Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja kupiłam po 1,97 netto, co daje 2,4 brutto za sztukę (jakoś tak, już nie pamiętam). 300 metrów dachu, razem z folią, dodatkami, obróbkami etc. dało kwotę ok. 14 tys.

Bardzo ładna, gładka dachówka.

Ja mam profil S, ale ten drugi (rzymska) tez bardzo ładny - szczególnie na rozłożyste, duże dachy.

Uważaj przy transporcie -palety dają za słabe, u mnie poszły dwie palety - wszystkie dachówki potłuczone, sporo było tez innych stłuczek - z winy kierowcy. Są wymieniane, zapłacę całość jak będą wszystkie OK.

Nie płąc z góry albo po otrzymaniu, zostaw sobie jakąś kaucje, hurtownia powinna wymienić to co jest z ich winy potłuczone, zniszczone -trzeba wtedy od razu spisać protokół.

A gdzie kupowałeś ten Euronit ?

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja kładłem w zeszłym roku i płaciłem coś koło 2,14zł. brutto a za cały dach z folią, gąsiorami itp. około 10000zł.(dach 200m2). Na dzień dzisiejszy dach prezentuje się super. :lol:

P.S. Moge przesłać pare zdjęć na e-mail bo niestety nie potrafie ich zamieścić w poście. :oops:

Ja kupiłam po 1,97 netto, co daje 2,4 brutto za sztukę (jakoś tak, już nie pamiętam). 300 metrów dachu, razem z folią, dodatkami, obróbkami etc. dało kwotę ok. 14 tys.

Bardzo ładna, gładka dachówka.

Ja mam profil S, ale ten drugi (rzymska) tez bardzo ładny - szczególnie na rozłożyste, duże dachy.

Uważaj przy transporcie -palety dają za słabe, u mnie poszły dwie palety - wszystkie dachówki potłuczone, sporo było tez innych stłuczek - z winy kierowcy. Są wymieniane, zapłacę całość jak będą wszystkie OK.

Nie płąc z góry albo po otrzymaniu, zostaw sobie jakąś kaucje, hurtownia powinna wymienić to co jest z ich winy potłuczone, zniszczone -trzeba wtedy od razu spisać protokół.

A gdzie kupowałeś ten Euronit ?

w hurtowni na Gnieźnieńskiej, mogę przesłać namiary na priva, bardzo fajnie się z gośćmi współpracuje - no i ładne rabaty - ale pewnie tak jak wszędzie

My mamy Euronit, ceglastą podwójne S. Nie pamiętam ile kosztowała dokładnie, ale było to -15% od ceny producenta. Generalnie na Euronit są chyba niższe procentowo rabaty niż na Braasa, ale cena wyjściowa też jest niższa. U nas zdecydował wygląd, bo tak naprawdę to diabli wiedzą jak która dachówka będzie się sprawować za 20 lat - tego w tej chwili nie sposób stwierdzić...
Najlepiej dać projekt dachu do hurtownii która ma w swojej ofercie Euronit, powinni skosztorysowac ci kompletny dach. Nie patrz tylko na cenę dachówki podstawowej, ale też na cenę gąsiorów,. dachówek skrajnych, i innych dodatków, które robią cenę.

Święta prawda.

Weź pod uwagę też ceny akcesoriów, których nie widać a są potrzebne do dachu - szczotki, klamry, folia itp.

O to,to.Bo potem trafiają się tacy,co wypisują,że na dach 350m2 pójdzie im materiału za 15tys. i mącą ludziom głowach.

Ja jeszcze nie kupiłem,ale mam różne wyceny.Euronit dał chyba 18-19% upustu tylko nie pamiętam czy na wszystko ,czy tylko dachówkę podstawową a na resztę 12-14%.Nelskamp chyba oczko więcej.Braas-20% ,no i była jakaś promocja,że dawali 25% ale tylko do końca września.

nigdy hurtownia nie wyceni Ci wszystkiego do dachu - jest to nieralne, choćby nie wiem jaka mieli dobrą wolę i jak sie starali... Zawsze coś wypadnie w trakcie... Dlatego porównując ceny, nie dawałbym projektu za każdym razem do liczenia, bo bedziesz mieć różne ilości, rozne rzeczy, różne ceny, policzone w różnych hurtowniach, i sie nie połapiesz. Daj ilości do przeliczenia w jednej, a później ewentualnie porównaj ceny u innych sprzedawców na tych samych ilościach. Tak wybierzesz najtańszego sprzedawce.

Co Ci po wycenie najtańszej, jeżeli bedziesz musiał do niej najwiecej dopłacić? Co Ci po wycenie w której jest najwiecej rzeczy wycenionych, są rzeczy których nie ma w innych wycenach? Wydaje sie ona najsolidniej zrobiona, ale skoro nie masz porównania tych "nadwyżek" z innymi sprzedawcami, może sie okazac że jednak Cie "kroją". A przecierz te "nadwyżki" możesz kupić w każdej hurtowni. Chodzi tylko o to by kupic najtaniej i z najlepszą obsługą...

