bettka 13.08.2005 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Mam pytanie: czy aby kupić np. 1000m2 działki w tej chwili jeszcze rolnej (teren jest w trakcie odralniania) trzeba spełniaś jakieś szczególne kryteria, np. być rolnikiem?Czy ktoś przetestował taki zakup? Na co uważać i zwrócić uwagę?Pozdrawiam,Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 13.08.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 witamPowierzchnia nie ma znaczenia, ważne jest przeznaczenie gruntu w planach zagospodarowania. Jesli grunt jest rolny i nabywasz w obrocie prywatnym to zgodnie z przepisami ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego musisz nabyc nieruchomość w trybie warunkowym. Agencji Nieruchomości Rolnych przysługuje prawo pierwokupu takiej nieruchomości dlatego:1/ Zawierasz umowę warunkowa sprzedaży, oczywiście w formie aktu notarailnego. 2/Notariusz przesyła ją do ANR, która może skorzystac z pierwokupu co oznacza, że wstepuje ona w rolę nabywcy i Twoja rola w tej transakcji sie kończy.3/ Jeśli ANR nie skorzysta z pierwokupu sporządzacie umowę przeniesienia własności i jesteś właścicielem.Pytasz na co trzeba uważać? Trzeba uważać na to aby nie stracić tej części ceny nabycia, która może zostać uiszczona przy warunkowej umowie. Akt notarialny powinien zawierać oświadczenia sprzedającego o poddaniu sie egzekucji w trybie art. 777 kpc. A jeszcze pewniejsze jest zapłacenie za nieruchomość przy umowie przeniesienia własności.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 15.08.2005 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 A w praktyce - jak często Agencja korzysta z prawa pierwokopu? Czy to tylko czysta formalność, czy faktycznie może chcieć kupić "moje" 1000 m2? Czy Agencja w takich przypadkach ustala cenę ze sprzedającym niezależnie od moich targów i negocjacji czy w jakis sposób kieruje się moją ustaloną ceną (którą chciałabym zawrzeć w tej umowie przedwstępnej żeby uniknąć niemiłych niespodzianek). Czy sytaucja się zmienia, jesli jestem rolnikiem? Dzięki za odpowiedź i poprosze jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 15.08.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 A w praktyce - jak często Agencja korzysta z prawa pierwokopu? Czy to tylko czysta formalność, czy faktycznie może chcieć kupić "moje" 1000 m2? Czy Agencja w takich przypadkach ustala cenę ze sprzedającym niezależnie od moich targów i negocjacji czy w jakis sposób kieruje się moją ustaloną ceną (którą chciałabym zawrzeć w tej umowie przedwstępnej żeby uniknąć niemiłych niespodzianek). Czy sytaucja się zmienia, jesli jestem rolnikiem? Dzięki za odpowiedź i poprosze jeszcze Proszę bardzo : 1. z mojego doświadczenia wynika, że ANR korzysta bardzo rzadko z prawa pierwokupu. Jesli już to dotyczy to raczej dużych powierzchni i sytuacji w których strony umowy warunkowej zaniżyły cenę sprzedaży aby zapłacić niższe podatki i taksę notarialną. 2. zgodnie z ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego ANR powinna zakupić nieruchomość za cena ustaloną w umowie warunkowej. Jednak istnieje wyjątek. Jesli ANR uzan, że cena jest zawyżona (celem zniechęcenia ANR do skorzystania z pierwokupu) to może dokonac wyceny i kupic taniej jeśli wycena okaże sie niższa od ceny z umowy warunkowej. 3. generalnie (czyli bardzo ale to bardzo ogólnie bo tu tez są wyjątki) fakt bycia rolnikiem (czy raczej osoba prowadzącą rodzinne gospodarstwo rolne) pozwala nabyć działke rolna w trybie bezwarunkowym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolaw 18.08.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 WitamWłaśnie kupiłam taką działkę rolniczą. Żadnych problemów.Najpierw umowa wstępna u notariusza. On następnie wysyła pismo do ARiMr. Oni w ciągu miesiąca odpisują że nie chcą tego kupić. Następnie znowu notariusz i umowa przeniesienia własności na kupującego. I już jesteś właścicielem ziemi(ja kupiłam 1400m). Teraz załatwiam żeby zrobić z tej rolnicej działkę budowlaną i wybudować na niej dom. Może ktoś już tak robił to proszę o wskazówki co i jak i w jakich urzędach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 31.01.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Właśnie dzisiaj podpisaliśmy umowe wstępną u notariusza na kupno 37a ziemi,mam nadzieje ,że agencja rolna nie będzie zainteresowana kupnem. Jeżeli jest ktoś kto spodkał się z kupnem przez agencje ziemi proszę o napisanie w jakim to było przypadku. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts