Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wystarczająca moc kotła?

Recommended Posts

Proszę o poradę parametry wejściowe. Dom pow. całk. 200 m. Ściany 3-warstwowe porotherm 25-wełna 10 -pustka 3 cm -porotherm 11. Podłoga

ocieplona 10 cm styropianem w dachu 25 wełny. Zamierzam nabyć na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60395623 taki kociołek.

Czy nie za mała moc? Ogrzewanie 35 m podłogowego reszta kaloryfery. Plus zasobnik 120 l. Jako dodatkowe źródło DGP z kominka. Brać czy nie?

w moim projekcie domu i instalacji CO został dobrany kocioł o mocy 12 KW , dom o powierzchni 127 m na parterze , + 60 m kw poddasza, kubatura 668 m3 , ściana 2W 25 cm sciana + 12 cm styropianu , i też się zastanawiam czy to nie za mało , bo 12 KW na CO i CWU wydaje mi sie mało, ale może tylko się wydaje.

wszystko zalezy od tego dla jakiej roznicy temperatur liczysz zapotrzebowanie

ja zakladam np wewnatrz 25 a na zewnatrz -5 czyli dt =30 °C

trzeba pamietac, ze jak moc zainstalujesz za mala to nie ma cudu, kiedy mrozik zlapie na powaznie bedziesz rowniez marznac ;)

ja jednak wole nie projektowac jakiegos duzej mocy kotla, majac do dyspozycji kominek na mrozniejsze czasy ;)

trzeba pamietac, ze te dwa systemy mozna w sensie mocy sumowac w razie potrzeby ;)

Czas to pieniądź i dlatego trzeba zapłacić za większy kocioł jak chce sie mieć komfort cieplny i nie czekać na grzanie wody

o właśnie

obecnie mam tak: napełniam pełną wannę i w końcówce napełniania zaczyna spadać temperatura wody, nową wannę mogę dopiero napełnić za około 30minut. Ja dla mnie to optymalne rozwiązanie i nie czuję żadnej niedogodności.

obecnie mam tak: napełniam pełną wannę i w końcówce napełniania zaczyna spadać temperatura wody, nową wannę mogę dopiero napełnić za około 30minut. Ja dla mnie to optymalne rozwiązanie i nie czuję żadnej niedogodności.

O właśnie nie dajmy się zwariować marketingowemu bełgotowi :D