TópTuś 12.08.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 W projekcie gotowym mam kocioł na gaz, chciałabym jednak zmienić go na kocioł na paliwo stałe. Mam już adaptację (bez zmian w ogrzewaniu). Jakich formalności muszę dokonać? I czy pom. gospodarcze o pow. 2,9m2 wystarczy na umieszczenie takiego kotła? PozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.08.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Podnoszę. Też tak zamierzam zrobić, ale jeszcze się nie orientowałam jak. Ktoś już tak robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 15.08.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 z poprzednich watkow pamietam, ze pom na kociol na paliwo stale musi miec 8,5 m3 co najmniej, czyli jesli masz 2,9 m2 to wysokosc co najmniej 2,93 m i mozesz wstawiac kociol poza tym byly jeszcze minimalne odleglosci takiego kotla od scian sama jestem ciekawa czy wystarczy np zrobic aneks z podpisem kier budowy,bedziesz potrzebowac pewnie nowego projektu instalacji, bo przeciez kociol na paliwo stale musi pracowac w instalacji otwartej (a gazowy moze w zamknietej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 17.08.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Zmiana sposobu ogrzewania nie wymaga zmian w projekcie(do pozwolenia na budowę). Inaczej - Na instalacje wewnątrz domu nie potrzeba projektu. Prócz gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 17.08.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Mimi, a jakiś przepis? W starostwie mówią, że mam zrobić zmianę w projekcie, co generalnie oznacza przekreślenie kotła gazowego i napisanie obok, że będzie piec na drewno. Inne parametry nie muszą ulec zmianie. Niby nic, ale wiadomo, że nawet głupia kreska u architekta kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 18.08.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Przykro mi, nie podam Ci przepisu. Może ktoś z forumowiczów jest bardziej oblatany w prawie. Wiem tylko że kotłownia na paliwo stałe musi mieć ściany z materiału niepalnego(np. cegła).Ale gdybym był na Twoim miejscu, to nie ruszłabym projektu i nie zgłaszał wcale ze będzie inne ogrzewanie. Ale zrobisz jak uważasz. To tylko moje zdanie. U mnie było trochę kombinowania bo będę budował szkieletowca i musiałem kotłownię wyprowadzić poza dom. W przeciwnym wypadku musiałbym w szkieletowcu stawiać ściany z bloczków.. A tak na zewnątrz prócz kotłowni będę miał dodatkowe pomieszczenie na narzędzia i inne potrzebne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.08.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Chętnie bym nie zgłosiła, bo też uważam, że to bzdura żeby z każdą głupotą latać do architekta, ale problem w tym, że na planie zagospodarowania mam naniesioną butlę z gazem i do odbioru albo muszę ją mieć (czyli ogrzewanie gazowe) albo nie (a wtedy pewnie zapytają jakie mam ogrzewanie). Szkoda, że nie znasz przepisu, jak wiadomo urzędnik nic poza przepisem zwykle nie widzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 19.08.2005 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 No to chyba pies pogrzebany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TópTuś 23.08.2005 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 O zmianie kotła rozmawiałam z architektem. Powiedział mi, że zmianę naniesie w trakcie budowy kierownik budowy. Hmm... a jak bedzie to jeszcze sie okaze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts