Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moskwa - a więc wojna?

ckwadrat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ckwadracie :) pozwolisz , ze tak bardzo przyziemnie sie wypowiem

ucywilizowac sie Rosja powinna , ale nie zapominaj , ze dzieki tej nieucywilizowanej wielu ludzi np. z polnocnej Polski mialo mnostwo pracy...

Rrmi oczywiście miałem na myśli cywilizację polityczną, bo nawet nie o to chodzi, że nie zachowują się jak na standardy zachodnie przystało ale nie potrafią prowadzić "normalnej" polityki z sąsiadem, który chce z nimi handlować.

Powiedzcie, czy źle myśle - "dziekując" Putinowi (na czym to miałoby polegać?) w najłagodniejszym wydaniu odczulibysmy boleśnie droższy gaz i inne takie.

Xena, nie jesteśmy ani TRynidadem i Tobago jak chciał Whisper ani tym bardziej Białorusią, jak Ty uważasz. Gaz i ropę kupujemy z Rosji po cenach RYNKOWYCH! I zaręczam Cię, że nic nam już tutaj gorszego nie grozi jak teraz mamy - ok. 90-procentowe uzależnienie i nie najlepsze kontrakty (np. gazu musimy kupować więcj niż zużywamy, co skutecznie blokuje nam dywersyfikację w najbliższych latach), nie mówiąc o wielkim deficycie handlowym, bo Rosja, mimo ze kupujemy od niej wielkie ilości surowców, utrudnia nam sprzedaż na ich rynku naszych produktów.

A jeśli chodzi o "podziękowanie", to miałem na myśli symboliczne przesunięcie priorytetów polskiej polityki wschodniej - Rosja nie musi być na pierwszym miejscu, jak do tej pory. Nie ma ku temu klimatu z ich strony i trzeba to wyraźne powiedzieć. Na pierwszym miejscu trzeba postawić Ukrainę, później kraje bałtyckie i "po cichu" Białoruś :wink:.

[/b]Xena[/b], nie jesteśmy ani TRynidadem i Tobago jak chciał Whisper ani tym bardziej Białorusią, jak Ty uważasz.

Bardzo Cię przepraszam cwkwadrat ale pokaż mi gdzie stwierdzam, iż jesteśmy Białorusią...

Powiem krótko na koniec swoich wypowiedzi

Obrażanie się i tupanie nogą w naszym przypadku nie jest już nawet nieporozumieniem.

Oczywiście, Ty masz prawo myśleć inaczej. Tylko proszę, spójrz dalej, i wybiegnij trochę wprzód w historii.

W każdym razie konflikt pomiędzy tymi zza Buga i zza Wisły oraz Odry;) na razie troche zażegnany i z tego się cieszę.

[/b]Xena[/b], nie jesteśmy ani TRynidadem i Tobago jak chciał Whisper ani tym bardziej Białorusią, jak Ty uważasz.

Bardzo Cię przepraszam cwkwadrat ale pokaż mi gdzie stwierdzam, iż jesteśmy Białorusią...

Dokonałem skrótu myślowego - Białoruś nie ma cen rynkowych na gaz/ropę od Rosji, a Ty myślałas, że Polska również, dlatego takie stwierdzenie. Wyszło trochę jakbym chciał coś więcej tym powiedzieć, ale zapewniam, że nie chciałem :oops:

W każdym razie konflikt pomiędzy tymi zza Buga i zza Wisły oraz Odry;) na razie troche zażegnany i z tego się cieszę.

A cieszyć się w sumie nie ma z czego bo w końcu nieźle nam dołożyli. Co najwyżej do następnego razu.. :p