Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA EURONIT - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

irek

Recommended Posts

potwierdzam,

ponadto z różnych palet, niektóre dachówki miały o pół, etam ćwierć tonu inny odcień, jak patrzyłem na ten dach tak ze 2 godziny :wink:

nawet myśłałem może reklamować ?

po kilkunastu dnaich wszyściutko równiutkie i takie samo.

majter mówił, że niektóre są jeszcze świeże :wink:

Cz.

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak masz pytania dotyczace pokryć dachowych i ociepleń pytaj odpowiedź w ciągu 24 godzin

kryjesz/sprzedajesz dachówkę ? Właśnie jestem przed wyborem dachówki i ekipy do pokrycia (Marki pod Wa-wą), może byśmy się jakoś skontaktowali, może masz coś do zaproponowania ?.

• 1 month później...
Po moim poście otrzymałem maila z Firmy Euronit dotyczacego mozliwości zakupu farbki przez przedstawiciela regionalnego na Wielkopolskę. Skontaktowalem sie z nim, obiecal dostarczyc ja do punktu sprzedazy dachowki w moim miesci. Pelna kultura. I na tym koniec. Bylo to ponad miesiac temu. Farbki nie dostarczyl, skontaktowac sie z nim nie moglem bo automatyczna sekretarka sie wlaczala. Dzwonilem do Euronitu, okazalo sie ze jest na urlopie i jak wroci to ma sie to wyjasnic. Nawet juz mi tak bardzo nie zalezy na farbce ale... Cala moja budowa to uzeranie sie ze sprzedawcami. Do momentu zakupu dachowki, firma u ktorej ja kupilem byla w porzadku, potem dali mi do zrozumienia ze wymiana uszkodzonych dachowek to " niebardzo" bo przeciez oni ich nie uszkadzaja. Ale ok. Pomyslicie po co to plodze... Otorz chce w koncu zostac potraktowany jak powazny klient do konca a nie do czasu kiedy zaplace. Uwazam ze firma Euronit powinna bardziej kontrolowac swoich przedstawicieli bo konkurencyjny Brass wypada duzzo lepiej a jakosc dachowek jest identyczna jak nie lepsza...

Jak chcesz pomalowac dachowke to moge ci dac informacje o firme ktora ma takie farby. Jest to przedstawiciel firmy BRASS. Ja wlasnie odebralem kolor klasyczny czerwony ale uzyje do pomalowania kominow z bialego klinkieru, bo teraz po tynkowaniu to nie za bardzo pasuja kolory. Wiem tylko, ze inne kolory rowniez sa dostepne ale trzeba poczekac. 0,75l kosztuje 46zl. Tel. 052 3844450.

Na temat dachowek wiem tylko tyle, ze u mnie byl kladziony BRASS, a na domu z tego samego projektu ( 200m dalej ) dekarze kladli Euronit brazowy. Na moje pytanie o roznice miedzy tymi dwoma firmami odpowiedzieli ze BRASSa kladzie sie lepiej bo przy cieciu i obrobkach tak mocno sie nie kruszy, a jezel chodzi o trwalosc to czas pokaze. Teraz po roku zauwazylem u sasiada, ze ma duze odbarwienia kominkow dachowkowych co u mnie nie nastapilo a przeciez kladlismy dach w tym samym czasie.

• 3 weeks później...
Musze jeszcze raz wrocic do tego watku, tego wymaga "obiektywizm" :). Otorz po kolejnej probie "wyłudzenia" farbki od przedstawiciela udało sie. Teraz moje odczucia co do Euronitu sa caliem inne. Obietywizm. A co do dachowek, pomalowalem i o niebo wyglada lepiej, to tez "obietywna" ocena. A wiec, kupujcie Euronit i MALUJCIE docinane dachowki, farbka jest ok!

Ja kupiłam po 1,97 netto, co daje 2,4 brutto za sztukę (jakoś tak, już nie pamiętam). 300 metrów dachu, razem z folią, dodatkami, obróbkami etc. dało kwotę ok. 14 tys.

Bardzo ładna, gładka dachówka.

Ja mam profil S, ale ten drugi (rzymska) tez bardzo ładny - szczególnie na rozłożyste, duże dachy.

Uważaj przy transporcie -palety dają za słabe, u mnie poszły dwie palety - wszystkie dachówki potłuczone, sporo było tez innych stłuczek - z winy kierowcy. Są wymieniane, zapłacę całość jak będą wszystkie OK.

Nie płąc z góry albo po otrzymaniu, zostaw sobie jakąś kaucje, hurtownia powinna wymienić to co jest z ich winy potłuczone, zniszczone -trzeba wtedy od razu spisać protokół.

Położyłem Euronit podwójne S w kolorze naturalnym. W sumie w porządku, dwie zimy przetrzymało bez problemu, choć było kilka dachówek do wymiany na dachu po sezonie zimowym.

Cen już nie pamiętam, ale przez dwa lata mogło się dużo zmienić.

I racja, zapłać za wszystko, jak już wszystko rozpakujesz i obejrzysz, ja miałem kilka gąsiorów potłuczonych w transporcie.

Jedna rzcz mi się nie podoba - plastikowe kominki wentylacyjne, jeden z nich nie wytrzymał obciążenia śniegiem i się połamał. Szukam jakiegoś pasującego ceramicznego innej firmy.

jakiś tydzień temu skończyli u nas układać Euronit Profil S, efekt końcowy bardzo dobry, całość prezentuję się bardzo ładnie, za dachówkę podstawową płaciłem 2,06 lub 2,07 netto +7% vatu, tylko te dachówki z kominkiem wentylacyjnym mogli by robić z czego innego, nie dość że plastikowe to jeszcze wysoka cena wszystkich elementów składowych takiej dachówki. jeżeli chodzi o cenę za materiał to 15600 netto w tym: dachówka, blacha na obróbki, rynny siba, okno dachowe i wyłaz dachowy Velux oraz reszta drobiazgów jak grzebienie, wkręty, gwoździe, silikon, uszczelki do kosza, podpórki łaty kalenicy, spinki do dachówki itp.

Dzięki za tak szybkie odp. Już zrobiłem wstępne rozpoznanie cenowe i jest chyba podobnie(Bydgoszcz). Powiedzcie mi jak załatwialiście płatności. Głownie chodzi mi o tą rezerwę na wszelkiego rodzaju stłuczki. Ja chce zamowić towar w tym roku(Faktura), a odebrać około marca. Czy Mieliście podobną sytułację. Można zamówić u producenta , czy lepiej w hurtowni.

Pozdrowienia z Iraku!!!

Dzięki za tak szybkie odp. Już zrobiłem wstępne rozpoznanie cenowe i jest chyba podobnie(Bydgoszcz). Powiedzcie mi jak załatwialiście płatności. Głownie chodzi mi o tą rezerwę na wszelkiego rodzaju stłuczki. Ja chce zamowić towar w tym roku(Faktura), a odebrać około marca. Czy Mieliście podobną sytułację. Można zamówić u producenta , czy lepiej w hurtowni.

Pozdrowienia z Iraku!!!

a może pomyśl nad dachówką, która nie będzie tak porastać (z lepsza powłoką), obejrzałem około 100 dachów i euronit jest niezaspecjalny, chyba że zależy Ci na celowym postarzeniu dachu. Polecam nowego brassa (będzie droższy), albo w bardzo dobrej cenie prodach'a z gwarancją 100lat.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35425&highlight=por%F3wnanie+dach%F3wek

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33557448

Najlepiej dać projekt dachu do hurtownii która ma w swojej ofercie Euronit, powinni skosztorysowac ci kompletny dach. Nie patrz tylko na cenę dachówki podstawowej, ale też na cenę gąsiorów,. dachówek skrajnych, i innych dodatków, które robią cenę.

Weź pod uwagę też ceny akcesoriów, których nie widać a są potrzebne do dachu - szczotki, klamry, folia itp.

Dobrze by było, gdyby dekarz policzył ci też dach, bo są hurtownie które zaniżają wielkosć dachu, po to żeby sprzdać dach, a potem musisz dużo dokupywać, i wychodzi na to samo jakbyś kupił w hurtowni która uczciwie ci policzyła.

Z jakiego jesteś rejonu Polski?