AgulaZ 13.08.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Hej Kochani Dopiero teraz odważyłam się zalogować, ale Wasze forum studiuję już od dawna. Przepraszam, jeśli zadaję pytanie na nieodpowiednim forum. Mianowicie, mam dylemat. Planujemy zacząć się budować za rok - dwa lata. Jesteśmy teraz w fazie projektowania domu. Jest to projekt indywidualny i nasz architekt namawia nas na wewnętrzną kontrukcję stalową domu. Podobno to przyśpiesza bardzo budowę, jest tansze niż tradycyjna technologia żelbetonowa ?? Dom ma być z dużą otwartą strefą dzienną i z dużą ilością światła. Czyli będzie sporo przeszklenia. Konstrukcja stalowa ma być nośna, natomiast ściany praktycznie mają spełniać funkcję izolacyjną. Czy macie może jakieś doświadczenia w tej kwestii? Czy ktoś z forumowiczów ma dom w tej technologi? Bardzo proszę o poradę, zwłaszcza Pana Roberta Skiteka, (nie wiem, czy dobrze odmieniłam ) bo wiem, że jest specjalistą, jeśli chodzi o nowoczesną architekturę. Pozdrawiam serdecznie i proszę o poradę AgulaZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 13.08.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 witam,taka konstrukcja wystepuje dość często w nowoczesnych domach na całym świecie. co do kosztów: jesli zestawic jedynie materiały konstrukcji, to rzeczywiście dom w szkielecie stalowym będzie tańszy od tradycyjnego (murowanego - nie żelbetowego). Ale jesli weźmiemy pod uwagę że dużych elementów stalowych nie zestawi ze sobą pan Heniu z pomagierami, a potrzebna będzie dobra ekipa z dźwigiem, to wtedy już nie wygląda to tak wesoło. Szkielet stalowy trzeba także odpowiednio zabezpieczyć przeciwogniowo - w tym przypadku żelbetowa konstrukcja sprawdza się o niebo lepiej.Ostatnio chyba na discovery travel pokazywali (i wciaz powtarzają) jak taki dom sprawna ekipa postawiła w kilka tygodni.Szkielet ma wiele zalet funkcjonalnych - nie trzeba bedzie rozbierac scian nosnych przy zmianie aranżacji ps. odmiana zła niestetyCo do przeszkleń radzę zwrócić baczną uwagę w fazie projektowania na eliminację przegrzewania domu (odpowiednie systemy wentylacji, osłon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.08.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 nasz architekt namawia nas na wewnętrzną kontrukcję stalową domu. Podobno to przyśpiesza bardzo budowę, Z przyśpieszania budowy korzyść może mieć developer, ale nie Wy. Stan surowy powstaje dziś w 3 miesiące. Ani się obejrzysz jak zleci. Co co da przyśpieszenie o tydzień? W praktyce jest tak, że kiedy już rusza budowa inwestor błaga ekipę o dzień spokoju, dzień przerwy, dzień, w którym będzie mógł choć jedną rzecz rozważyć spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 13.08.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Zapraszam - http://szkielet.com.pl/problemy/artykuly/technologia_szkieletu_stalowego.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek_nad_jeziorem 13.08.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 nasz architekt namawia nas na wewnętrzną kontrukcję stalową domu. Podobno to przyśpiesza bardzo budowę, Z przyśpieszania budowy korzyść może mieć developer, ale nie Wy. Stan surowy powstaje dziś w 3 miesiące. Ani się obejrzysz jak zleci. Co co da przyśpieszenie o tydzień? A wysychanie tynków, murów, wylewek ? Osiadanie fundamentów ? To pies ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaz 14.08.2005 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Czy szybciej i taniej przy duzym domu ? Nie byl bym tego pewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgulaZ 22.09.2005 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Dziękuję pięknie za wszytkie rady. Bo przyznam, że zielonka ze mnie. Nie odpisywałam tak długo, bo już mam pierwszy problem. Mój architekt miał powazny wypadek samochodowy i na razie o kończeniu projektu nie ma mowy. Odłożyłam wszystko w kąt żeby się nie stresować upływającym czasem Ciągle mnie dręczą te stalowe słupy wew. budynku. Czy macie może jakieś publikacje na ten temat? Bo ja przeszukałam już tyle stron i nic nie znalazłam. Zanim się na coś zdecyduję wolałabym znac jednak plusy i minusy takiej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts