Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącz woda i kanaliza ile płaciliście?

Darpiot

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostałem wycenę od wykonawcy

kanalizacja 32m x 55zł/m (robocizna i materiał) + 2studzienki po 400zł + 150zł wcinka + 200 inwentaryzacja

woda 40m x 45zł/m (robocizna + materiał) + 150zł wcinka w wodociąg + 200zł inwentaryzacja.

Czy moglby mi ktos powiedziec co to jest inwentaryzacja??? :o

Czy moglby mi ktos powiedziec co to jest inwentaryzacja??? :o

To jest naniesienie przez geodetę na mapy fizycznie już wykonanego przyłącza.

dzieki

A czy ta inwentaryzcje trzeba zrobic od razu po zrobieniu przylacza czy mozna w razem ze wszystkim przy odbiorze budynku?

Pytam, bo teraz chce zrobic przylacze wodne, kanaliza jest w trakcie realizacji, ale nie potrafia mi podac daty kiedy bede sie mogl przylaczyc, a z wody chcialbym kozystac juz teraz w trakcie budowy.

A czy ta inwentaryzcje trzeba zrobic od razu po zrobieniu przylacza czy mozna w razem ze wszystkim przy odbiorze budynku?

Pytam, bo teraz chce zrobic przylacze wodne, kanaliza jest w trakcie realizacji, ale nie potrafia mi podac daty kiedy bede sie mogl przylaczyc, a z wody chcialbym kozystac juz teraz w trakcie budowy.

Tego nie wiem czy można przy odbiorze budynku czy też jest na to jakiś termin. W zasadzie spotkałem się z tym, że każdy wykonawca z którym rozmawiałem na temat przyłączy włącza tą usługę w zakres prac, a że koszt to tylko ok. 200zł więc niech załatwia.

Myśmy płacili 100zł/m z wcinką, zaworami, wodomierzem, odbiorem bez geodety

No to sporo. Mnie wodociągi wyliczyły za wodę :

44m PE fi40 do 10atm, 1szt. zasuwa DN40, obudowa, skrzynka, rura ochronna (kolizja z uzbrojeniem) Arott fi110, trójnik PE 63/50 1szt, taśma oznacznikowa 45szt - RAZEM (materiały, robocizna i VAT 7%) 2506,49zł.

Kanalizacja:

44m PVC fi160 4.0 kl.N, studnia Vawin z pokrywą lekką PVC425 3szt., nasuwka fi160 2szt. RAZEM (jw) 4416,20zł

Co daje w sumie kwotę 6922,69zł, a znalazłem wykonawcę innego niż Zakł. Wod. i kanal. który całość ma zrobić za 6200zł.

• 2 weeks później...
150 zł za metr? Kosmiczna cena. Mimo ofert o połowe mniejszych zrobiłem praktycznie sam. Wyszło chyba niecałe 30 zł za metr licząc wszystko: studnie betonowe, kinety, rury, zasuwy, koparkę itd.

jak to sam?

ja uslyszalem u urzedzie ze wcinke ma prawo wykonac tylko firma o odpowiednim profilu....

moment, moze troszke rozjasnie

inwentaryzacja powinna byc zrobiona bo inaczej nie odbiora wodociagi przyłącza i nie dokonaja wcinki

przed kazda czynnoscia powinno byc wytyczenie przez geodete

potem podczas kopania powinien przybyc geodeta i naniesc po tym na mape po czym napisac oswiadczenie ze zgłasza do Zudu co pozwala na dokonanie wcinki.

z taką inwentaryzacja pózniej za jakis tam czas idzie sie zeby dom odebrac

wcinki dokonuje przedstwiciel wodociagów z wykonawcą oraz inwestorem

wykonawca musi miec uprawniwnia budowlane w hydraulice.

dokonuje wpisów w dziennik budowy dot. tego faktu

mało tego u nas było tak ze jezeli wykonawca nierozliczyl sie z poprzedniej roboty z wodociagami tzn nie zakonczył jej to mojej mi nie odbiorą

w praktyce inaczej to wyglada bo wszyscy sie znaja :)