Arek99 12.08.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 czy w ramach ulgi remontowej na dom można odliczyć koszt zakupu bramy garażowej (garaż w bryle domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 12.08.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Wydaje się że tak (tylko że to moje zdanie)ale dla pewności radziłbym się zwrócić do właściwego US w trybie art. 14 OP bowiem są interpretacje jak np. US Kraków Krowodrza z dnia 10.12.2004r. sygn PBI-2/415/99/04zgodnie z którą:"(...)Zgodnie z art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Z 2000 r. Nr 14 poz. 179 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym w 2003 roku, podatek dochodowy od osób fizycznych zmniejsza się, jeżeli w roku podatkowym podatnik poniósł wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe, przeznaczone na remont i modernizację - zajmowanego na podstawie tytułu prawnego - budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego. Zatem w świetle cytowanych przepisów, wydatki poniesione na remont i modernizację garażu, nie podlegają odliczeniu w ramach ulgi remontowej. (...)" Ale z drugiej strony NSA określił wyraźnie np. w wyroku z dnia 03.04.1998r. sygn I SA/Gd 1106/96 "(...) Jeżeli garaż stanowi część składową domu, to zakup bramy do tego garażu stanowi wydatek mieszkaniowy (...)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.08.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Jeśli garaż jest wolnostojący nie można korzystać z ulgi. Jeśli garaż jest częścią budynku mieszkalnego możesz odliczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 13.08.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 W trakcie kontroli w US najbardziej dopytywano się o usytuowanie bramy, którą odliczyłam. Poprosiłam więc o kartkę, napisałam oświadczenie,że garaż jest w obrębie domu, wykonałam też rysunek, bardzo skomplikowany, bo regularny prostokąt widać obok na zdjęciu zaznaczyłam, gdzie ta brama, dałam wielką strzałkę wskazującą ją i podpisałam "brama garażowa". Urząd uznał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 24.08.2005 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 nie mogę odszukać pełnej treści tego wyroku NSA - może ktoś wie gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 25.08.2005 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Ja wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 25.08.2005 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 no to super lafcadio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 25.08.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Czy ja wiem ? Chyba przesadzasz ... Chcesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 29.08.2005 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 lafcadio - zdecydujesz się wkońcu podzielić wiedzą? czy czekasz na czek? jak byś mógł to pospiesz sie proszę, bo jest to dla mnie dosyć pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestorski 12.09.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 W trakcie kontroli w US najbardziej dopytywano się o usytuowanie bramy, którą odliczyłam. Poprosiłam więc o kartkę, napisałam oświadczenie,że garaż jest w obrębie domu, wykonałam też rysunek, bardzo skomplikowany, bo regularny prostokąt widać obok na zdjęciu zaznaczyłam, gdzie ta brama, dałam wielką strzałkę wskazującą ją i podpisałam "brama garażowa". Urząd uznał. W związku z tym mam pytanie - czy urząd sprawdzał, czy w momencie ponoszenia wydatków dom był oddany do użytku? Podobno to wymóg, by zacząć ponosić wydatki na remont i modernizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts