Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile betonu potrzeba na strop Teriva?

Recommended Posts

wykonawca i ja mamy troche odmienną wizję , on twierdzi że trzeba będzie 18 m3 , wg. moich obliczeń potrzeba 12 m3 , policzyłem to tak , nie wiem czy dobrze , ale na 1 m2 stropu ma być 0,0465 do 0,05 m3 betonu, do tego dodałem objętość teoretyczną wieńcy i podciągów i wyszło mi ledwo 12 m3 , jak to wychodziło u was? mój strop licząc po obwodzie budynku ma prawie 160 m2

i jeszcze jedno , chodzi o rodzaj betonu , wolałbym B20 , a wykonawca upiera się , że ma być B15 , ze względu na to że B20 za szybko wiąże , pozatym chce zamówic beton z drobnym kruszywem , ze względu na to że w podciągach jest ciasno i gęsto zbrojenia i kruszywio może przeszkadzać, nie wiem czy mam w to wierzyć, czy też upierać sie przy swoim B20 ?

ja mialem stropu kolo 140 m2 do tego dwa balkony (nieduze) i dwa podciagi wylewane razem ze stropem i poszlo na to ok 20m3 .

Co do rodzaju betonu to moja betoniarnia mogla zrobic b20 z drobnym alby zwyklym kruszywem wg mojego uznania. Ja mam B20 z normalnym i sie miescilo wszedzie i jestem zadowolony.

Moj majster mowil ze B15 sie lepiej zalewa bo wolniej schnie i wydaje mi sie ze tez wystarczy w zupelnosci

wykonawca i ja mamy troche odmienną wizję , on twierdzi że trzeba będzie 18 m3 , wg. moich obliczeń potrzeba 12 m3 , policzyłem to tak , nie wiem czy dobrze , ale na 1 m2 stropu ma być 0,0465 do 0,05 m3 betonu, do tego dodałem objętość teoretyczną wieńcy i podciągów i wyszło mi ledwo 12 m3 , jak to wychodziło u was? mój strop licząc po obwodzie budynku ma prawie 160 m2

Musisz podać jaka teriva dokładnie - oddzielnie policzyć wieńce,podciągi itp.

..po uwzględnienieu tego *wieńca np. ) może wyjść 18 m3 - nie wiem jak to wykonawca liczył....

Liczyłam tak samo jak ty ( mam Terrivę IV ) i przy moch 100 m2 wyszło mi 12 kubików. Tyle zamówiłem i tyle przyjechało w gruchach ( teoretycznie ) i zabrakły 4 taczki.

Dlatego wydaje mi się, że przy twoim stropie o 60% większym od mojego, to raczej w 12 kubikach się nie zmieścisz.

Sprawdź wieńce, żebra rozdzielcze ( przy takim stropie na pewno masz ) i pamietaj, że wylaenie tylko 0,5 cm wyżej niż teoretycznie potrzeba, to u ciebie już 0,8 kubika.

• 9 years później...