. Mał tego, nigdzie nie znalazłem informacji np. jak kłaść panele na ogrzewaną podłogę? Kleić do podłoża, czy zastosować typowe podkłady. Jeżeli ktokolwiek spotkał się z takim problemem będę wdzięczny za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.11.2002 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 W Muratorze 7-2002 na stronie 148 jest informacja o stosowaniu drewna na ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 27.11.2002 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Na ten fundament najlepiej położyć materiały dobrze przewodzące ciepło - kamień, terakota, gres. Są też panele HDF i wykładziny specjalnie przeznaczone do ogrzewanej podłogi( oznaczone specjalnymi symbolami). Jeśli ktoś upiera się przy drewnie (rozumiem, że nie każdy toleruje kamienną posadzkę w sypialni)- to ma do wyboru cienką mozaikę, albo szalenie drogie i piękne drewna egzotyczne (nie pamiętam dokładnie jakie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 27.11.2002 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Można stosować specjalne panele drewniane. Ja do sypialni wybrałem rozwiązanie kompromisowe: mianowicie płytki gresowe bardzo wiernie imitujące klepkę drewnianą.Pokoje dziecięce wyłożę wykładziną przystosowaną do ogrzewania podłogowego. W związku ze specyfiką fundamentu Legalett czyli ogrzewaniem niskotemperaturowym, ciepło jest przenoszone calą powierzchnią posadzek oraz poprzez ściany (pomiędzy płytę a ściany nie ma potrzeby układać iziolacji przeciwwilgociowej) sądze, że zastosowanie paneli czy wykładziny nie wpłynie na efektywność. Jak jest w praktyce będę mógł powiedzieć za kilka tygodnii. Pozdrawiam, Filo. Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts