sarwa 12.08.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Witajcie,Mam zainstalowane rynny vavin wokół dachu.3 zejścia będą tradycyje a jedno zgodnie z projektem chciałbym zrobić z łańcucha.Jak się to robi? Na dole ma być studzienka? Jaka? Pomożecie? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olekstar 12.08.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Ja wogóle na Twoim miejscu zarzuciłbym pomysł łańcucha, chyba że nie przeszkadzają Ci ochlapane wodą ściany budynku.A już napewno nie rób tego bez stosowania studzinki bo będzisz miał ściany ochlapane błotem.Rura spustowa IMHO to najlepsze rozwiązanie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 12.08.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Widziałem takie rozwiązanie u znajomych i podobno się nie sprawdza. W zimie natomiast tworzą się bardzo malownicze "sople" do samej ziemi Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.08.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Sopel do ziemi może rzeczywiście być malowniczy. Dlaczego łańcuch się nie sprawdza? Musi być zamontowany w odpowiednim miejscu sztucera spustowego a na dole zawinięty lub obciążony, żeby się nie fajtał. Łańcuch nie nadaje się do dużych rynien na dużych wysokościach, ale do rynienek przy daszku wejściowym lub balkonie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.08.2005 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 W pracy mam łańcucy do rynny na daszku nad taresem. Taras ma ok 30m2 i tu łańcuchy sie nie sprawdzają chyba, że jest mżawka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 16.08.2005 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 No to mnie załamaliście.Połać dachu, która trafia do tego spustu to 55m2.Jest to zadaszone wejście do domu (Miłka2 z Archipelagu) i nie mamdo czego przyczepić spustowych rynien. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejaszek 17.08.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Mam podobne rozwiązanie jak SarwaPytanie do Olekstara.Co to jest rura spustowa IMHO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 17.08.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 IMHO to skrót od angielskiego: In My Humble Opinion czyli po polskiemu to: moim skromnym zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.08.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ja też jestem przekonany o tym że łańcuch zamiast rury spustowej to niedobry pomysł. Przy małej odległości od ściany - ściana jest zawsze zamoknięta. Ja testowałem takie rozwiązanie gdy nie zakładałem rur spustowych ze względu na złodziei. Odstęp od ściany był ponad 65 cm mimo tego przy niewielkim deszczu ściana była mokra. A przy dużych ulewach woda wcale nie spływała po łańcuchu tylko tak jak ją wiatr kręcił. Reasumując ODRADZAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.08.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 sarwa, a jakby tak spady rynien ustawić do garażu i przy bramie garażowej na ścianach bocznych dwie uskokiem wyprowadzone na ścianę rury do studzienek? Bo zejście po tej kolumnie przy drzwiach, ale od strony ściany domku raczej odpada?Mozna by przewiesić narożnikiem w kierunki ściany i sprowadzić za podciągiem od kolumny. Tak wiem, że to leczeni syfa pudrem, ale może architekt by się wypowiedział. Podeślij link do archipelagu, żeby przesłali do autora projektu. Taka ładna wizualizacja, a tak się w praniu wypaczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 17.08.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 czy jest tu ktos kto ma łańcuch i jest zadowolony? oczywiście łańcuch(y) powinien być zakotwiczony w betoniku na dole i sztywny, oraz z kamyczkami lub inna studzienką drenującą wokół, no i co najmniej 80 cm od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 17.08.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Wprawdzie nie jestem właścicielką takiego łańcucha, ale prawie, więc się wypowiem. Mamy takowe w projekcie odprowadzające wodę z daszków, dość daleko od ściany. Uważam, że takie rozwiązanie, choć może nie do końca praktyczne (np. 'odrywanie' wody przy silnym wietrze) jest duuużo ładniejsze od zwykłej rynny, zatem trzeba zastanowić się który aspekt jest dla ciebie ważniejszy. U nas łańcuchów nie będzie, nad czym osobiście boleję, a to dlatego, że wejście od zachodu i generalnie wieje, a zatem będą straty w odzysku deszczówki, którą zamierzamy podlewać spory ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 18.08.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Nie wiem dlaczego ale ja mam łańcuchy z aluminiowych rynnach Czy to coś daje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.08.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 a moze by tak.....?http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=408982&highlight=rzygacz#408699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.08.2005 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 jareko, ale w którą stronę ma żygać u sarwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznurka 19.05.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 odświeżam tematktoś zrobił i jest zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.05.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ja mam od wielu lat i jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznurka 31.05.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 masz może zdjęcia?jakie masz łańcuchy? plastikowe? metalowe?zakotwione w ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.05.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Plastikowy w kolorze miedzianym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts