Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KU PRZESTRODZE!!!!

poszkodowana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to taki kubek jaki dają przy prenumeracie?

Pozostaje wykupić prenumeratę. Ja kupuję Muratory z miesięcznym opóźnieniem na wyprzedażach przeterminowanych gazet i ... nie mam kubeczka. Albo inaczej oszczędzam tyle, ze sam sobie mogę kupić kubeczek... :lol:

Buuu... redakcja stracila humor i juz sie nie dowiem, co mam robic... :(

A co chcesz robić? :o

Kupic czapke :) ! Dla malzona, ktory sie jej domaga uparcie i z naciskiem! :roll: :lol: I to zza granicy (znaczy ja jestem za granica i nie mam rozwiazan bardziej bezposrednich)... wiec mam troche problem...

Może ktoś na Allegro sprzedaje takie coś... :roll:

Warto powiedzieć, że Forum choć Wydawnictwa MURATOR jest tworem demokratycznym, to znaczy nie panoszymy się na nim wedle własnego widzimisia. Nam też zależy na swobodzie wypowiedzi, otwartości, miłej atmosferze.

W świetle powyższego usunięcie Poszkodowanej było przedwczesne. Dlaczego tak się stało? Ten nekrolog nie wyglądał jak żart, lecz raczej jak ostra kpina z tego forum. A ponieważ nie raz modertor zmaga się z przypadkami psucia naszego forum, odpowiedzią była taka alergiczna reakcja. Bierzemy sobie tę lekcję do serca i odtąd będzie ewentualnie zawieszać użytkownika, a nie usuwać.

A Poszkodowaną prosimy o adres, wyślemy kubek.

Przepraszamy i pozdrawiamy

Dziękuję za kubeczek, jednak pijąc z niego czułabym pewien niesmak :-?

Ja kupuję Muratory z miesięcznym opóźnieniem na wyprzedażach przeterminowanych gazet

czy to przypadkiem nie jest złodziejstwo ?

na tych wszystkich "wyprzedażach" to nie są sprzedawane przypadkiem czasopisma które miały pójść na przemiał, ale trafiły na bazary?

Kiedyś cos tam mi migneło w TV o tym, bodajże chodzilo o kradzież wartości intelektualnych ( wydawnictwo sprzedaje jako papier gazety ale potem cwaniacy odsprzedaja to jako "pełonowartościowy" towar )

Redakcjo jak to jest ?

czy może ktoś z Forumowiczów wie, bo jestem ciekawy :)

z tego co wiem, gazety są odbierane z kiosków /kolorowe periodyki/ i :

- częśc sprzedawana z upustem

- częśc rozsyłana darmowo do punktów usługowych.

te czasopisma sa ogołocone z załączników 8)

No nie wiem czy ogołocone.. Ja za każdym razem kupowałem z CD... :oops:

ta???? to złożę reklamację, że mi przywożą do biura /darmowe/ ale bez dodatków 8) :lol:

ta???? to złożę reklamację, że mi przywożą do biura /darmowe/ ale bez dodatków 8) :lol:

Skoro darmowe to bez dodatków... Ja płacę 2-2,50pln w Krakowie lub 4-5pln w Wawie i są dodatki.. :wink:

czy to przypadkiem nie jest złodziejstwo ?

Oczywiście, że jest. :evil: :evil: :evil:

na tych wszystkich "wyprzedażach" to nie są sprzedawane przypadkiem czasopisma które miały pójść na przemiał, ale trafiły na bazary?

Numer pisma ma pewną długość życia - okres obecności na rynku. Jeżeli nie zostanie sprzedany przed jego upływem, kolporter zwraca cały pozostały nakład wydawcy, który (po ew. usunięciu gratisów) kieruje papier na przemiał. Coby nie psuć sobie rynku (ma się sprzedawać nowy numer) i renomy ("patrz, jaki stary leży, nikt tego nie kupuje"). Praktycznie, najczęściej kolporter zbiera z kiosków stare numery i z własnego magazynu, pod kontrolą wydawcy, wysyła do papierni.

Prawdziwy Polak własność prywatną szanuje - ale tylko własną :-?

Wobec tego ONYM, co te magazyny takie drogie sprzedają, wykrada się paczki przeznaczone na przemiał ("a bo to panie - jaka tam kradzież, toż to i tak na śmietnik miało iść") i sprzedaje za cenę atrakcyjną dla złodzieja soc-masie (przepraszam, jeśli uraziłem, ale wszak wiecie, że uczestniczycie w kradzieży...) Wydawca ponosi stratę dwa razy: wydał numer, który się nie sprzedał, a co gorsza następny znów się nie sprzeda - bo zachęceni "zaradni" poczekają na dostawę od złodziei.

Wydawanie pisma kosztuje. Dużo kosztuje - nawet bez forum. Dochód przynoszą legalnie kupujący czytelnicy (ci "mniej zaradni" niż kze i jemu podobni) i reklamy, na które tak pomstujecie. Mniejsza sprzedaż = trzeba bardziej dbać o reklamodawców. Im mniej przychodów od czytelników, tym ostrożniej i bardziej dyplomatycznie trzeba pisać - żeby nie zrazić i nie stracić ewentualnych reklamodawców. BBC dziękowała kiedyś za płacenie abonamentu hasłem: BBC: you made it, what it is. Chcecie mieć rzeczywiście niezależne media - musicie za nie zapłacić. Nic za darmo...

Choć, oczywiście, jakość produktu powinna uzasadniać jego cenę - niby truizm...

Kończąc wymądrzanie się: słyszałem argumenty, że drogo, a na budowie każda złotówka cenna... AGD jest drogie, samochody - a przecież można kupić taniej od łysola w skórze.

Można?..

Pozdrawiam,

Maciek