m.dworek 12.08.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 jestem wlasnei na etapie projektowanie kominow dymowych w systemie tradycyjnymjaki przekroj polecaciekominek bedzie chyba z plaszczem wodnym mocy ja wiem kolo 14 kWna drewno kupione gdzies przypadkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aveflorek 12.08.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Jeśli kanał dymowy ma przekrój: - prostokątny - to nie może on być mniejszy niż 14×14 cm - okrągły - jego średnica nie może być mniejsza niż 15 cm Pewnie wszyscy to wiedza ,ale tak dla formalnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.08.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Jeśli kanał dymowy ma przekrój: - prostokątny - to nie może on być mniejszy niż 14×14 cm - okrągły - jego średnica nie może być mniejsza niż 15 cm Pewnie wszyscy to wiedza ,ale tak dla formalnosci może lepiej dobierz do wielkości czopucha planowanego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.08.2005 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 dziekichcialbym kurcze aby jakis spec sie wypowiedzial cos doradzil co najlepiej zrobictak se sam kombinuje jak te kominy wymurowac i wychodzi mi najprosciej jak bym robil przekroje prostokatneprzy czym jeden wymiar mialby gdzies 26 cm pytanie jaki najlepiej zrobic drugi wymiar aby wszystko gralo i na przyszlosc mozna bylo wsadzic w to ewentualnie jakas rure gdyby cos szwankowalo jesli juz przy tym jestesmy to jaki zrobic ten drugi przekroj dla wentylacji przy kominku=? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 12.08.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 u mnie zrobino tak rura od kominka stal Q 15cm plus welna dookola 2cm i to obudowano cegla, przewod wentylacji standard 14x14 cm (goniace sie cegly). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 12.08.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Najbardziej typowy komin robi się z 5 cegieł w warstwie i wychodzi wtedy 27x14cm. Trzeba go otynkować z zewnątrz.Jak coś nie wyjdzie, to są jajowate wkłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.08.2005 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 dziekio to mi chodzilochyba to jest rozwiazanie na moje problemywielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.08.2005 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Jeśli kanał dymowy ma przekrój: - prostokątny - to nie może on być mniejszy niż 14×14 cm - okrągły - jego średnica nie może być mniejsza niż 15 cm Pewnie wszyscy to wiedza ,ale tak dla formalnosci Kominek z płaszczem wodnym należy traktować jako kocioł c.o. W związku z tym minimalny przekrój komina to:200x200mm, i fi 230 okrągłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.08.2005 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Najbardziej typowy komin robi się z 5 cegieł w warstwie i wychodzi wtedy 27x14cm. Trzeba go otynkować z zewnątrz. Jak coś nie wyjdzie, to są jajowate wkłady. Tutaj też jest pewien błąd. 27x14 daje stosunek boków prawie 1:2. Przy prostokątnym przekrój poprzeczny ma być zachowany, czyli minimum 400cm2, a stosunek boków ma wynosić nie więcej niż 1:1,5. Wiem, wiem. Wielu ludzi stawia kominy o otworze 1 cegla na 1/2 cegły, co daje nam właśnie wymiary 14x27 (dochodzi do wymiaru cegły zaprawa) i to działa. Ale komin kwadratowy, okrągły lub prostokątny o podanych wyżej wymiarach będzie pracował z pewnością lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 12.08.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Ciekawe... Ja w projekcie miałem również takie "szczegóły" jak przekrój komina... Przecież jak się zacznie samemu radośnie tworzyć "usprawnienia" to wyjdą nieprzewidziane kwiatki choćby pod dachem (komin a zaplanowana więźba - rozstaw krokwi... odległość komina od krokwi...) Dobrze jest mieć tego świadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.08.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Właśnie często komin robi się pod projekt. Robi bezmyślnie. Jak może być w projekcie przewód dymowy do kotła na opał stały o wymiarach np.14x14, jeżeli przepisy mówią wyraźnie: pole przekroju poprzecznego nie mniejsze niż 400cm2 w kotłowni wbudowanej. Kominek z płaszczem jest kotłem. I pomieszczenie w którym stoi jest kotłownią. Elegancką, salonową, ale kotłownią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 12.08.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 A kuchnia w której żona robi schabowe - masarnią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.08.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 A kuchnia w której żona robi schabowe - masarnią ? Bez przesady. Wiem co piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.08.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Janussz - zwróć uwagę w ctm że wymagaja przekroju komina fi 160 do 180 przy kominku 18 kW.Oczywiście mowa o okrągłym kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.08.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Ja nie piszę, co kto wymaga (poza ustawodawcą), tylko jakie są przepisy. Producenci znają realia i wymagania stawiają pod rzeczywistość, inaczej byłaby klapa ze sprzedażą.Zapominamy o tym, że już po pierwszych paleniach z komina robi się nie 160, a 140, 130 i tak dalej szybko w dół. Tym bardziej, że okrągłe mają tendencje do szybszego zamulania sadzą niż kwadratowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 13.08.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Tym bardziej, że okrągłe mają tendencje do szybszego zamulania sadzą niż kwadratowe. mozesz napisac dlaczego? u mnie bedzie 25x25, jaki przekroj powinna miec rura z kwasowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.08.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Dlatego, że kwadratowy ma w narożach magazyn na sadzę, a okrągły nie.Na okrągłych płaszczyznach szybciej się osadza sadza. Spaliny w kominie wirują. Jakby je jakaś wróżka w danym momencie zamieniła w drut, to po wyjęciu z komina miałabyś sprężynę.Dlatego jestem zwolennikiem przewymiarowywania okrągłych przekrojów komina, albo często czyścić.Przewymiarowania dlatego, bo jak pisałem wyżej po kilku paleniach z danej średnicy wyjściowej robi się mniejsza. Do pewnego momentu. Później zaczyna się to osypywać. Pod warunkiem, że palimy suchym i komin odpowiednio ocieplony. Inaczej z sadzy robi się "smoła" i wtedy jest naprawdę powazny problem z czyszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.08.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Aha. Jeszcze przekrój.Jeżeli do kotła na paliwa stałe, to wstaw fi 230. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 13.08.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Dlatego jestem zwolennikiem przewymiarowywania okrągłych przekrojów komina, albo często czyścić. I dlatego do kominka 18kW dałem wkład fi 200. S prawdziło się. I taki wkład wejdzie spokojnie do komina 25x25. I miejsca starczy na ocieplenie - ktoś na forum wspominał nawet coś o jakimś granulacie (wsypuje się dookoła wkładu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 13.08.2005 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Jeśli kanał dymowy ma przekrój: - prostokątny - to nie może on być mniejszy niż 14×14 cm - okrągły - jego średnica nie może być mniejsza niż 15 cm Pewnie wszyscy to wiedza ,ale tak dla formalnosci Ale chyba masz na myśli komin do pieca gazowego ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts