krzyzyk 13.08.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Tak mnie interesuje - każdy z Was jakoś to rozwiązywał: Na wiosnę chcę rozpocząć i skończyć stan surowy zamknięty -- i to na tyle w 2006. Gorzej że nie wiem jeszcze ile mnie to wyniesie - ale liczę optymistycznie i głupio że dam radę ze swoich. Potem zima na jakieś pierdółki - własnoręczne prace (znajomi itd). Potem kredyt z baku i dalej wio... Pytanie: Jak to Szanowne KOleżanki i Koledzy radzili sobie w życiu? Chodzi cały czas o s.s.z. 1) Wszystko sami systemem gospodarczym 2) Robocizna firma, materiały sami kupowaliśmy 3) Wszystko firma. Pytanie ma dla mnie o tyle sens - że jak czytam na innych postach - do końca 2005 roku każdy zakup będzie premiowany przez US zwrotem różnicy Vatu. Tak więc ciekawie byłoby się chyba przyjrzeć opcji pewnych zakupów jeszcze w 2005 roku. 14% vatu dostaniemy z powrotem. POnadto (dodatkowo jak dla mnie) w zimie jest dośc dużo akcji promocyjnych bo jednak to nie czas na boom budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 13.08.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Dziwne pytanie , dlatego , ze 1- jesli pracujesz , nie bedziesz mogl sam za wiele zrobic 2- czasem potrzebny jest fachowiec , np . z elektrowni , chocby po to zeby zrobic od slupa do domu ,bo to latwiej o odbior 3- napewno robiac wiekszosc prac samemu zaoszczedzisz duzo pieniedzy 4- napewno robiac samemu nie nakrecasz polskiej gospodarki 5- jezeli masz gdzie trzymac materialy - kupuj zima pewnie , ze wtedy taniej na mojej budowie wiekszosc prac bedzie wykonywana syst.gosp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartxm 14.08.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 witam! też myśle ruszyć z budową w przyszłym roku, niestety nie mam w rodzinie nikogo kto pomógł by mi budować ,a ja pracuje.Dlatego do stanu surowego zamkniętego firma albo ekipa górali i o ok. 20tys. mniej w kieszeni , sam dach wychodzi ok8-9 tys. A z resztą prac zobaczymy, a i tak kredyt nieodzowny. pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 16.08.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Ja jestem na końcu drogi (na zewnątrz wszystko zrobione, kończą układać bruk, w środku kończy się układanie glazury) i dlatego mogę powiedzieć, żę: 1. nie ma nic za darmo. Jak firma to drożej ale Ty możesz mniej zajmować się budową. Jak ekipa tzw. górali to i z jakością różnie bywa a i Ty masz więcej zachodu ale taniej.2. wszystko kosztuje drożej niż na początku wygląda. Sporo pieniędzy wydaje się na tzw. drobiazgi. 3. stan surowy stawia się szybko i przyjemnie. Dom szybko "rośnie", trudno popełnić dużo błędów, koszty też nie są przerażające.4. jeśli masz ograniczone środki finansowe to od samego początku trzymaj w ryzach wydatki. Zawsze coś może podkusić aby trochę więcej wydać na dach bo będzie ładniej, okna, drzwi itp.5. przestrzegania pkt 4 jest ważne bo prawdziwe duże wydatki i tzw. "kuszenie na podwyższenie standardu" są na etapie wykończenia domu. Także na tym etapie bardzo łatwo o popełnienie błędów np. na etapie wykonywania instalacji elektrycznych, wody i CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 17.08.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Stan surowy zadaszony robiła mi firma i firma sama zaopatrywała się w materiały. Umowę spisałam na całość i nie interesowało mnie ile w tym jest materiałów, robocizny, sprzętu, transportu czy zysku. Z perspektywy muszę przyznać, że był to jedyny etap, który kosztował dokładnie tyle ile na początku założyłam. Każdy następny robiony przez różnych fachowców z doskoku i fachowca męża, kosztował 2x tyle ile liczyłam, a to co mąż sam robił to czasami nawet więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 18.08.2005 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Zaczęliśmy budowę pod koniec czerwca. We wrześniu zamykamy stan surowy - na razie ok - wszystko robi firma (najlepsza w okolicy - nie miałem dylematu czy wziąść tanią firmę o wątpliwej reputacji czy dobrą za 3 tys więcej). Nie znam się na budowaniu, dlatego mój cały wkład to dobór materiałów, porównywanie cen, negocjowanie i zamawianie. Oczywiście jeżeli zobaczę jakiegoś "babola" w stylu np braku odpowiedniej ilości zaprawy pomiędzy bloczkami to od razu interweniuję. Zobaczymy co dalej - czekam na ofertę na wykończeniówkę - jak dobrze pójdzie to skończą najpóźniej w styczniu powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 18.08.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Poprzednio chyba odpowiedziałem trochę nie na temat dlatego w uzupełnieniu dodam, że stan surowy otwarty oraz prace wykończeniowe tzw. murarskie (wylewki, tynki, ocieplenie) robiła jedna firma. Na tym etapie mój udział w budowaniu był minimalny. Materiały kupował wykonawca po uzgodnieniu ze mną. Pozostałe prace wykończeniowe starałem się tak zorganizować aby było jak najmniej ekip (firm). I tak:1. okna, drzwi zewnętrzne i garażowe -jedna firma.2. glazura, gres, panele, biały montaż, malowanie, montaż drzwi wewnętrznych -jedna ekipa,3. instalacja CO, woda, grzejniki, piec - jeden wykonawca.4. wykonanie drzwi wewnętrznych, schody, balustrady - jedna firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 19.08.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 muszę powiedzieć że wam zazdroszczę tyk ekip fachowców, ponieważ z mężem mamy zamiar wynająć koparke, ztrudnić 2 muraży i ekipe do dachu a reszte prac mamy wykonać sami z rodziką, ale mam nadzieje że podołamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyzyk 19.08.2005 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 no to przynajmniej coś wiem więcej. To fakt. Na dziś wiem że większość firm budowlanych z mojego regionu wycenia samą robociznę - nie bawiąc się w materiały. Już to od dwóch firm usłyszałem , które budują w pobliżu mojego poletka. Zatem chyba będę musiał pobiegać po hurtowniach i tyle. Bardziej mnie niepokoi fakt, że nie wiem o co pytać i co na kiedy dostarczyć. Kurczę a jak będzie jakiś przestój i murarze pójdą do domciu???? Lekki stresik. Pozdrawiam I dziękuję za rady - trochę mnie ściągnęły na ziemie - bo coś ostatnio mimo stresów mam jakieś nieznaczne tendencje do bujania w obłokach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 22.08.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 no to przynajmniej coś wiem więcej. To fakt. Na dziś wiem że większość firm budowlanych z mojego regionu wycenia samą robociznę - nie bawiąc się w materiały. Już to od dwóch firm usłyszałem , które budują w pobliżu mojego poletka. Zatem chyba będę musiał pobiegać po hurtowniach i tyle. Bardziej mnie niepokoi fakt, że nie wiem o co pytać i co na kiedy dostarczyć. Kurczę a jak będzie jakiś przestój i murarze pójdą do domciu???? Lekki stresik. Pozdrawiam I dziękuję za rady - trochę mnie ściągnęły na ziemie - bo coś ostatnio mimo stresów mam jakieś nieznaczne tendencje do bujania w obłokach... Niech materiały zamawia wykonawca, po uzgodnieniu z Tobą ceny. Wykonawcy zawsze dostaną większy rabat w "zaprzyjaźnionej" hurtowni. Ja swojego wykonawcę sprawdziłem trzy lub cztery razy przy zakupie podstawowych materiałów. Nie udało mi się uzyskać niższej ceny w innych hurtowniach. Ponadto jest większa szansa kupna czegoś bez VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts