Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy na pape termozgrz. można dać od razu styropian

wodzio

Recommended Posts

u mnie papa termozgrzewalna przykryta jest folią i dopiero na folię położony jest styropian.

pozdrawiam-ania

ps

wszyscy ( mój projektant, kierownik,murarz i jeszcze całe grono budujących) "krzyczeli", że nie wolno kłaść styropianu bezpośrednio na papę, ze względu na jakieś reakcje chemiczne....no chyba, że chcę się szybko pozbyć styropianu ( utlenianie??),więc jest tak, jak napisałam wyżej :lol: . Ale może moi wykonawcy nie idą z duchem czasu :lol: ....

Ale zaraz, przecież papa termozgrzewalna to nie to samo, co zwykła papa na lepiku. Tam nie ma lepiku, było o tym w wątku o fundamentach . Więc chyba styropianowi ta papa nie szkodzi. Co innego zwykła papa.

Z papy się nie "dokształcałem", ale obawiam się, że jednak trochę rozpuszczalników z takiej papy "wyłazi", np. pod wpływem ciepła. I chyba "hier ist ein Hund begraben" czy jakoś tak :)

Pozdrawiam,

Sunao

a dlaczego daje się papę termozgrzewalną a nie zwykła izolacyjną skoro na to idzie jeszcze folia :-?

Prostsza aplikacja - nie trzeba się babrać z lepikiem. Poza tym jest na "welonie" z włókna szklanego, a nie papierze (ktoś opisywał co po jakimś czasie zostaje z takiego papieru). Aha - dawaliśmy podkładową, nie - wierzchniego krycia ;-)

Pzdr

JKK

Ja zrobiłem(przyklejałem palnikiem) papę termozgrzewalną firmy "Werner" tzn "papę z dodatkiem SBS" na welonie poliestrowym jako izolację pozioma na "chudziaku". Firma produkuje również papę modyfikowaną SBS. Zadzwoniłem do doracy technicznego z tej firmy który zapewniał mnie, że już dodatek SBS powoduję brak oddziaływania na Polistyren (czyli styropian). Po "grzaniu" jednak czuję specyficzny utrzymujący się zapach. Nie jest to zapach jakichś rozpuszczalników lecz smoły i zaczynam mieć watpliwości. Bo nawet położenie foli nie jest szczelne a i czy rozpuszczalniki zawarte w papach nie oddziaływują na polietylen? Fachowiec od krycia dachów papą termozgrzewalną nie miał wątpliwości co do papy modyfikowanej SBS z dodatkiem kauczuków z Izolacji Zduńska Wola. Żeby pozbyć się obaw potrzeba chyba opinii fachowca chemika?

Witam,

Na stronie termoograniki (http://www.styropian.com) jest napisane, że można kłaść styropian na papę asfaltową jak również przylepiać go lepikapi asfaltowymi. Podejrzewam, że fachowcy są niechętni takiej operacji bo pamiętają jeszcze papy smołowe, które rozpuszczają styropian ale to jest tylko moje podejrzenie. U mnie od miesiąca już leży styropian na papie na lepiku asfaltowym i nic mu się nie dzieje - co więcej - posmarowałem tym lepikiem próbkę styropianu i nie zauważyłem żadnych reakcji (jak mi się miseczka z farbą chlorokauczukową wylała na płytę styropianową to w ciągu kilku minut powstała dziura przez całą płytę!)