Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana kotła w projekcie gotowym

TópTuś

Recommended Posts

z poprzednich watkow pamietam, ze pom na kociol na paliwo stale musi miec 8,5 m3 co najmniej, czyli jesli masz 2,9 m2 to wysokosc co najmniej 2,93 m i mozesz wstawiac kociol

poza tym byly jeszcze minimalne odleglosci takiego kotla od scian

sama jestem ciekawa czy wystarczy np zrobic aneks z podpisem kier budowy,

bedziesz potrzebowac pewnie nowego projektu instalacji, bo przeciez kociol na paliwo stale musi pracowac w instalacji otwartej (a gazowy moze w zamknietej)

Przykro mi, nie podam Ci przepisu. Może ktoś z forumowiczów jest bardziej oblatany w prawie. Wiem tylko że kotłownia na paliwo stałe musi mieć ściany z materiału niepalnego(np. cegła).Ale gdybym był na Twoim miejscu, to nie ruszłabym projektu i nie zgłaszał wcale ze będzie inne ogrzewanie. Ale zrobisz jak uważasz. To tylko moje zdanie. U mnie było trochę kombinowania bo będę budował szkieletowca i musiałem kotłownię wyprowadzić poza dom. W przeciwnym wypadku musiałbym w szkieletowcu stawiać ściany z bloczków.. A tak na zewnątrz prócz kotłowni będę miał dodatkowe pomieszczenie na narzędzia i inne potrzebne rzeczy.

Chętnie bym nie zgłosiła, bo też uważam, że to bzdura żeby z każdą głupotą latać do architekta, ale problem w tym, że na planie zagospodarowania mam naniesioną butlę z gazem i do odbioru albo muszę ją mieć (czyli ogrzewanie gazowe) albo nie (a wtedy pewnie zapytają jakie mam ogrzewanie). :(

Szkoda, że nie znasz przepisu, jak wiadomo urzędnik nic poza przepisem zwykle nie widzi...