Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA EURONIT - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

irek

Recommended Posts

Np. dachówka profil "S" po 2,20 brutto za sztukę . mam pytanie do forumowiczów - czy ta dachówka to dobry wybór i czy cena jest przyzwoita . dodam że zależy mi na niezłej jakości i dobrej cenie ale bez szaleństw .

pozdro D.RZ

To nie cena dachówki "podstawowej" robi cenę dachu tylko dachówki "specjalistyczne" i elementy obróbki blacharskiej. Jedna dachówka wentylacyjna może kosztować tyle co 4-5 m2 dachówki podstawowej. I na to zwracaj uwagę przy wycenie.

A przede wszystkim kupuj to co Ci się podoba i na co cię stać.Wszystkie dachówki na rynku są dobre, a to co kupujemy jest wypadkową naszych gustów, nachalności reklamy i zasobności portfela. Sam jestem posiadaczem dachówki Euronit, profil S, kolor grafit, do wglądu w moim albumie.

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy brązowy Euronit, do wglądu w albumie "Bolero...". Prezentuje się ładnie, z tym, że dachówkę firma reklamuje jako barwioną w masie a okazuje się, że po rozcięciu zamiast brązowej w środku jest szara. Tylko po co ta reklama? Unibet też chyba tak ma.

U mnie wyszło tak za całkowite pokrycie wraz ze wszystkimi możliwymi "elementami":

Dachówka Euronit grafit beton =X

Dachówka Braas Celtycka beton =X+1500zł

Dachówka Roben miedziana ceram = X+3000zł.

Od dekarza dowiedziałem się,że dachówki Euronitu to bardzo przyzwoity produkt.Zdecydowłem się jednak na ceramiczną,przy kwocie ca. 200tys zł na dom te 3tys nie stanowią jakiegoś większego procentu :)

Np. dachówka profil "S" po 2,20 brutto za sztukę . mam pytanie do forumowiczów - czy ta dachówka to dobry wybór i czy cena jest przyzwoita . dodam że zależy mi na niezłej jakości i dobrej cenie ale bez szaleństw .

pozdro D.RZ

To nie cena dachówki "podstawowej" robi cenę dachu tylko dachówki "specjalistyczne" i elementy obróbki blacharskiej. Jedna dachówka wentylacyjna może kosztować tyle co 4-5 m2 dachówki podstawowej. I na to zwracaj uwagę przy wycenie.

A przede wszystkim kupuj to co Ci się podoba i na co cię stać.Wszystkie dachówki na rynku są dobre, a to co kupujemy jest wypadkową naszych gustów, nachalności reklamy i zasobności portfela. Sam jestem posiadaczem dachówki Euronit, profil S, kolor grafit, do wglądu w moim albumie.

Witam !!!

Czytaj dokładnie wszystkie odpowiedzi - napisałem przeciez " na przykład cena dachówki 2.20 zł za sztuke . w mojej kolejnej odpowiedzi napisałem że dlatego zastanawiam się nad Euronitem iż dostałem dobrą cenę na dachówkę I WSZYSTKIE DODATKOWE AKCESORIA . rozpatrując ofertu różnych hurtowni dostaję przecież kosztorys na cały dach a nie na samą dachówkę .

pozdro D.RZ

Darku, my mamy od roku Euronit brązowy, profil S. Gdy robiliśmy wyceny Euronit wyszedł 2 tys tańszy od Braasa, a o połowę bez mała od najtańszej ceramicznej. Wybór poparrty lekturą forum i opinią dekarzy. Ci twierdzili, że układa się lepiej niż Braas i jest też od niego wytrzymalsza (kilka dachówek sfrunęło nam z dachu, gdy jeszcze nie był ocieplony i nie było podbitki, a wiatry to u nas wieją straszelne) i ostały się w jednym kawałku.

Po roku napisac mogę jeno, że dach koloru nie zmienił, podoba mi się nieustannie i dziś podjęłabym tę samą dyskusję.

Jeśli w wyszukiwarkę wklepiesz "Euronit", to zapewne wyskoczy Ci kilka starszych wątków.

Acha - ceny nie pamiętam już.

Pozdrowienia

Agnieszka

..oczywiśnie nie dyskusję bym podjęła a decyzję. :D

W międzyczasie wygrzebałam fakturę z ub. roku. Za podstawową płaciliśmy 2,58 netto (w sierpniu). Tak więc Twoja cena 2,2 brutto za szt. wydaje się być naprawdę, bardzo naprawdę, ok.

A tu widać troszkę więcej:

http://foto.onet.pl/upload/23/12/_513922_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/25/50/_514480_n.jpg

dekarze układający u sąsiada euronit ceglasty S narzekali na niego - twierdzili że jest bardziej kruchy od Brassa.Aczkolwiek z innego żródła słyszałem odwrotna opinię .Sam mam od tygodnia Euronit i jest ok.Próbowałem z uszkodzoną dachówka robić crash testy - i wypadły pomyslnie.Cenowo na pewno troche taniej niż braas - ale zależy od akcesori dodatkowych.

Ja również po kilku wycenach zdecydowałem się na Euronit, ceglasty profil S. Jako jednolita powierzchnia bardzo mi się podoba - wzór jest delikatny, na czym mi zależało. Myślę że Brass i Euronit to praktycznie taka sama dachówa - dwa domy obok siebie od tych dwóch producentów są praktycznie nie do odróżnienia. Gwarancja taka sama... Trzeba brać po prostu to, na co dostaniesz lepszy rabat.

• 2 months później...

Też mam eruronit (profil s). Dekarze nie narzekają.

Wadą tej dachówki są dachówki wentylacyjne (do zakupu których zniechęcił mnie sprzedawca) mające taki kształt wentylacji, że jest duża szansa, że będzie gromadziła się tam woda i śnieg (sprzedawca twierdził, że miał już takie reklamacje).

Jeszcze jedno - dachówki kszłałtowe (wywietrznik - taki mały kominek, antenowa i inne) są z plastiku i jak się okazało po przyłożeniu są odrobinę krótsze niż te podstawowe ceramiczne. Nie wiem jak to wykonają dekarze , ale nie ma wyjścia... :(

• 11 months później...