Gość gregmena 14.08.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 służe każdemu oryginalnym meilem i wyśłe na priv gdzie pisza że koszt ściany 3 w jest taki sam jak 2wnajpierw mialem zrobić 2w i mi policzyli i zaplacilem z góryptem zmienilem i balem sie ze duzo doplace a tu napisali zenie doplacam nicmiedzy innymi dlatego ze welna przy 2 w jest inna niz przy 3 wtreśc meila: Szanowny Panie Grzegorzu S. Sprawa wygląda następująco: koszt elewacji, w której skład wchodzą: cegła 1nf elewacyjna łupana, wełna mineralna oraz drut #6mm ocynkowany na kotwy, jest identyczny jak elewacji wykonanej metodą lekko-mokrą.........!!!?? tylko decyzja co mamy działać i wszysto na ten temat. Pozdrawiam, Maciek koszt murarza jest identycznya w zasadzie to może i taniej przy 3w, bo przecież po zrobieniu ścian, za ocieplenie placiłbym znowu komuś.... ściane 2w można schrzaniuc jak każda ścianę, jest wygodna dla murarzy, bo mogą robić dziadostwo w myśl zasady potem się wyrówna i wląsnie dlatego nie chcialem 2w, bo u mniema byc porządnie podstawowy problem dlaczego nie 2w, robiąc dziury pod różne instalacje osłabaimy ściane..... i co dom ma stac na styropianie??? mam 3 dzieci, strach mnie bierze co będzie jak na 2w zamocuje kosz na piłke, noie wspominając o momencie gdy dzieci nie upilnuje i wyjda z łyżeczką pod dom i odkryją że pod tynkiem jest fajny styropian do zabawyyyyyy jedtna wada 3w, trace troche domu, bo mam ściane 50 cm, ale murarz na fundamentach na maxa poszedł po zewnetrznej..... 3wjest git2w się boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.08.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 gregmena - wcale nie trzeba tracić na powierzchni domu - wystarczy go przewymiarować na zewnątrz. My tak mamy dzięki czemu nic w środku nie trzeba zmieniać. Co prawda jest w tym małą pułapka ale to zupełnie inna sprawa. Polega ona na tym, że mamy 2 okna blisko wystającej części domu. Normalnie były one w odległości ok 20 cm od muru. Przewymiarowaliśmy dom, ale nie przesuneliśmy okien dzięki czemu są one tylko ok 8 cm od muru. Ale jak ktoś nie wie to tego nie widzi. Jak na razie jeszcze nikt poza nami na to nie zwracał uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 14.08.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 A wiecie że 3W to tak naprawdę 2W? Izolacja + ściana osłonowa to nic innego jak ocieplenie "metodą mokrą superciężką ". Pół biedy jeśli osłona to klinkier , "łupanka" itp.. Częściej widzę że jest to połówka gazobetonu lub zwykła dziurawka. Wtedy wychodzą koszmarki jak m.in. u mojego sąsiada: max+styropian+dziurawka a że na dodatek wyszło nierówno to jeszcze 5 cm styropian+tynk akryl. Cenę można sobie policzyć.... U siebie mam 2W bo murowałem sam, w pojedynkę - z 3W grzebałbym się w nieskończoność; ocieplenie z elewacją zrobiła ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 14.08.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 rafałek, oczywiście masz racje, ale ja mówie teoretycznie o jedeunej wadzie ściany 3w..... andk, jasne zawsze najtaniej samemu, ale ja nie murarz, mój ojciec murarz, ale sam swojego domu nie chciał budowac to i mi nie budował natomiast skoro murarz mi powiedział tyle samo za zrobienie ściany 1w, 2w, 3w.... to po co miałem robić ściane 2w i płacić komuś za ocieplenie, dlatego wg mnie ścian 2w jest najdroższa... no ale robiąc samemu to powiem szczerze ze bym się pobawił w klinkier, ale nei mam czasu ani zdolności ja mam 3 małych dzieci i nie chce popełnic błedu brata co zrobił 2 warstwy, bodzieci łatwo odkrywają co pod tynkiem i brat zawisił kosza na ścianie, efekt pomyślcie sami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 14.08.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Po raz juz któryś z rzędu słyszę argument, ze na 2W nie można kosza powiesić. Nie rozumiem problemu. Jak ktoś nie ma pojęcia to nie powiesi zarówno na 1w, 2w, 3w itd. Co to za argument? Jak ktoś ma dwie lewe ręce to ma 3w budować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 14.08.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 bodzieci łatwo odkrywają co pod tynkiem i brat zawisił kosza na ścianie, efekt pomyślcie sami..... Listwy startowej nie dał, a kosz powiesił na wkrętach o długości równej grubości styropianu ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.08.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Pół biedy jeśli osłona to klinkier , "łupanka" itp.. Częściej widzę że jest to połówka gazobetonu lub zwykła dziurawka. Wtedy wychodzą koszmarki jak m.in. u mojego sąsiada: max+styropian+dziurawka a że na dodatek wyszło nierówno to jeszcze 5 cm styropian+tynk akryl. Cenę można sobie policzyć... To, że wykonawca coś spaprał to wina ściany? Co do wieszania kosza i innych spraw - tu nie chodzi, że się nie da tylko nie jest to takie łatwe, ale nawet nie o to chodzi... chodzi o to jak taka ściana wygląda po kilku latach grania, to raz, po drugie... widzę corac większe niedoskonałości przy czyszczeniu rynien - ostatnio zaczynam u rodziców podpierać drabinę przez deskę... Argumenty że w 2W nikt samochodem nie wjeżdza są przesadą w drugą stronę. Wystarczy mieć "żywe" i pomysłowe dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.08.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 swoja chalupe zbudowalem jako 3W - chrzanilem sie z nia dlugo gdyz sam ja stawialem - wiele bledow popelnilem i ..... gdybym znow mial budowac samodzielnie dom, jak poprzednio, wybralbym 2W Moim zdaniem argumentami z sa: - prostota wykonania - szybkosc - prawie 100% unikanie mostkow termicznych A wspominanie o klopotach z zamontowaniem kosza czy zwyklej lampy - juz budulec sie dobrze wypowiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.08.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 - szybkosc Czy w szybkości jest aż taka różnica? Pomijam Twój przypadek Jeśli by faktycznie była to miała by istotny wpływ na cenę a ta jest w zasadzie tylko przy klinkierze. Tak na prawdę myślę, że ta kwestia nigdy nie będzie rozwiązana. Za dużo tu zmiennych. Każdy z nas oczekuje trochę innego wyniku, łapie inną ekipę, inaczej dobiera materiały i liczy w inny sposób. Kiedy my porównywaliśy koszty przed budową i po to mało kto nam wierzył, że wychodzi podobnie - a czemu? bo każdy liczył 2W przed ociepleniem, a wypada liczyć obie do momentu otynkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 14.08.2005 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Rafałek, wytłumacz mi dlaczego Ci co wybudowali ściany 3W szukają na siłę argumentów, które utwierdziłyby ich w wyborze. Ściana 3w przy poprawnym wykonaniu jest oczywiście b. dobrym rozwiązaniem .Argubent z koszem - totalna bzdura, nie zawiesiłbym kosza na żadnej ze ścian przede wszystkim ze względu na to że ściana by śie brudziła. Natomiast jeśli miałbym ochotę powiesić taki kosz to bez problemów powiesiłbym go na każdej ze ścian, jeśli miałbym taki kaprys to zrobiłym to równiez na oknie , tylko po co?Gwarantuję Ci że drabina oraz pomysłowe dzieci uszkodzą każdy rodzaj ścian - wszystko zależy od sposobu posługiwania się drabiną i pomysłowości dzieci.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.08.2005 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 w moim wypadku roznica bylaby - fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.08.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 budulec - już napisałem że nie chodzi o wieszanie, bo jest to wykonalne tylko wymaga znajomości tematu, ale o późniejsze użytkowanie. To taki skrót myslowy.Rodzice mają okiennice. Są powieszone na ścianie 2W. Wiszą bardzo solidnie. Okiennice mają haczyki do blokowania ich po otwarciu. Są one zahaczane do zaczepów. Zaczepy są solidnie zamocowane więc na pewno nic ich nie wyrwie. Tylko małe ale... z czasem w okół zaczepów zaczyął się obkruszać tynk bo niestety lekko pracują na boki. Masz pomysł jak je ustabilizować? Ogólnie ściana nie jest przecież zła - jest tylko bardziej wrażliwa. Jeśli zaczniesz ją wzmacniać siatką ponad standard to zaczynasz jednocześnie podnosić jej koszty. I dla czego twierdzisz, że szukamy argumentó na siłę - my tylko mówimy o tym czym się kierowaliśmy wybierając ten rodzaj ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.08.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 sadze ze ta dyskusja podobna sie staje do tej o wyzszosci swiat wielkanocnych nad swietami bozego narodzenia czy odwrotniePodobna do tej - jakie okna lepsze - drewniane czy PVCkazda sciana czy 1W czy 2W czy 3W ma swoje zalety i wady - wazne by byla poprawnie wykonanaA mocowanie czegokolwiek przy scianie 2W wymaga po prostu przewidywania i zastosowania odpowiednich elementow mocujacych - wtedy nic na boki ruszac sie nie bedzie ale tez nie ma co ukrywac ze bedzie drozsze niz normalne kolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.08.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 sadze ze ta dyskusja podobna sie staje do tej o wyzszosci swiat wielkanocnych nad swietami bozego narodzenia czy odwrotnie Podobna do tej - jakie okna lepsze - drewniane czy PVC Przecież wiadomo, że PCV w drewnianej ramie... kazda sciana czy 1W czy 2W czy 3W ma swoje zalety i wady - wazne by byla poprawnie wykonana I to powinno zakończyć ten wątek. A mocowanie czegokolwiek przy scianie 2W wymaga po prostu przewidywania i zastosowania odpowiednich elementow mocujacych - wtedy nic na boki ruszac sie nie bedzie ale tez nie ma co ukrywac ze bedzie drozsze niz normalne kolki. I to jest chyba najcenniejsza informacja w tym watku. To podobnie jak argument że PH jest do bani bo kołki w nim nie trzynają. Trzymają tylko trzeba wiedzieć jakie. A dla dzieciaków postawić kosz wolnostojący - jak ktoś ma miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 14.08.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Jareko, jak zwykle masz racje. Ja jednak mam awersje do ścian 1W. Co do okien, też mam swoje zdanie, ale to sprawa na inny wątek . Rafałek, zamocowanie musi mieć poprostu swoją sztywność i musi oczywiście uwzględniać obciążenia dynamiczne. W systuacji awaryjnej możesz uszczelnić dodatkowo połączenie i zastosować rozetkę maskującą. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.08.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Rafałek, zamocowanie musi mieć poprostu swoją sztywność i musi oczywiście uwzględniać obciążenia dynamiczne. W systuacji awaryjnej możesz uszczelnić dodatkowo połączenie i zastosować rozetkę maskującą. pzdr Obecnie jest to średnicy ołówka (rurka o ściankach ok 1 mm) czyli co rura wodociągowa? Myślę, że to nie jest do przeskoczenia przy tej grubości ocieplenia zawsze będzie się kolebać o 2-3 mm na boki a to już wystarcza. Rozetka.... hmmm to takie maskowanie niedoskonałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.08.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Jareko, jak zwykle masz racje. Bez przesady budulec, bez przesady nie mam patentu na wiedze Ja jednak mam awersje do ścian 1W. tak jak ja na 3W Rafałek, zamocowanie musi mieć poprostu swoją sztywność i musi oczywiście uwzględniać obciążenia dynamiczne. W systuacji awaryjnej możesz uszczelnić dodatkowo połączenie i zastosować rozetkę maskującą. pzdr Sztywnosc jest podstawa w kazdej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.08.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Sztywnosc jest podstawa w kazdej sytuacji A ja myślałem, że tylko kobiety tak twierdzą... na ale Ty masz w tej sprawie chyba większe doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.08.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Obecnie jest to średnicy ołówka (rurka o ściankach ok 1 mm) czyli co rura wodociągowa? Myślę, że to nie jest do przeskoczenia przy tej grubości ocieplenia zawsze będzie się kolebać o 2-3 mm na boki a to już wystarcza. Rozetka.... hmmm to takie maskowanie niedoskonałości najlepiej pocieta na odcinki lufa od haubicy 120mm Wystarcza odpowiednie kolki (chocby Hilti - zarowno srednica jak i dlugosc - dlugosc osadzenia w murze jak i swobodnie wystajaca) z pretem o odpowiedniej twardosci by tych 2-3mm nie bylo i uwierz mi - sa takie, tak samo jak sa kolki do porotermu, silki, betonu komorkowego. Podstawa zawsze jest odpowiedni dobor a technik zamocowan jest od groma A rozetka - no coz - faktycznie niedoskonalosci ukryje ale przy okazji estetycznym wykonczeniem jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 15.08.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Rafałek, masz racje rozetka służy do maskowania niedoskonałości - ale w tym przypadku są to niedoskonałości montażu, a nie ściany.Przy prawidłowym montażu nie powinno być żadnych problemów i to bez konieczności przebudowy kanalizacji.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts