yama 11.08.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 witam chciałbym zrobic w tym roku stan zerowy ( dom bez piwnicy ) jutro zanosze plany do starostwa czeka sie podobno trzy tyg plus jakies dwa na cos tam to bedzie połowa wrzesnia . ekipa wykancza jakis dom i moze jeszcze mi zrobic fundamenty tylko czy nie jest za póżno deszcze? przymrozki? prosze o Wasze wnioski i doswiadczenia będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 11.08.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Połowa września to nie jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 11.08.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Zaczynać. Fundament po zimie ustabilizuje się. Ja tak właśnie będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.08.2005 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Połowa września to nie jest za późno Dlaczego za późno? Fundamenty wykonać spokojnie się zdąży - potem przed zimą przykryć 0,5 m piasku i czekać do wiosny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 12.08.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Śmiało!! Nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 12.08.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Zdecydowanie zaczynać. Stan 0 robi się szybko i może spokojnie stać przez zimę. Ja pierwszą łopatę wbiłem w październiku - zamknąłem dom w lutym - zamieszkałem w maju. Ale zima była łagodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejaszek 12.08.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Miałem ten problem dokładnie rok temu. Zrobiłem przed zimą fundamenty. Wszystko jest OK. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 12.08.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Także zdecydowanie zaczynać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza 12.08.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Dalej, do przodu yama !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 12.08.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Zaczynać. Wiosną wysoki poziom wód gruntowych może utrudnić roboty ziemne. Fundament lekko osiądzie (chociaż to znikoma waga całego budynku, ale zawsze coś). Masz czas spokojnie, warstwami zasypać i ubić podkład pod podbeton. Zrobić izolacje przeciwwilgociową murów fundamentowych, gdy potrzebny-drenaż opaskowy. Na wiosnę będziesz kupę czasu do przodu. Pamiętaj tylko o zabezpieczeniu na zimę górnej warstwy fundamentu np. papą lub folią i docisnąć to np.piaskiem.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 12.08.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Zaczynać.Szybciej będziesz to mieć za sobą. Poza tym, jeśli będą dodatnie temperatury zimą to możesz śmiało murować - wiele domów buduje się zimą, spójrz na inwestycje deweloperów, oni nie przerywają na zimę. Dodatnie temperatury są potrzebne przy laniu betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 12.08.2005 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 dzięki za odpowiedzi macie racje trzeba zaczynac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 12.08.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Jeśli nie masz "noża na gardle" (a z pytania wynika, że nie masz) to odradziłbym murowanie zimą. Pomijając takie sprawy, że nocą zrobi się mróz i częściowo poniszczy zaprawę, to jeszcze dochodzi problem solidności wykonywania robót w niskich temperaturach. Każdy myśli tylko wtedy o ciepłym kątku, nawet Ty jako inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 14.08.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Też tak chciałam, ale - nie będę miała ani prądu, ani wody ( nie mam jeszcze pozwolenia na budowę, ale zakładam, że do jesieni będzie ). To spowodowało zmianę decyzji - zaczynamy dopiero w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 19.08.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 A co myslicie o tym, żeby zrobic fundamenty, ściany parteru i zostawić na zimę.Chyba to lepsze niz zamykać stropem? Alina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.08.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Fundamenty zaczynać na pewno. Ze ścianami jest już kłopot bo trzeba je zabezpieczyć przed zimą. Poobijać folią aby woda po nich nie ciekła. Ja ze ścianami bym nie ryzykował. Dla dobrej ekipy postawinie ścian do I stropu na fundamencie to około tygodnia roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 19.08.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 A co myslicie o tym, żeby zrobic fundamenty, ściany parteru i zostawić na zimę.Chyba to lepsze niz zamykać stropem? Alina Alinko - niestety same ściany to chyba najgorszy możliwy moment do zostawienia na zimę. Ciężko to tak zabezpieczyć aby nie poniszczyć ścian. I to zarówno przy 3, 2 czy jednej warstwie (wolę nie myśleć jak bedzie wyglądał słabo zabezpieczony Ytong czy BK na wiosnę). Już zdecydowanie lepiej zalać strop. Na to folia itd. A najlepiej albo zostawić same fundamenty albo przykryć dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 19.08.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Zaczynać. Zalać fundament- odczekać tydzień przy niskiej podmurówce lub 2 tygodnie jeśli podmurówka ma być ok. 1m i śmiało wymurować podmurówkę. Odczekać z tydzień (by nie rozepchnęło) i dopiero zasypać piaskiem do zera. Nie zagęszczaj- piasek przez okres zimowy sam opadnie pod wpływem deszczów.Ten pierwszy krok w tym roku, to bardzo wiele o czym przekonasz się startując z robotą w przyszłym roku. Prowadzenie robót budowlanych w czasie zimy w naszym klimacie to bardzo kłopotliwy temat.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 19.08.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Zagęszczaj koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 19.08.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Też tak chciałam, ale - nie będę miała ani prądu, ani wody ( nie mam jeszcze pozwolenia na budowę, ale zakładam, że do jesieni będzie ). To spowodowało zmianę decyzji - zaczynamy dopiero w przyszłym roku. A po co ci prąd i woda przy robieniu fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts