Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe i parkiet drewniany

Recommended Posts

Przeszukałem forum, ale takiego wątku nie znalazłem.

Jestem prawie przekonany do ogrzewania podłogowego w całym domu. Jedyna moja bolączka to miłość do drewna. Żadne panele nie wchodzą w rachubę.

Podłogę drewnianą chciałbym mieć w sypialniach. Czy ktoś z was ma podłogowe i drewno na podłodze? Jak to się sprawdza, jakieś przykre doświadczenia? Jeżeli się sprawdza to co to za gatunek itp.

Sprawa jest o tyle ważna, że stoję przed wyborem systemu ogrzewania, a nie stać mnie na alternatywne rozwiązania.

Teoria dotycząca ogrzewania podłogowego mówi, że materiały powinny być tak dobrane, aby tylko 10 % ciepła przenikało w dół, a pozostałe było odddawane do pomieszczenia ogrzewanego. Dlatego na krycie podłóg (przy podłogówce) stosuje się materiały dobrze przepuszczające ciepło (kamień, ceramikę itp). Nie sprawdzałam jaką nałeżałoby dać izolację termiczną od spodu przy zastosowaniu parkietu...

Myślę, że takie zestawienie choć oczywiście możliwe nie jest najszczęśliwsze.

Duża termoizolacyjność drewna spowoduje,że sprawność układu będzie mała.

W sumie dużo ciepła w komin, zanim dom będzie ogrzany. Poza tym rośnie (chyba) jeszcze i tak duża bezwładność układu c.o.

Mam bardzo podobny problem - zastanowilo mnie to ze w Grand Design na Discovery - WSZYSCY w tej Angli klada na podlogowke drewno.

Oczywiscie tam jest cieplej - zadko kiedy -5 stopni - ale czy to ma zneczenie?

musta

Tam kładą drewno na podłogówkę ,ale nie leją na nią betonu. Kładą na wierzch ,na stelaż - deski. Zadzwońcie do Rehau Polska i zapytajcie o to.