Uszaty1973 12.08.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Przeszukałem forum, ale takiego wątku nie znalazłem. Jestem prawie przekonany do ogrzewania podłogowego w całym domu. Jedyna moja bolączka to miłość do drewna. Żadne panele nie wchodzą w rachubę. Podłogę drewnianą chciałbym mieć w sypialniach. Czy ktoś z was ma podłogowe i drewno na podłodze? Jak to się sprawdza, jakieś przykre doświadczenia? Jeżeli się sprawdza to co to za gatunek itp. Sprawa jest o tyle ważna, że stoję przed wyborem systemu ogrzewania, a nie stać mnie na alternatywne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 12.08.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19742&highlight=parkiet Proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 12.08.2005 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Przeczytałem wątek, ale mi chodzi bardziej o tych co mają takie podłogi, o ich opinie a nie teorie. W wątku było kilku zadowolonych forumowiczów co mnie buduje, ale nie było nikogo kto ma i nie jest zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 12.08.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Teoria dotycząca ogrzewania podłogowego mówi, że materiały powinny być tak dobrane, aby tylko 10 % ciepła przenikało w dół, a pozostałe było odddawane do pomieszczenia ogrzewanego. Dlatego na krycie podłóg (przy podłogówce) stosuje się materiały dobrze przepuszczające ciepło (kamień, ceramikę itp). Nie sprawdzałam jaką nałeżałoby dać izolację termiczną od spodu przy zastosowaniu parkietu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.08.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Myślę, że takie zestawienie choć oczywiście możliwe nie jest najszczęśliwsze.Duża termoizolacyjność drewna spowoduje,że sprawność układu będzie mała.W sumie dużo ciepła w komin, zanim dom będzie ogrzany. Poza tym rośnie (chyba) jeszcze i tak duża bezwładność układu c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musta 12.08.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Mam bardzo podobny problem - zastanowilo mnie to ze w Grand Design na Discovery - WSZYSCY w tej Angli klada na podlogowke drewno. Oczywiscie tam jest cieplej - zadko kiedy -5 stopni - ale czy to ma zneczenie? musta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.08.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Mam bardzo podobny problem - zastanowilo mnie to ze w Grand Design na Discovery - WSZYSCY w tej Angli klada na podlogowke drewno. Oczywiscie tam jest cieplej - zadko kiedy -5 stopni - ale czy to ma zneczenie? musta Tam kładą drewno na podłogówkę ,ale nie leją na nią betonu. Kładą na wierzch ,na stelaż - deski. Zadzwońcie do Rehau Polska i zapytajcie o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts