Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin pomocy!!!

Recommended Posts

Mam komin wykonany z ceramicznych pustaków wentylacyjnych o srednicy 15cm teraz chce ten komin obmuroac cegla.. Szerokosc komina bedzie na 2 cegly i teraz mam pytanie czym mam wypelnic przestrzen miedzy pustakiem wentylacyjnym a cega? Bardzo prosze o porade bo naprawde nie mam pojecia jak ten komin obmurowac zeby pomiedzy pustakiem wentylacyjnym a ceglami nie bylo wolnej przestrzeni. Zastanawiem sie czy w ta przestrezn nie dac welny ale nieiwem czy to dobry pomysl? Zastanawiem sie tez nad zalewniem tej przestrzeni zaprawa ale tej zaprawy by mi szlo bardzo duzo. Mozna oczywiscie obmurowac ten komin zeby nie bylo tych szpar ale bym mósial przycinac cegly a tego bym wolal nie robic. Prosze o porade!!!

jak to wentylacyjny , to chyba nie trzeba niczym wypełniać , mój majster proponował mi coś takiego żeby nawet obmurować taki komin z pustaków cegłami ale ustawionymi na sztorc, w każdym razie ważne jest aby cokolwiek się będzie obmurowywać stało na kominie , a nie na stropie , też miałem taki problem, ale za wczasu zdecydowałem się na zrobienie komina wentylacyjnego z prefabrykowanych kształtek betonowych , ich rozmiar powoduje to że nie potrzeba tego dodatkowo obmurowywać

Rozumiem, ze przewód wentylacyjny idzie w srodku i chcesz go obudować cegłami.

To może zrobić tak, żeby nie było szczeliny: docinając cegły domurować je do pustaka. Od Ciebie zależy czy docinać każdą czy jedną. Kwestia estetyki, rozrysuj sobie. Komin Ci wyjdzie okolo 41x41cm (przy 1cm zaprawie).

To nie ma byc komin dymowy tylko wentylacyjny jest w nim 4 wklady wentylacyjne przyczym jeden z nich ma sluzyc jako komin do pieca gazowego. Co do obmurówki to teraz zastanawiema sie czy od poddasza nie zrezygnowac z tych wkladów i zamiast wkladów poprostu wymurowac reszte z cegly. Tylko ze wklady byly okragle o srednicy 15 cm a jak je wymuruje z cegly beda kwadratowe i troszke mniejsze bo bedzie mial 14 cm. Czy z mniejszenie srednicy o 1 cm bedzi emialo jakis wplyw. Wiem ze w moim projekcie srednica przewodów wentylacyjnych wynosi 14 cm.

To nie ma byc komin dymowy tylko wentylacyjny jest w nim 4 wklady wentylacyjne przyczym jeden z nich ma sluzyc jako komin do pieca gazowego. Co do obmurówki to teraz zastanawiema sie czy od poddasza nie zrezygnowac z tych wkladów i zamiast wkladów poprostu wymurowac reszte z cegly. Tylko ze wklady byly okragle o srednicy 15 cm a jak je wymuruje z cegly beda kwadratowe i troszke mniejsze bo bedzie mial 14 cm.

To właściwie co masz - myślałem, że prostopadłościenne pustaki wentylacyjne o przekroju okragłym, a teraz piszesz, że wkłady sa okrągłe

- może to po prostu wkład ceramiczny do pieca gazowego, który jak najbardziej można / trzeba ocieplić, natomiast bez sensu jest go stosować do wentylacji ? Chyba, że faktycznie jest to jakiś wkład wentylacyjny (?),

ale wtedy nie nadaje się do spalin gazowych.

Pzdr

JKK

mam pustak wentylacyjny taki jak na tej stronie http://www.cegielnia.hg.pl/wentylacyjny.htm z pustaków mam tych podciagniety komin do stropu. Zastanawiam sie teraz czy nie mozna by bylo od poddasza zaczac juz murowac komin bez tych wkladów tylko ze tak jak pisalem ponizej zmniejszy sie srednica z kanalów z 15 cm do 14 i niewiem czy to nie bedzie powodowac zawiorwan w kominie w miejscu w którym srednica komina sie zmniejszy i tym samym nie spowoduje obnizenie sprawnisci ciagu wentylacyjnego. W projekcie moim jest wlasnie przewidziany kanal kominowy o srednicy 14 cm. Co o tym sadzicie prosze o porade.

Komin z pustakow ma przekroj 176cm^2 a kwadrat 14x14 196cm^2.

Napewno na polaczeniu dwoch przewodow jakies zawirowania beda, ale pewnie (po wygladzeniu kantow) do przezycia. Lepiej zadbac o gladkosc zaprawy w kanale, bo to podobno jest czestym powodem pogorszenia ciagu.

Czy ten komin wentylacyjny jest zbudowany z samych pustakow wentylacyjnych? Niczym nie obudowany? Nie wiem czy tak mozna, chyba nie.

Poza tym nie powinno sie stawiac komina z cegiel wprost na stropie jezeli konstrukcja stropu tego nie przewiduje. Komin wazy i powinien stac na swoim fundamencie.

Mam podobnie, kanały wentylacyjne z takich właśnie pustaków.

Też zastanawiam się czy ponad dachem z nich nie zrezygnować.

Tak swoją drogą zastanawiam się teraz po co stosować takie pustaki?

Czy sam kanał w kominie z cegieł by nie wystarczył do wentylacji.

Zastosowanie tych pustaków polecił kierownik i tak zrobiłem - ale co to daje?

To nie ma byc komin dymowy tylko wentylacyjny jest w nim 4 wklady wentylacyjne przyczym jeden z nich ma sluzyc jako komin do pieca gazowego.

A co to za piec gazowy będzie? Polecałbym jednak rurę z kwasówki do tego.

Pewnie ktoś mi powie, że kwasówka to tylko do kondensacyjnego, ale mam już w rodzinie przypadek: dość stary dom, komin z cegły i zwykłe piece gazowe z otwartą komorą. Dwa, bo to oddzielne do CO i do wody. Komin skorodował od środka na skutek skraplania się kondensatu i nadaje się do remontu. Piec nie pracuje w sposób ciągły i coś tam się jednak skrapla. Nie tyle, co w kondensacyjnym, ale jednak.