• 3 months później...

wasze doświadczenia z tym produktem?

po rozmowach w hurtowniach jawi się obraz produktu doskonałego

polecacie czy nie - może jest produkt lepszy w zbliżonej cenie?

pzdr i dziękuje

sb

wasze doświadczenia z tym produktem?

po rozmowach w hurtowniach jawi się obraz produktu doskonałego

polecacie czy nie - może jest produkt lepszy w zbliżonej cenie?

pzdr i dziękuje

sb

ja po sprawdzeniu we wszelkich możliwych źródłach, obmacaniu, obczytaniu forum - kupiłam brązowy euronit. mam go na razie kilka miesięcy. dachowcy-fachowcy też chwalili. cóż więcej moge napisać?

bardzo dobra dachowka, polecaja ja nie tylko hurtownicy, ale tez wielu uzytkownikow=forumowiczow, wpisz w wyszukiwarke haslo euronit, a zobaczysz ile wyjdzie odpowiedzi; cena tez jest konkurencyjna do braasa, jakosc moim zdaniem lepsza; suma sumarum ja wybralam niemeicki nelskamp, ale ze wzgledu na kolor szary łupek, bo euronit ma tylko grafit.

dziękuje za pierwsze komentarze

faktycznie postów na ten temat jest dużo i Euronit wskazywany jest jako niezły

skłaniam się ku grafitowi i obecnie jestem "odwiedzany" przez sprzedawcę od pomysłu montowania blachodachówki

kosztorys powstaje, ale już wiadomo że będa to koszty porównywalne

zakladając 7% VAT na materiały przy montażu u nich propozycja wydaje się byc kusząca

ile % waszym zdaniem można jeszcze urwać od ceny wyjściowej?

dzikeuje za pomoc

sb

Można sporo urwać, pod warunkiem że kupisz kompleksowo cały dach - sprzedawcy nie zarabiają sporo na dachówkach - albo inaczej, schodzą z ceny dachówek żeby zarobić na dodatkach bo na dodatkach zarabiają nieźle :) mnie dach (Euronit) wyszedł za ok. 15 tys (dachówki + dodatki - taśmy grzebienie folie etc.) za ok 300 m dachu. Bez podbitki, deski czołowej, impregnatu / lakieru do podbitki i rynien

dzięki

za 210m + dodatki wychodzi mi ok 13 tys brutto (bez podbitek i rynien)

myślicie że z 15% można urwać?

gdzie w Wwie polecacie negocjować, gdzie dostaliście największe rabaty?

pzdr

sb

To znaczy jakie rabaty można dostać na Euronit?

U mnie (ok.280m2) wyceniono tak:

-dachówka podstawowa 7200 brutto

-dodatki (gąsiory,wentylacyjne itp)-4027,00

-klamry,uszczelki,grzebienie,wakaflex,figarol,blacha płaska-7500,00

-rynny-2650,00

-okna velux-3450,00

-transport HDS-400,00

razem 25.200,00

Po potargowaniu się i rezygnacji z pewnych elementów-23.500 brutto (22% VAT)

Z tego co pamiętam to jest rabat 10-13% w zależności na co.

I chyba żadna rewelacja.

1,5 roku leży na dachu, jak narazie wygląda bardzo dobrze, tak jak w czasie gdy był zakładany. Na dzień dzisiejszy uważam, że to był dobry wybór

pozdr

m.

sb12,

a u mnie obecnie dach jest biały i nie mogę się nim pochwalić :cry: :evil: :wink:

brązowy Euronit ( wszyscy muszą wierzyć na słowo :lol: ), 1,5 roku

i jestem zadowolony.

Trochę jakby zmatowiał, ale nie traktuję tego jako wady, gdyż na poczatku, nowy "świecił" i wygladał jakoś nienaturalnie w stosunku do innych budynków. Obecnie nadal nie zauważyłem żadnej zieleniny na dachu i kozy kupować nie muszę :lol:

Jeśli chcesz produkt idealny to poszukaj dachówki ceramicznej z angobą z podwójnym zamkiem i innymi bajerami.

Wśród betonowych natomiast to z pewnością mieści się w pierwszej setce producentów, żartowałem !!!

Wymienia się go wśród kilku najlepszych.

W niemczech sprzedawany jest pod nazwą ethernit, ale w Polsce źle się kojarzy, stąd Euronit. I jest tam dosyć popularny.

Sądzę, że Euronit ma kilka cech wyróżniających tą dachówkę, a i cena jest OK, stąd moja decyzja o takim "małżeństwie".

Ponadto wymienili mi wszystkie stłuczki w transporcie i gratis dodali kilka sztuk na stłuczki podczas prac.

Sam zostawiłem kilka głównych, lewych i prawych i gąsiorów na wypadek puk, puk...

Co do blachodachówki, jak piszesz w jednym z postów.

Są zwolennicy i przeciwnicy.

Osobiście też pierwotnie w projekcie miałem blachodachówkę i zmieniłem na betonową. Są to większe koszty więźby, ale tam gdzie postawiłem domek, czasem potrafi wiać a i nie słyszę kap, kap o blachodachówkę, co zdarza się w "startym" domku, a mam tylko wiatrochrony nią wykończone.

reasumując,

należę do tych, którzy wolą mieć dachówkę od blachodachówki,

a czy to bedzie euronit czy braas czy też inna to naprawdę już kwestia bardziej miłego uśmiechu sprzedawcy i wzoru ( poza kasą, of course ) niż

określonej marki i reklamowych sloganów o super powłoce i czegośtam co to fajnie się czyta.

Życzę trafnego wyboru.

Cz.

sb 12 podjedź na Puławską (jadąc w str Piaseczna) do firmy Zapolski Dachy. Bralem tam Euronit z dobrym rabatem, blachy i wszystko potrzebne do dachu. Ceny były ok w porównaniu z konkurencją, współpraca też bez zastrzeżeń. mozesz też podjechać obejżeć dach-wiesz gdzie.