Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odliczenie kosztu bramy garażowej

Arek99

Recommended Posts

Wydaje się że tak (tylko że to moje zdanie)

ale dla pewności radziłbym się zwrócić do właściwego US w trybie art. 14 OP

bowiem są interpretacje jak np. US Kraków Krowodrza z dnia 10.12.2004r. sygn PBI-2/415/99/04

zgodnie z którą:

"(...)Zgodnie z art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Z 2000 r. Nr 14 poz. 179 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym w 2003 roku, podatek dochodowy od osób fizycznych zmniejsza się, jeżeli w roku podatkowym podatnik poniósł wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe, przeznaczone na remont i modernizację - zajmowanego na podstawie tytułu prawnego - budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego.

Zatem w świetle cytowanych przepisów, wydatki poniesione na remont i modernizację garażu, nie podlegają odliczeniu w ramach ulgi remontowej. (...)"

Ale z drugiej strony NSA określił wyraźnie np. w wyroku z dnia 03.04.1998r. sygn I SA/Gd 1106/96

"(...) Jeżeli garaż stanowi część składową domu, to zakup bramy do tego garażu stanowi wydatek mieszkaniowy (...)"

W trakcie kontroli w US najbardziej dopytywano się o usytuowanie bramy, którą odliczyłam.

Poprosiłam więc o kartkę, napisałam oświadczenie,że garaż jest w obrębie domu, wykonałam też rysunek, bardzo skomplikowany, bo regularny prostokąt widać obok na zdjęciu :lol:

zaznaczyłam, gdzie ta brama, dałam wielką strzałkę wskazującą ją i podpisałam "brama garażowa".

Urząd uznał.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
W trakcie kontroli w US najbardziej dopytywano się o usytuowanie bramy, którą odliczyłam.

Poprosiłam więc o kartkę, napisałam oświadczenie,że garaż jest w obrębie domu, wykonałam też rysunek, bardzo skomplikowany, bo regularny prostokąt widać obok na zdjęciu :lol:

zaznaczyłam, gdzie ta brama, dałam wielką strzałkę wskazującą ją i podpisałam "brama garażowa".

Urząd uznał.

W związku z tym mam pytanie - czy urząd sprawdzał, czy w momencie ponoszenia wydatków dom był oddany do użytku? Podobno to wymóg, by zacząć ponosić wydatki na remont i modernizację.