jagoda555 07.08.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Podpowiedzcie - czy mogę malinę posadzić w obszernej platikowej donicy(donica zakopana równo z ziemią w ogrodzie) aby uniknąć rozprzestrzeniania się korzeni po działce? Czy jednak powinnam wsadzić ją bezpośrednio do gruntu? Bo malinę sąsiadów po naszej stronie płotu tępie juz od wielu lat - kiepską maja odmianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 21.03.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Ponownie się przypominam z maliną. Niestety z braku wiedzy a i czasu nie przycięłam mojej maliny (gat. Polana) jesienią. Może to dobrze? Zamierzam wyciać teraz obumarłe pędy. Kiedy? Już? Czekać aż miną przymrozki czy to nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.03.2009 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Nie ma znaczenia, ale później łatwiej rozróżnisz co trzeba ciąć. Dwuletnie pędy będą uschnięte do samej ziemi i trzeba je całkiem wyciąć. Jednoroczne usychają do połowy - odcina się uschniętą część, a na nieuschniętej pojawią się w lipcu malinki. Drugie owocowanie będzie na nowych pędach które wiosną się pojawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 23.03.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Super objaśnenie! Prosto i zrozumiale dla laika! Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 27.03.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Napiszcie, prosze, czy duzo pracy i zachodu jest przy uprawie malin. Zastanawiam sie czy dla laika to sie w ogole oplaca. Potrzebuje je na wlasne cele, glownie na soki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 27.03.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Jak dla mnie uprawa malin na domowy użytek ma same plusy, natomiast czy to się "opłaca"..... hmmm, nie bardzo rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Napiszcie, prosze, czy duzo pracy i zachodu jest przy uprawie malin. Jak posadzisz takie co owocują na pędach jednorocznych to masz za zadanie zebrać owoce i wyciąć pędy. To wszystko A na co Ty chcesz te maliny uprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Na naszej wsi maliny uważane są za chwast owocujący. Trudniej jest się ich pozbyć niż posadzić. Jeśli by ktoś z okolic Krakowa chciał, to niech przyjedzie do mnie i sobie ukopie Za kilka dni będę przerzedzał moją plantację i likwidował wszystkie nowe odrosty w miedzyrzędziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Napiszcie, prosze, czy duzo pracy i zachodu jest przy uprawie malin. Jak posadzisz takie co owocują na pędach jednorocznych to masz za zadanie zebrać owoce i wyciąć pędy. To wszystko A na co Ty chcesz te maliny uprawiać? Z malin robi się soki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.03.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Napiszcie, prosze, czy duzo pracy i zachodu jest przy uprawie malin. Jak posadzisz takie co owocują na pędach jednorocznych to masz za zadanie zebrać owoce i wyciąć pędy. To wszystko A na co Ty chcesz te maliny uprawiać? Z malin robi się soki. Mas rację. Nie doczytałam i się zastanawiałam , czy Małgosia chce to uprawiać dla siebie, czy marzy jej się większa plantacja (skoro pytała, czy się opłaca). Dla mnie zawsze się opłaca coś co powoduje, że jem smacznie, zdrowo i bez chemii. Nawet jeśli miałoby mi nie starczyć na sok na zimę A z malin robi się nie tylko sok. Niektórzy robią również trunki lub ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Malinówka ? - nie znam W cieście są za kwaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.03.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Malinówka ? - nie znam W cieście są za kwaśne. Tarta z malinami - pierwsza klasa. A jeśli chodzi o alkohol, to miałam na myśli wino, chociaż osobiście preferuję gronowe Jeśli chodzi o mocniejsze trunki to maliny są nieodzownym składnikiem ratafii, ale możesz nie znać bo to raczej babski trunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.03.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Jeśli chodzi o mocniejsze trunki to maliny są nieodzownym składnikiem ratafii, ale możesz nie znać bo to raczej babski trunek Robię ratafię co roku I jeśli ktoś lubi goryczkę, dodaje malin. Ja nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.03.2009 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Robię ratafię co roku I jeśli ktoś lubi goryczkę, dodaje malin. Ja nie lubię Maliny dają goryczkę? Zawsze dodaję i jakoś nie zauważyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nat-ka 28.03.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Malinówka ? - nie znam W cieście są za kwaśne. Faktycznie są kwaśne. Ale świeże owoce malin w torcie z bitą śmietaną to niebiańskie smaki. W dodatku można ów torcik bardzo pięknie udekorować malinkami, płatkami czekolady i młodziutkimi listkami malin, co daje niezrównane wrażenia estetyczne. Co roku produkuję takie arcydzieło na 5 lipca ( urodziny mojego dziecięcia). Mam wprawę, bo to już 20 lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 28.03.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Robię ratafię co roku I jeśli ktoś lubi goryczkę, dodaje malin. Ja nie lubię Maliny dają goryczkę? Zawsze dodaję i jakoś nie zauważyłam Też dodaję, ale dosłownie garść na 5 l słój. Nie wiem dlaczego maliny z innymi owocami w spirytusie dają goryczkę. Może to kwestia pestek? Zresztą do ratafii nie daję również owoców kiwi. Ale banany to i owszem. Połączenie bananów z kiwi też podobno wywołuje goryczkę. Głowy nie dam, bo nie sprawdzałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 29.03.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Ha. Ale wywołałam burzę w szklance wody... Czyli szukam dobrej odmiany owocującej na pędach jednorocznych. Ile trzeba kupić sadzonek? A soczek zimą lubimy bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 29.03.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Ja zakupiłem odmiany owocujące na pędach jednorocznych. Wyczytałem na forum ogrodniczym, że dobre i smaczne owoce daje odmiana Polka (podobno lepsza od Polany), i jeszcze lepsza odmiana Pokusa. Zakupiłem na allegro, wczoraj sadziłem, kupiłem po 5 sadzonek, jak się rozrosną to będę rozsadzałpozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 29.03.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Fakt Polka i Pokusa są super - o wiele wcześniej owocują od Polany i mają przeogromne owoce, ale ! nie za bardzo nadają się na przetwory, maja bardzo delikatne owoce - trzeba je zjadać prosto z krzaka. Pewnie dlatego nie ma tych w handlu. Z własnego doświadczenia - skoszona trawa nie nadaje się do ściółkowania malin! Sprawdziłem! Kilka rzędów podsypałem (dobrze że nie wszystkie) i malinki prawie w tych rzędach wyginęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 29.03.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Dzięki Ged za cenne uwagi.Sadziłem maliny właśnie głównie z myślą o "poskubaniu z krzaka"pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts