Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysy na gładzi gipsowej - czy pokryje farba?

Recommended Posts

Płytkarze (ktorzy wykonuja tez inne prace remontowo-bud.) stwierdzili, ze jakosc gladzi zrobionej przez poprzednia ekipe jest do bani, z powodu ogromnej ilosci rys i rysek pozostalych po paperze sciernym. Niby powierzchnia jest gladka, ale jest mocno porysowana, ryski male i srednie, powiedzmy, bez jakichs super wzerow :). Gipsiarze moi stosowali papier (nie siatke) 100 i 120. Glazurnicy stwierdzili, ze nie ma szans, zeby pokryla to jakakolwiek farba, nawet akrylowa czy lateksowa i radza zaciagniecie wszystkich scian akryl-putzem. Czy faktycznie tak jest, ze kladac 2-3 (czasem 4) warstwy farby akrylowej czy lateksowej na sciane, nie przykryje ona rysek pozostalych po szlifowaniu gipsu? Jestem juz z lekka wykonczony nieustanna papranina ze scianami i wolalbym od razu malowac, ale jesli faktycznie wszystkie ryski maja spod farby powychodzic, to moze nie ma rady? A moze plytkarze troche sciemniaja?

nie pokryje napewno - miałem tak samo

u mnie zaciągali jeszcze raz acryl-putzem gotowym z wiaderka (jest gładszy niż ten z worka) i jechali papierem 180 i na koniec 240

najlepiej umów się z fachmanami że po 1 warstqwei farby (gruncie) przychodzą i naprawiają ryski których nie zauważyli i dopiero dostają resztę kasy - inaczej nie da rady, zawsze coś "przeoczą" :D

Czyli jednak trzeba to poprawiac. No coz, gipsiarze beda mieli co robic. Aha - a czy przy tej okazji mozecie polecic jakies dobrze kryjace farby akrylowe i lateksowe? Wiem, ze sa wynalazki typu ONCE do 1-krotnego malowania, ale w watku o frabach czytalem, ze robi sie "wosk" po umyciu takiej powierzchni.

Cos ze sredniej polki cenowej.

Witam

Moim zdaniem to nie są ryski tylko spieprzone gipsowanie jaka ekipa taka robota. Moim zdaniem wszystkie farby pokrywają ryski po slifowaniu

Ryski a ryski to też róznica i czy to napewno są ryski po ślifowaniu czy tylko rozwarstwiony gips.Nie które gipsy mają tendencje do rozwarstwiania nie bedę pisał tu które

Pozdrawiam

Będzie widać szczególnie na lateksówkach.

Im gorsza farba, tym powinna lepiej wypełniać rysy (dużo wypełniacza, mało spoiwa, wysokie zużycie).

Zrób próbę. Polecam farby lateksowe Huma. Bardzo umiarkowana cena, rewelacyjny towar. Info na stronie www - towar dowożą. Kolorów według dowolnego wzornika - parę tysięcy barw, w tym wszystkie konkurencji.

Powierzchnia lokalu 125 m2 (podlogi) - na stare farby zużyłem - nieco ponad wiaderka po 12,5 l ...